srb SRB- Stanovnici Srba, malog ličkog mesta, u kojem se svake godine obeležava 27. juli, Dan ustanka u Hrvatskoj, uputili su otvoreno pismo hrvatskom državnom vrhu u kojem, kako navode, Srbi i Hrvati antifašisti, traže zaštitu državnih institucija i podršku sećanju na otpor upravo profašističkom i pronacističkom ustaškom režimu.

U pismu predsednici Kolindi Grabar Kitarović, premijeru tehničke vlade Tihomiru Oreškoviću, ministrima policije i kulture Vlahu Orepiću i Zlatku Hasanbegoviću, upozorili su da su izloženi konstantnim pritiscima, zastrašivanjima i provociranjima koja, kakko kažu, prolaze neometano i nekašnjeno od nadležnih institucija.

"Srpski narod u Srbu kao i sve druge meštane pokušavaju da disciplinuju u uteracuju u četiri gola zida naših praznih kuća. Neodgovorni pojedinci, osokoljeni medijskim linčevima, političkom bahatošću, neskrivenim obožavanjem ustaških ideja, ukidanjem slobode govora i reči, bez ikakvih posledica nas provociraju i vređaju. Naša teška svakodnevnica i neimaština dodatno je otežana strahom i dozvoljenim zlostajanjem", navodi se, između ostalog, u pismu hrvatskom državnom vrhu.

Podsetili su da se poslednja u nizu uvreda i skrnavljenja desila upravo ovih dana dolaskom predstavnika Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP).

Navodi se da je jedna od mnogobrojnih stranki prava u zemlji bez prava „utaborila“ sa šatorom na platou samog Spomenika ustanku u Srbu.

Time, kako se navodi, oni su namerno uzurpirali spomeničko mesto i onemogućiti obeležavanje jubilarne 75. godišnjice ustanka naroda Hrvatske.

"Tvrde pravaši da smo mi, Srbi i antifašisti, zapravo četnici te da je ustanak protiv zločina Maksa Luburića i njegovih jedinica u Donjoj Suvaji ili zločina u Bubnju bio četnički te da smo se borili protiv hrvatske države. I danas i sutra i uvek reći ćemo da smo se mi, Srbi i svi drugi učesnici Narodnooslobodilačkog pokreta, borili protiv režima Nezavisne Države Hrvatske", navodi se u pismu stanovnika Srba.

Želeli su, kažu, zemlju za sve ljude i društvo pravednije od onog koje smo imali u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, kao i da će ponos da su tu borbu dobili prenositi svojoj deci.

Zato je, poručili su, oživljavanje aveti ustaštva za nas bolno i zastrašujuće.

"Još strašnije je saznanje da smo u tome vrlo često usamljeni i zapravo nezaštićeni, kako od države i njenih institucija, tako i od medija i svih drugih delova hrvatskog društva. Kažu, a i piše u Ustavu, da smo ravnopravni i jednaki svima drugima u našoj domovini, ali istina je da nikakvih službenih reakcija i mera nije bilo i da su naša očekivanja izneverena", naveli su i dodali"

"Ne vide nas ovde na periferiji niti vide našu borbu da preživimo. Ne vide ni naša groblja i oštećene spomenike. Ne vide ni našu decu koja odlazeći dalje na školovanje menjaju svoj govor i kriju svoju narodnost. Ne vide ih ni kada ih ne štite njihovi učitelji i profesori od vršnjaka".

Ističu da kraj obnovljenog Spomenika ustanku naroda Hrvatske ne sme biti mesta mržnji i nasilju.

"Mi, Srbi iz Hrvatske i hrvatski antifašisti, na tom mestu odajemo počast palima za život i slobodu, najboljima među nama. Činimo to sa našim prijateljima antifašistima iz Bosne i Hercegovine i Srbije", naveli su i poručili da nakon godina i godina javašluka i govora mržnje tražimo svoj mir i pozivamo sve institucije i istaknute članove našeg društva da nas zaštite i podrže u sećanju na otpor upravo profašističkom i pronacističkom ustaškom režimu.

Nije daleko trenutak, kažu, kada će isti ti pojedinci zakucati na druga vrata… ako već nije i počeo.

ČLANOVI A-HSP POMERILI SATOR NA 10 METARA OD SPOMENIKA

pravasi u srbu Članovi hrvatske Autohtone Hrvatske stranke prava (A-HSP) premestili su šator koji su postavili uz spomenik u Donjem Srbu i to desetak metara dalje od spomenika, a iz te stranke tvrde da su to učinili u dogovoru s policijom, javlja HRT.

Hrvatska televizija prenosi da, iako je predsednik te stranke Dražen Keleminec prethodno izvestio medije da je od policije dobio usmenu naredbu o uklanjanju šatora do 15 sati, to se nije dogodilo. Ultimatum je za portal index.hr opovrgao ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić koji je rekao da nisu postavili nikakav ultimatum, ali da su jasno dali do znanja da će postupati prema zakonima Hrvatske.

"Odlučno ćemo postupati po zakonima Republike Hrvatske i ničiju samovolju nećemo tolerisati", rekao je Orepić za ovaj hvatski portal.

Iz A-HSP, koja je podigla šator pored spomenika u Srbu kako bi sprečila obeležavanje godišnjice antifašističkog ustanka koji se u tom mestu dogodio 27. jula 1941, poručivali su policiji da joj ne padne napamet da primenjuje silu jer bi se mogla "zapaliti šibica".

Stranka je saopstila da prijavila javno okupljanje i postavljanje šatora čime je, kako navodi, ispunila sve zakonske uslove za javno okupljanje.

U saopštenju stranke se navodi da prostor javnog okupljanja nije u vlasništvu Opštine Gračac, već Republike Hrvatske.

"Autohtona - Hrvatska stranka prava nema nameru da od Hrvatske države traži odobrenje za postavljanje šatora i nećemo tražiti od Hrvatske države da slobodno hodamo po Srbu, Zagrebu, Splitu ili po drugim delovima Hrvatske. Direkcija MUP- a u Zagrebu nikada nije dala ultimatum i zabranila postavljanje šatora Milorada Pupovca u Srbu", navodi se u saopštenju, prneli su hrvatski mediji.

Iz Autohtone - Hrvatske stranke prava su poručili da neće ukloniti šator, te Direkciju MUP-a upozorili da, kako su naveli, ne pokušava silom da ga ukloniti jer se "može upaliti šibica i stvoriti problemi koji nikome ne trebaju".

"Autohtona - Hrvatska stranka prava ne želi nemire i želi samo mir, želimo na miru do 1. avgusta održati svoja predavanja o Domovinskom ratu u Hrvatskoj u Srbu.

Ova stranka je pozvala MUP Hrvatske da se ne svrstava na stranu Milorada Pupovca već da budu neutralni uz poštivanje zakona.

Pupovac je ovim povodom juče izjavio da, ako će se država odnositi prema ovom šatoru kao prema onom prethodnom, onda naravno da se može očekivati svašta.

"Ali ne s naše strane. Mi već godinama pišemo policiji da kontra skupovi koji se organiziraju u Srbu predstavljaju izvor pretnji, širenje mržnje i straha za lokalno stanovništvo i revizionistički pokušaj koji država ne bi smela dopušati", poručio je Pupovac.

Stanovnici Srba, malog ličkog mesta, u kojem se svake godine obeležava 27. juli, Dan ustanka u Hrvatskoj, uputili su otvoreno pismo hrvatskom državnom vrhu u kojem, kako navode, Srbi i Hrvati antifašisti, traže zaštitu državnih institucija i podršku sećanju na otpor upravo profašističkom i pronacističkom ustaškom režimu.

