gavrilovic copy
ZAGREB
- Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta (Uskok) je danas podigao optužnicu protiv Đure Gavrilovića tereteći ga da je za vreme rata kupio više kompanija iz sastavu mesne industrije Gavrilović za dva miliona maraka, namenjenih odbrani Hrvatske, čije korišćenje mu je omogućio tadašnji ministar finansija Jozo Martinović, prenosi Hina.

U optužnici se navodi da je Gavrilović, koji je austrijski državljanin, iskoristio ratne okolnosti i otežan rad državnih tela pri nabavci oružja i opreme za potrebe ratovanja, sa ciljem da sebi pribavi materijalnu korist.

To je navodno učinio kroz sticanje više kompanija u stečaju koje su procenjene na 68 miliona tadašnjih nemačkih maraka.

Gavrilović je preuzeo obvezu plaćanja nešto više od 3,3 miliona maraka za te kompanije u roku od 90 dana, iako, po tvrdnji Uskoka, nije imao novca niti garaciju privatnom imovinom.

Potom je, "znajući da jedna osoba od koje je prethodno tražio pomoć u pribavljanju novca za kupovinu" kompanija u stečaju na svom inostranom računu drži dva miliona maraka za potrebe odbrane Hrvatske od ratnog ministra finansija Joze Martinovića zatražio da toj osobi naloži da novac uplati u njegovu korist.

Martinović je to, po tvrdnjama tužilaštva, učinio početkom 1992. kako bi Gavriloviću omogućio stecanje značjne nepripadne materijalne dobiti.

Nakon što je vlasnik računa po nalogu ministra finansija na Gavrilovićev račun u inostranstvu uplatio dva miliona maraka, Gavrilović je tim novcem kupio kompanije.

Tužilaštvo tvrdi da je na taj način, na štetu države koja je tada bila u ratu, stekao dobit od 7.8 miliona kuna.

Nakon pokretanje istrage krajem novembra 2014, Gavrilović je tvrdio da je reč o "hajki države" i da je kupovina Mesne industrije Gavrilović u stečaju sprovedena zakonito.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc