teslin spomenik bg
BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otkrio je, povodom 160 godina od rođenja Nikole Tesle, spomenik slavnom naučniku u Karađorđevom parku, čime se, kako je poručio, ispunjava obećanje od pre tri godine da će u Beogradu osvanuti spomenik poput onog u Vardenklifu kod Njujorka, kao simbol jedinstvenog naučnika koji ujedno spaja srpsko poreklo i američku viziju.

"Istovetne, spomenike podižemo u čast najvećeg genija koga je srpska majka othranila i poklonila čovečanstvu", poručio je Tomislav Nikolić.

Tesline ideje bile su veće od njegovog doba i od svega što je nauka do tada stvorila i primenila, popručio je predsednik Srbije.

"Bio je čovek budućnosti, zato se o njemu ne može i ne sme drugačije govoriti nego kao o našem savremeniku, koji će biti savremenik i generacijama koje dolaze posle nas. I u ovom trenutku, Tesla je svojim pronalascima sveprisutan, kao vazduh", rekao je Nikolić.

Rođen kao Srbin, umro kao Amerikanac, Tesla je, istakao je Nikolić, postao još jedan istorijski čvor koji bi trebalo da povezuje sudbine i prijateljstvo naših država i naroda.

"Njegove odrednice su srpski narod čiji je pripadnik i američka država koja je razvila njegove naučne potencijale, a Tesla je ipak, na početku i na kraju, zadužio celo čovečanstvo - i Srbin i Amerikanac, ili ni Srbin ni Amerikanac, već građanin sveta, pa tako građanin i jedne nove države koja ga svojata ", rekao je Nikolić.

Teslin svet, osvetljeni svet ravnopravnih, još nismo stvorili, a samo to je tražio od čovečanstva, podvukao je Nikolić.

Kako je rekao, od dečaka iz Smiljana, odraslog uz oca sveštenika srpske pravoslavne crkve, i majku koja ga je "uspavljivala i budila srpskim narodnim pesmama o boju na Kosovu", pre se moglo očekivati da nasledi parohiju, nego da postane najznačajniji naučnik u istoriji čovečanstva i pronalazač čijoj genijalnosti dugujemo ubrzani civilizacijski hod.

Tesla je stvarajući čovečanstvu podario i jednu dimenziju o kojoj se malo ili nikako govori - novu filozofiju življenja, novo shvatanje čovekovih mogućnosti, novi razvoj društva, država, sveta - novu, do tada nepoznatu mogućnost da se drugačije kreira svakodnevni život, rekao je Nikolić."Koliko god da je osvetlio planetu, toliko je iznutra osvetlio svakog čoveka ponaosob... Tesla je ostao van svog i našeg vremena, čovek koji je mogao, a nikada nije postao srebroljubac, već je samo u ljubavi prema ljudima pronalazio motiv za rad i hrabrost da se izbori sa nerazumevanjem", rekao je Nikolić.

Teslin doprinos poprima mitske dimenzije, a sam Tesla je u toj mitskoj dimenziji postao Prometej modernog doba, poručio je Nikolić.

"Okovan neznanjima i neprihvatanjem naučne sredine, kao Prometej za Kavkaz, verovao je u svoju misao i misiju i verovao da će ga tamo daleko u budćnosti, prepoznati u svom sjaju. Odbio je Nobelovu nagradu. Umire mirno i tiho u skromnoj hotelskoj sobi", rekao je Nikolić.

Predsednik je položio venac na spomenik, a na svečanosti povodom otkrivanja spomenika reprezentativni orkestar Garde Vojske Srbije izveo je himnu "Bože pravde" i "Tamo daleko", a violinista Jovan Kolundžija izveo je kompoziciju "Bahov presto".

Spomenik se nalazi na platou između Hrama svetog Save i Narodne biblioteke, a rad je vajara Nikole Koke Jankovića i dar dobrotvora Momčila Moše Todorovića.

"Poruka za nas sve ovde, koji treba da damo primer mladima jeste - budite uporni, imate uzore, idite dalje. Samo rad, rad i rad će da dovede mlade a time i Srbiju do uspeha", rekao je na svečanosti Dejan Ilić, član njujorške Akademije nauka.

"Darujem ovaj spomenik da dostojanstveno istrajemo u ovim vremenima u slozi, meni na radost, a mojoj Srbiji na čast i ponos", rekao je Todorović.

Isti spomenik pre tri godine postavljen je ispred Tesline laboratorije u blizini Njujorka.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc