dusan bastasic BANJALUKA - Predsjednik Udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke Dušan J. Bastašić zatražio je danas od hrvatske policije da na adekvatan način zaštiti učesnike hodočašća, organizovanog u okviru Dana sjećanja na Jadovno, koji će u subotu, 2. jula, posjetiti stratište gdje su ustaše pobile 38.000 Srba i oko 2.000 Jevreja, pošto postoje prijetnje da bi mogli biti napadnuti.

„Nadam se da će hrvatska policija, kod koje smo uredno prijavili ovaj skup i dobili pismeno odobrenje o održavanju molitvenog skupa, biti u prilici da nas zaštiti od pripadnika određenih udruženja hrvatskih ratnih veterana koji su prije dvije godine bili prilično agresivni na svom kontraskupu“, rekao je Bastašić za Srnu.

On je podsjetio da već nekoliko proteklih godina prilikom obilježavanja Dana sjećanja na Jadovno 1941. na stratištu gdje je pobijeno 38.000 Srba i oko 2.000 Jevreja određena udruženja hrvatskih ratnih veterana organizuju takozvani kontraskup kod krsta/križa podignutog u čast poginulom ustaši u Velebitskom ustanku, koji se nalazi upravo na putu koji vodi od mjesta Jadovno prema Šaranovoj jami.

„Sama činjenica da jedno udruženje, koje je pravno lice u Republici Hrvatskoj, za ovakve postupke nije sankcionisano od hrvatskih institucija, pošto je zakonom zabranjena revitalizacija ustaštva, a oni se pojavljuju redovno sa ustaškim simbolima, govori dovoljno o neodlučnosti, odnosno slabosti hrvatske države“, kaže Bastašić.

On je naglasio da je, nažalost, i ove godine najavljeno je da će u subotu, 2. jula, kada hodočasnici treba da prođu putem od Gospića prema Šaranovoj jami, ova hrvatska udruženja organizovati kontraskup.

„Čini se da to niko ne sankcioniše. Pitam se samo šta bi bilo kada bi neko potomke jevrejskih žrtava spriječio da dođu u Aušvic ili neko drugo mjesto njihovog stradanja. Naravno da to nikome na pada na pamet. Ovakvo nešto se dešava samo u Hrvatskoj evo već više godina zaredom“, ukazuje Bastašić.

Komentarišući optužbe uduruženja hrvatskih veterana da Udruženje „Jadovno“ instrumentalizuje pijetet prema žrtvama „u svrhu širenja velikosrpske ideologije i da u Šaranovoj jami nema ništa“, Bastašić je podsjetio da je upravo hrvatski speleolog Tihomir Pajalić još šezdesetih godina prošlog vijeka u listu „Hrvatske planine“ nacrtao presjek Šaranove jame u koju se spustio i na njenom dnu izmjerio 1,45 metara sedimentovanih kostiju pobijenih žrtava.
„Udruženje hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata“ /UHDDR/ Rijeke i Bilaja danas je oštro osudilo najavljenu komemoraciju na Jadovnom, koju je na mjestu ustaškog logora za subotu, 2. jula, najavilo Udruženje „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke.

UHIDR navodi da je „Jadovno 1941.“ „pročetnički nastrojeno udruženje koje godinama iskrivljuje istorijske činjenice i veliča četništvo, a žrtve Jadovnog instrumentalizuje radi političkih razloga“.

Predsjednik riječkog UHDDR-a Mile Biondić najavio je, kako je rekao, mirni protest kod „spomen-križa“ u Jadovnom kojim će iskazati svoj revolt dopuštanju

„falsifikovanja istorije od strane četnički orijentisanih udruženja iz drugih zemalja“.

Biondić je istakao da predsjednik „pročetnički nastrojenog“ Udruženja „Jadovno“ Dušan Bastašić „već godinama iskrivljuje istoriju, optužujući hrvatske branioce iz Domovinskog rata za nastavak genocida iz 1941. godine“.

Predsjednik Udruženja „Jadovno 1941.“ iz Banjaluke Dušan Bastašić rekao je nedavno za Srnu da stradanje srpskog naroda u vrijeme Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ ne samo na području Hrvatske, već BiH i Srema, ima sve elemente genocida.

„To su u svojim istupima potvrdili i neki od najviših hrvatskih zvaničnika, kao što je bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović“, navodi Bastašić povodom obilježavanja 75 godina od zločina u kompleksu logora Gospić-Jadovno-Pag 1941. godine.

Bastašić napominje da, iako današnja Hrvatska osporava da je pravni sljedbenik NDH, nije moguće da za zločin niko nije odgovoran, ako je poznato da se taj zločin desio i da se tijela žrtava nalaze na području koje pokriva danas Republika Hrvatska.

„Genocid se desio i, kad-tad, pošto taj zločin ne zastarijeva, to pitanje će se morati staviti na dnevni red“, poručuje Bastašić.

Govoreći o istorijskom kontekstu stradanja Srba u kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno-Pag 1941. godine, Bastašić precizira da je u ovom kompleksu logora za samo 132 dana ubijeno ukupno 40.000 ljudi, od čega 38.000 Srba.

Kada je riječ o ovogodišnjem, sedmom, obilježavanju Dana sjećanja na Jadovno 1941. godine, Bastašić ističe da je od 2013. godine taj dan uvršćen u kalendar značajnih istorijskih događaja Republike Srpske, uz podršku Vlade Republike Srpske.

„Očekujemo da će ove, kao i prošlih godina, zvaničnici najviših institucija Republike Srpske zajedno sa nama biti na Jadovnu i Velebitu“, kaže Bastašić za Srnu.

On navodi da će ove godine, sa blagoslovom episkopa gornjokarlovačkog Gerasima, od 1. do 2. jula biti obilježen „Dan sjećanja na Jadovno 1941-2016“.
Molitveno Sabranje počinje u petak 1. jula u popodnevnim časovima okupljanjem kod Hrama Vavedenja Presvete Bogorodice u Plaškom, dok će isto veče biti održano predavanje na jednu od tema vezanih za stradanje Srba u kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno-Pag.

Bastašić dodaje, da će u subotu, 2. jula nad Šaranovom jamom na Velebitu u 10.00 časova biti služen parastos za 38.010 pravoslavnih Srba, pobijenih u kompleksu logora NDH, Gospić-Jadovno-Pag.

Nakon parastosa iz mjesta Brušane krenuće litija mučeničkom stazom Svetog Save Gornjokarlovačkog do Katine jame, gdje je bačeno njegovo izmučeno tijelo ljeta 1941. godine, gdje će biti postavljen časni krst i služen parastos.

Bastašić je rekao da će zatim biti služen kratki pomen žrtvama u selu Stupačinovo, gdje je u ljeto 1941. godine postojao istoimeni sabirni logor, u čijoj blizini se nalazi pet jama, dok je po povratku za učesnike sabranja predviđen obilazak Memorijalnog centra „Nikola Tesla“ u Smiljanu.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

privremena-obustava-prometa-na-granicnom-prelazu-dvor-novi-gradPrivremena obustava prometa na graničnom prelazu Dvor - Novi Grad
DVOR NA UNI - U utorak, 27. juna od 9 do 13 sati, zbog ispitivanja stupnja nosivosti mosta na rijeci Uni privremeno će biti obustavljen promet preko...
u-sumi-brezovica-obiljezen-dan-antifasisticke-borbe-u-hrvatskojU šumi Brezovica obilježen Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj
SISAK - U šumi Brezovica pokraj Siska, kod spomenika Prvom partizanskom odredu, obilježen je 22. lipnja, Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj, u spomen na...
vijece-srpske-nacionalne-manjine-grada-petrinje-dobilo-nove-prostorijeVijeće srpske nacionalne manjine Grada Petrinje dobilo nove prostorije
PETRINJA - U prostoru Udruženja obrtnika Petrinja, Glina, Topusko otvorene su nove prostorije Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Petrinje.Što će im...
humani-gest-protojereja-sase-umicevicaHumani gest protojereja Saše Umićevića
PETRINJA - Bez betonskog opsega, samo u iskopanu jamu, na rubnom dijelu parcela sv. Nikole na središnjem groblju u Petrinji, juče u podne pokopana je...

Društvo

u-jagodnjaku-kod-osijeka-nice-hram-svetom-nektariju-eginskomU Jagodnjaku kod Osijeka niče hram Svetom Nektariju Eginskom
JAGODNJAK - Srpsko selo Jagodnjak kraj Osijeka, sa svega 500 žitelja, već godinama je utočiše najvećih...
stevan-kostic-srbi-u-hrvatskoj-polako-nestajuStevan Kostić: Srbi u Hrvatskoj polako nestaju
U Kataru, čini se, nikada nije bilo vrelije nego ovih dana. Slike koje dolaze do nas su prilično...
kordunas-medju-tulipanima-slobo-ja“Kordunaš među tulipanima”: Slobo & ja
Evo prođe devet godina kako Vožda nema među živima. Ne mogu reći da sam od onih što su mu sliku držali u...

Novosti

linta-trazi-rezoluciju-protiv-rehabilitacije-ustastvaLinta traži rezoluciju protiv rehabilitacije ustaštva
BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta apelovao je na članice EU da zvanično zatraže...
pupovac-od-drzave-ocekujemo-da-ukloni-ustaski-pozdravPupovac: Od države očekujemo da ukloni ustaški pozdrav
JADOVNO - U organizaciji Srpskog narodnog vijeća, Koordinacije židovskih općina RH, Eparhije...
u-hrvatskoj-cveta-trgovina-suvenirima-iz-doba-ndhU Hrvatskoj cveta trgovina suvenirima iz doba NDH
ZAGREB - Posle više od cele nedelje licitiranja, konačna cena koju je na jednom popularnom servisu za...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

Kultura

price-kapetana-svrdla-postarPriče Kapetana Svrdla: Poštar
Svako malo veće selo na Kordunu koje je držalo dosebe imalo je dućan, pa tako i moje,lijepa četvrtasta...
veljko-ostojic-od-une-do-drineVeljko Ostojić: Od Une do Drine
Od Une do Drineima jedna zemljamome srcu dragaRepublika Srpska joj je imeTu žive naša braćanaš Mile...
odrzano-deseto-jubilarno-banijsko-vece-u-beograduOdržano Deseto jubilarno Banijsko veče u Beogradu
BEOGRAD - Zavičajno udruženje Banijaca, potomaka i prijatelja Banije, u petak 16. juna 2017. godine u...
kordunas-medju-tulipanima-kratki-espresso“Kordunaš među tulipanima”: Kratki espresso
Ne kaže se bez razloga da život čine sitnice. To su te neke male stvari, rituali, dnevne navike… Mnogi...

Oluja

price-iz-izbjeglistva-popis-imovinePriče iz izbjeglištva: Popis imovine
Čitam ovih dana, spominju opet popis imovine. Sjetih se prvog popisa imovine s početka one prve izbjegličke jeseni. Tiskamo se u redovima, stavljamo na...
price-iz-oluje-putni-nalogPriče iz Oluje: Putni nalog
Treći “olujni” dan je na izmaku. Poslijepodne je prividno mirnije. Polako se spušta veče. Ponovo se čuje razmjena vatre. Tamo iz pravca Turnja uz izrazito...
medju-identifikovanim-srbima-i-branko-stojcevic-i-petar-krnjajicMeđu identifikovanim Srbima i Branko Stojčević i Petar Krnjajić
BEOGRAD - Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu identifikovani su posmrtni ostaci 14 lica srpske nacionalnosti,...

Politika

gradonacelnik-dalibor-biscan-27-o-prvim-potezima-i-planovima-u-hrvatskoj-kostajniciGradonačelnik Dalibor Bišćan (27) o prvim potezima i planovima u Hrvatskoj Kostajnici
HRVATSKA KOSTAJNICA - 27-godišnji Dalibor Bišćan (HDZ), novi je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice. Uvjerljivo je u prvom krugu izbora pobijedio...
orkanova-lista-novi-pritisci-na-predstavnike-srbaOrkanova lista: Novi pritisci na predstavnike Srba
SISAK - Desničarska struja u Sisačko-moslavačkoj županiji ponovno nije zadovoljna izborom dožupana iz srpskih redova. Pored bivšeg dožupana Bogdana...
nakon-drugog-kruga-lokalnih-izbora-optimizam-zavladao-u-kninuNakon drugog kruga lokalnih izbora optimizam zavladao u Kninu
KNIN - U drugom krugu lokalnih izbora nezavisni kandidat Marko Jelić ubjedljivo je porazio kandidatkinju HDZ-a za...