U pismu predsednici Kolindi Grabar Kitarović, premijeru tehničke vlade Tihomiru Oreškoviću, ministrima policije i kulture Vlahu Orepiću i Zlatku Hasanbegoviću, upozorili su da su izloženi konstantnim pritiscima, zastrašivanjima i provociranjima koja, kakko kažu, prolaze neometano i nekašnjeno od nadležnih institucija.

"Srpski narod u Srbu kao i sve druge meštane pokušavaju da disciplinuju u uteracuju u četiri gola zida naših praznih kuća. Neodgovorni pojedinci, osokoljeni medijskim linčevima, političkom bahatošću, neskrivenim obožavanjem ustaških ideja, ukidanjem slobode govora i reči, bez ikakvih posledica nas provociraju i vređaju. Naša teška svakodnevnica i neimaština dodatno je otežana strahom i dozvoljenim zlostajanjem", navodi se, između ostalog, u pismu hrvatskom državnom vrhu.

Podsetili su da se poslednja u nizu uvreda i skrnavljenja desila upravo ovih dana dolaskom predstavnika Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP).

OREPIĆ PORUCIO DA ĆE MUP POSTUPITI PO ZAKONU, ALI NE I KAD

Ministar unutarnjih poslova u tehničkoj hrvatskoj vladi Vlaho Orepić tvrdi da će to ministarstvo postupiti u skladu sa zakonom kada je reč o uklanjanju šatora Autohtone-Hrvatske stranke prava u Srbu, gde Srbi i Hrvati antifašisti svake godine obeležavaju Dan ustanka.

S obzirom na to da je rok za uklanjanje šatora istekao, Orepić nije odgovorio na pitanje regionalne N1 TV da li je u toku uklanjanje šatora.

Ova TV, pak, nezvanično saznaje u policiji da je za očekivati da se policijska akcija uklanjanja šatora, ukoliko ga pravaši sami ne maknu, očekuje tokom dana ili, najkasnije, sutra.
 
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Banija Online zadržava pravo brisanja komentara sa neprikladnim sadržajem!

Banija

petar-ladjevic-petrinja-je-bila-sretno-mjesto-za-odrastanjePetar Lađević: Petrinja je bila sretno mjesto za odrastanje
U okviru projekta pod nazivom “Petrinjci u dijaspori”,  "PS Portal" donosi razgovore sa Petrinjcima koji više ne žive u Petrinji, a cilj je čuti...
ljetno-kino-u-hrvatskoj-kostajniciLjetno kino u Hrvatskoj Kostajnici
HRVATSKA KOSTAJNICA - Naime, nema grada u Hrvatskoj koji nije ove godine priredio svojim građanima ljetnu razonodu u obliku vizualne umjetnosti. Stoga su...
vozila-sa-3-26-promila-alkohola-u-krviVozila sa 3,26 promila alkohola u krvi!
PETRINJA - Juče je oko 9 sati i 5 minuta u Sisačkoj ulici u Petrinji zaustavljen je osobni automobil sisačkih registracija kojim je prije stjecanja prava...
slava-kola-srpskih-sestara-parohije-kostajnickeSlava kola srpskih sestara parohije kostajničke
HRVATSKA KOSTAJNICA - U subotu 12. avgusta 2017.god. „kolo srpskih sestara“ parohije kostajničke već treću godinu zaredom proslavilo je svoju zaštitnicu...

Društvo

protiv-aveti-proslostiProtiv aveti prošlosti
KRNJAK - U Mjesnom odboru Gornji Skrad u općini Krnjak obilježena je 76. godišnjice formiranja Drugog...
kako-smo-oslobodili-bovicKako smo oslobodili Bović
BOVIĆ - U Mjesnom odboru Bović, koji se nalazi u sastavu općine Vrginmost, prošle subotu je obilježena...
sjecanje-na-ljeto-1942-u-slobostiniSjećanje na ljeto 1942. u Sloboštini
SLOBOŠTINA - U zapadnoslavonskom selu Sloboština, u općini Brestovac, održana je komemoracija za 1368...

