kapetan dragan SPLIT - Zaboravljen od svih, ali uveren da će dokazati svoju nevinost i iz zatvora u Hrvatskoj izaći kao slobodan čovek neukaljanog obraza, Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, u ekskluzivnom intervjuu za "Vesti" odbacuje sve tačke optužnice po kojoj je okrivljen za ratne zločine počinjene 1991. i 1993. godine.

Uskoro možemo očekivati početak procesa protiv Vas. Neki komentar?
- Javnost mora da zna da ovaj proces nije uperen protiv mene, već protiv neokaljanih, uzornih simbola svakog poštenog Srbina, Knindži i njihovog komandanta. Cilj je da se uprlja i lažno predstavi sve ono što je tokom rata u Hrvatskoj bilo čisto, časno i srpsko. Garantujem vam da im to neće poći za rukom. U svakom okršaju sa ustašama ja sam izašao kao pobednik i sigurno ću izaći i u ovom. Ovaj proces će od Knindži napraviti još veće legende jer će kroz proces izaći na videlo sva njihova herojska dela i njihov viteški ratnički odnos na koji sam neskromno i beskrajno ponosan. Ponosan sam na svakog pojedinca pod mojom komandom, bez izuzetaka! Naravno, i moja odbrana bi sve to mnogo lakše i brže pripremila da država Srbija oseća obavezu da štiti svoje građane koji su pokazali spremnost da stave na kocku svoj život za odbranu Srbije i njenog naroda.

PRAZNA OBEĆANJA OD SRBIJE

Tim odbrane
Dragan Vasiljković kaže da je formiran tim za njegovu odbranu u kome se nalaze Slađana Čanković, Savo Štrbac, ali i nekolicina vrhunskih pravnika iz Australije, SAD i Kanade.
- Svi oni budno motre proces i uveliko pripremaju obimnu dokumentaciju za Evropsku uniju i Ujedinjene nacije. Jeste, radi se uz pomoć štapa i kanapa, ali je borbeni moral na zavidnom nivou, a odbrana je jaka i sve više jača. Sve su indicije da će Australija opet odobriti sredstva za deo troškova, pa barem nećemo brinuti o pukoj egzistenciji tima odbrane. Kada je reč o optužnici, Savo Štrbac je već dosad iskopao mnogo više materijala nego što je potrebno "da se skine maska s lica hrvatske demokracije i razotkrije zločinačko lice hrvatskog pravosuđa".
Već ste u više navrata istakli da nemate nikakvu pomoć od Srbije. Kako je to moguće?
- Nisam prava adresa za to pitanje. Ponavljam da sam od Srbije dobio samo prazna obećanja i ništa više. Premijer Vučić je izjavio da "Srbija ne može i nikada neće ostaviti Kapetana Dragana na cedilu", a izgleda i da može i da hoće! Živo me zanima da li će nekog biti sramota dok ovo bude čitao... Neverovatno je da moji advokati moraju da idu naokolo i prose milostinju dela dijaspore, umesto da se fokusiraju isključivo na pripremu moje odbrane. Razumem da je Srbija siromašna i da premijer Vučić ima mnogo važnija posla nego da brani svoje građane, ali onda se pravi "lista prioriteta". Nije valjda da je veći prioritet izgradnja spomenika Zoranu Đinđiću od pomoći svom građaninu.

Javno ste kritikovali Đinđića. Zašto?
- Pred izbore 1991. godine neočekivano se pojavio u kancelariji moje Fondacije u Beogradu. Pokazao mi je rezultate predizborne ankete u izbornoj jedinici Južne Srbije koja mi bez konkurencije garantuje mesto u parlamentu i ponudio mi je da me kandiduje na listi Demokratske stranke. Na njegovo zaprepašćenje i neskriveno razočaranje, odbio sam tu ponudu. Međutim, on je bio uporan, pa mi je ponudio da se kandidujem kao nezavisni kandidat na listi DS-a. I to sam odbio! Očekivao sam da će zbog toga prema meni i fondaciji zauzeti negativan stav, kao što je to bio slučaj sa nekoliko šefova stranaka pod sličnim okolnostima. Ali, Đinđić je učinio neočekivano. Odmah nakon tih izbora, na njegovu inicijativu, DS je preuzela obavezu da stipendira 150 dece ranjenih i poginulih boraca sve do njihovog punoletstva, što je ispoštovano do kraja. Podsetiću da je to uradio kada DS nije još imala "ključeve državne kase".