Novosti

naucni-skup-hrvatsko-srpski-odnosiNaučni skup "Hrvatsko - srpski odnosi"
GOLUBIĆ - I ove godine, deseti put za redom, organizira se međunarodni znanstveni skup u Golubiću kraj...
sad-velicanje-ustastva-i-antisrpska-osecanja-u-hrvatskojSAD: Veličanje ustaštva i antisrpska osećanja u Hrvatskoj
VAŠINGTON - U novom izveštaju o verskim slobodama, SAD su upozorile na veličanje Nezavisne Države...
odgadja-se-primjena-poreza-na-nekretnineOdgađa se primjena poreza na nekretnine
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković u razgovoru za HRT rekao je kako u ovom trenutku u vladajućoj...

Pretraga sajta

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

banijski info portal gif

Kultura

visedecenijsko-razbijanje-predrasuda-o-ojkaci-na-dragotinjskim-vecerimaVišedecenijsko razbijanje predrasuda o Ojkači na "Dragotinjskim večerima"
PRIJEDOR - U sastavu "Kulturnog ljeta u Prijedoru" ove subote naveče svojom besjedom pjesnik Nenad...
proslava-preobrazenja-u-manastiru-krkaProslava Preobraženja u manastiru Krka
KNIN - Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik posvećen Preobraženju Gospodnjem. Svetim liturgijama...
predstavljen-13-zbornik-radova-gradjanski-rat-u-hrvatskoj-1991-1995-godinePredstavljen 13. zbornik radova „Građanski rat u Hrvatskoj 1991-1995. godine“
BEOGRAD - U izdanju Udruženja Srba iz Hrvatske i Srpskog kulturnog društva Zora izašla je 13....
mladi-iz-srbije-na-kordunuMladi iz Srbije na Kordunu
BEOGRAD - "Zavičajni klub Kordunaša" i ove godine ( 8-mi put za redom) kroz svoj projekat „SAVA MRKALj –...

Oluja

proces-tihog-egzodusa-srba-iz-hrvatskeProces tihog egzodusa Srba iz Hrvatske
Ako sledeće godine stupi na snagu porez na nekretnine prema kojem će vlasnici kuća ili stanova u kojima ne žive plaćati skoro tri puta skuplju taksu,...
pored-svih-tih-ustasa-i-cetnika-sto-ce-nam-dva-dzentlmenaPored svih tih ustaša i četnika, što će nam dva džentlmena?
Kad se srpski pukovnik Čedo Bulat predao hrvatskom generalu Petru Stipetiću, bio je to možda najbolji trenutak prošlog rata, i ne samo jer je tada, 8....
oprostaj-od-jedne-licke-bakeOproštaj od jedne ličke bake
- Šta piše ovdje?- Ne znam, dijete moje, ja ne znam čitati.- A zašto, baba?- Nijesam išla u školu zbog rata.- Hoće li tako biti i sa mnom?- Ma, neće –...

Politika

dragana-jeckov-vazno-nam-je-obrazovanje-na-srpskom-jeziku-i-cirilicnom-pismuDragana Jeckov: Važno nam je obrazovanje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu
ZAGREB - Dragana Jeckov, prva saborska zastupnica SDSS-a, koja je u utorak prisegnula pred Hrvatskim saborom, najavila je da će u fokusu njezina...
prof-dr-milorad-pupovac-novi-predsjednik-sdss-aProf.dr. Milorad Pupovac novi predsjednik SDSS-a
BOROVO SELO - Jednoglasnom odlukom Glavne Skupštine prof.dr. Milorad Pupovac novi je predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke. Nakon punih...
dss-cilj-nam-je-da-srbi-u-hrvatskoj-ostanu-opstanu-i-razvijaju-seDSS: Cilj nam je da Srbi u Hrvatskoj ostanu, opstanu i razvijaju se
VUKOVAR - Rukovodstvo Demokratskog Saveza Srba (DSS) održalo je u utorak 27.06.2017. godine konferenciju za medije u Vukovaru povodom obilježavanja...