A kritike?
- Tačno je da sam ga kritikovao i to uglavnom zbog njegovog ponašanja tokom NATO agresije, ali i kasnije. Međutim, ponavljam, činjenica je da je na "listi prioriteta" napravio mesta za 150 dece ranjenih i poginulih boraca i da su oni stipendirani i pošto je Đinđić ubijen. Pri tom, tu činjenicu nikada nije koristio u svrhu promocije, niti je ikada od mene tražio protivuslugu nakon tih stipendija. To je nešto što mora da se poštuje i na čemu mora da mu se oda priznanje.

Vratimo se na vaš proces. Očekujete li da će predstojeći, vanredni izbori u Hrvatskoj nešto promeniti?
- Čak i oni koji mrze sve što je srpsko nemaju dileme da je ovaj proces montiran. Ali, na političkoj sceni Hrvatske postoje tri velike grupacije: levi, desni i oni kojima su se ogadili i levi i desni. Tu je i velika grupacija od pola miliona branitelja i ratnih invalida. Za njihove se glasove bore i levi i desni, jer obe opcije su jednako nepopularne. U Hrvatskoj ne pobeđuju popularniji, već oni koji su manje nepopularni, pošto je u grupacijama branitelja i invalida gotovo svaki sedmi Hrvat.

POKAŽIMO DOSTOJANSTVO

Dakle, ma ko da pobedi, po vas nije dobro?
- Pravi invalidi i časni, pravi borci su na marginama i ne čuju se. Ali, činjenica je da ko god javno stane u odbranu Srba, na njega se sruči i Sodoma i Gomora! Tako nastaje fašizacija Hrvatske. Zato i jeste pitanje nad svim pitanjima ko, zapravo, sme da donese pravednu odluku u korist Srbina? I to Kapetana Dragana! Nema takvog u Hrvatskoj, bar se nigde ne čuju.

Kada je reč o našoj dijaspori, imate li neku poruku?
- Pozdravite mi sve moje Srbe na svetu, prenesite moju zahvalnost svakom pojedincu koji je na bilo koji način učestvovao u ovoj decenijskoj neravnopravnoj borbi i poručite im da sam siguran u pobedu, sa ili bez učešća države Srbije. Poručite im da pri svakom susretu sa Hrvatom u svetu pokažu bar onoliko dostojanstva, poštovanja i susretljivosti koliko su prema meni pokazali hrvatska policija, zatvorska služba za poslednjih godinu dana, jer zločin takozvanog pravosuđa nadamnom nema veze sa Hrvatima. Pomenuti zločinci su fašisti, povampirene i novokomponovane ustaše, kao i nemoralni beskičmenjaci koji nemaju ničeg časnog hrvatskog u sebi! A što se mene tiče, ne zaboravite da je samo prvih deset godina teško, a ja sam to prevazišao. Do pobede!

ZAHVALNOST "VESTIMA"

Dragan Vasiljković prenosi i najtoplije pozdrave kako svim čitaocima "Vesti", tako i njenim vlasnicima i dopisnicima od Evrope do Australije!
- "Vesti" su medij koji je za našu dijasporu učinio više nego bilo ko u istoriji i to je podatak koji je vredan i zahvalnosti i pažnje. Istovremeno, upravo vaš list je uvek objektivno i tačno prenosio sve informacije u vezi s mojim slučajem, a posebno su bile aktivne tokom desetogodišnjeg pritvora koji sam proveo u Australiji.
 
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

privremena-obustava-prometa-na-granicnom-prelazu-dvor-novi-gradPrivremena obustava prometa na graničnom prelazu Dvor - Novi Grad
DVOR NA UNI - U utorak, 27. juna od 9 do 13 sati, zbog ispitivanja stupnja nosivosti mosta na rijeci Uni privremeno će biti obustavljen promet preko...
u-sumi-brezovica-obiljezen-dan-antifasisticke-borbe-u-hrvatskojU šumi Brezovica obilježen Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj
SISAK - U šumi Brezovica pokraj Siska, kod spomenika Prvom partizanskom odredu, obilježen je 22. lipnja, Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj, u spomen na...
vijece-srpske-nacionalne-manjine-grada-petrinje-dobilo-nove-prostorijeVijeće srpske nacionalne manjine Grada Petrinje dobilo nove prostorije
PETRINJA - U prostoru Udruženja obrtnika Petrinja, Glina, Topusko otvorene su nove prostorije Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Petrinje.Što će im...
humani-gest-protojereja-sase-umicevicaHumani gest protojereja Saše Umićevića
PETRINJA - Bez betonskog opsega, samo u iskopanu jamu, na rubnom dijelu parcela sv. Nikole na središnjem groblju u Petrinji, juče u podne pokopana je...

Društvo

dalmatinska-bukovica-pakleni-trougao-radja-buntovnikeDalmatinska Bukovica: Pakleni trougao rađa buntovnike
Dalmatinska Bukovica se nalazi u sjevernoj Dalmaciji, u trouglu između Knina, Benkovca i Obrovca. O tome...
devastirano-groblje-u-lisicinamaDevastirano groblje u Lisičinama
VOĆIN - Zbog nezakonite sječe stabala, pravoslavno groblje u Lisičinama, selu na području općine Voćin,...
brojni-problemi-naselja-grmovacBrojni problemi naselja Grmovac
GRMOVAC - Uz podršku narodnog poslanika Miodraga Linte dana 15. juna 2017. godine održan je sastanak...

Novosti

plenkovic-nije-tacno-da-je-vlada-odlucila-da-ploca-ostaje-u-jasenovcuPlenković: Nije tačno da je vlada odlučila da ploča ostaje u Jasenovcu
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković demantovao je pisanje hrvatskih medija da sporna spomen-ploča sa...
ostojic-mi-antifasisti-se-moramo-suprotstaviti-zluOstojić: Mi antifašisti se moramo suprotstaviti zlu
ZAGREB - Mi, antifašisti se ne smijemo prebrojavati i tragati za onim u čemu se razlikujemo, nego se...
strbac-interpol-da-upozori-zagrebŠtrbac: Interpol da upozori Zagreb
BEOGRAD - Interpol treba da upozori Hrvatsku da prestane da zloupotrebljava ovu međunarodnu policijsku...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

Kultura

veljko-ostojic-od-une-do-drineVeljko Ostojić: Od Une do Drine
Od Une do Drineima jedna zemljamome srcu dragaRepublika Srpska joj je imeTu žive naša braćanaš Mile...
odrzano-deseto-jubilarno-banijsko-vece-u-beograduOdržano Deseto jubilarno Banijsko veče u Beogradu
BEOGRAD - Zavičajno udruženje Banijaca, potomaka i prijatelja Banije, u petak 16. juna 2017. godine u...
kordunas-medju-tulipanima-kratki-espresso“Kordunaš među tulipanima”: Kratki espresso
Ne kaže se bez razloga da život čine sitnice. To su te neke male stvari, rituali, dnevne navike… Mnogi...
u-banjaluci-predstavljena-knjiga-hronika-prognanih-krajisnika-4U Banjaluci predstavljena knjiga "Hronika prognanih Krajišnika 4"
BANJALUKA - U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci je predstavljena...

Oluja

price-iz-izbjeglistva-popis-imovinePriče iz izbjeglištva: Popis imovine
Čitam ovih dana, spominju opet popis imovine. Sjetih se prvog popisa imovine s početka one prve izbjegličke jeseni. Tiskamo se u redovima, stavljamo na...
price-iz-oluje-putni-nalogPriče iz Oluje: Putni nalog
Treći “olujni” dan je na izmaku. Poslijepodne je prividno mirnije. Polako se spušta veče. Ponovo se čuje razmjena vatre. Tamo iz pravca Turnja uz izrazito...
medju-identifikovanim-srbima-i-branko-stojcevic-i-petar-krnjajicMeđu identifikovanim Srbima i Branko Stojčević i Petar Krnjajić
BEOGRAD - Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu identifikovani su posmrtni ostaci 14 lica srpske nacionalnosti,...

Politika

orkanova-lista-novi-pritisci-na-predstavnike-srbaOrkanova lista: Novi pritisci na predstavnike Srba
SISAK - Desničarska struja u Sisačko-moslavačkoj županiji ponovno nije zadovoljna izborom dožupana iz srpskih redova. Pored bivšeg dožupana Bogdana...
nakon-drugog-kruga-lokalnih-izbora-optimizam-zavladao-u-kninuNakon drugog kruga lokalnih izbora optimizam zavladao u Kninu
KNIN - U drugom krugu lokalnih izbora nezavisni kandidat Marko Jelić ubjedljivo je porazio kandidatkinju HDZ-a za...
buduci-clan-hrvatske-vlade-obecao-uklanjanje-spomen-ploce-u-jasenovcuBudući član hrvatske vlade obećao uklanjanje spomen-ploče u Jasenovcu
ZAGREB - Predrag Štromar iz HNS-a, budući potpredsednik rekonstruisane hrvatske vlade, izjavio je da će sa ulaskom te stranke u vladu pitanje spomen-ploče...