srb SRB- Stanovnici Srba, malog ličkog mesta, u kojem se svake godine obeležava 27. juli, Dan ustanka u Hrvatskoj, uputili su otvoreno pismo hrvatskom državnom vrhu u kojem, kako navode, Srbi i Hrvati antifašisti, traže zaštitu državnih institucija i podršku sećanju na otpor upravo profašističkom i pronacističkom ustaškom režimu.

U pismu predsednici Kolindi Grabar Kitarović, premijeru tehničke vlade Tihomiru Oreškoviću, ministrima policije i kulture Vlahu Orepiću i Zlatku Hasanbegoviću, upozorili su da su izloženi konstantnim pritiscima, zastrašivanjima i provociranjima koja, kakko kažu, prolaze neometano i nekašnjeno od nadležnih institucija.

"Srpski narod u Srbu kao i sve druge meštane pokušavaju da disciplinuju u uteracuju u četiri gola zida naših praznih kuća. Neodgovorni pojedinci, osokoljeni medijskim linčevima, političkom bahatošću, neskrivenim obožavanjem ustaških ideja, ukidanjem slobode govora i reči, bez ikakvih posledica nas provociraju i vređaju. Naša teška svakodnevnica i neimaština dodatno je otežana strahom i dozvoljenim zlostajanjem", navodi se, između ostalog, u pismu hrvatskom državnom vrhu.

Podsetili su da se poslednja u nizu uvreda i skrnavljenja desila upravo ovih dana dolaskom predstavnika Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP).

Navodi se da je jedna od mnogobrojnih stranki prava u zemlji bez prava „utaborila“ sa šatorom na platou samog Spomenika ustanku u Srbu.

Time, kako se navodi, oni su namerno uzurpirali spomeničko mesto i onemogućiti obeležavanje jubilarne 75. godišnjice ustanka naroda Hrvatske.

"Tvrde pravaši da smo mi, Srbi i antifašisti, zapravo četnici te da je ustanak protiv zločina Maksa Luburića i njegovih jedinica u Donjoj Suvaji ili zločina u Bubnju bio četnički te da smo se borili protiv hrvatske države. I danas i sutra i uvek reći ćemo da smo se mi, Srbi i svi drugi učesnici Narodnooslobodilačkog pokreta, borili protiv režima Nezavisne Države Hrvatske", navodi se u pismu stanovnika Srba.

Želeli su, kažu, zemlju za sve ljude i društvo pravednije od onog koje smo imali u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, kao i da će ponos da su tu borbu dobili prenositi svojoj deci.

Zato je, poručili su, oživljavanje aveti ustaštva za nas bolno i zastrašujuće.

"Još strašnije je saznanje da smo u tome vrlo često usamljeni i zapravo nezaštićeni, kako od države i njenih institucija, tako i od medija i svih drugih delova hrvatskog društva. Kažu, a i piše u Ustavu, da smo ravnopravni i jednaki svima drugima u našoj domovini, ali istina je da nikakvih službenih reakcija i mera nije bilo i da su naša očekivanja izneverena", naveli su i dodali"

"Ne vide nas ovde na periferiji niti vide našu borbu da preživimo. Ne vide ni naša groblja i oštećene spomenike. Ne vide ni našu decu koja odlazeći dalje na školovanje menjaju svoj govor i kriju svoju narodnost. Ne vide ih ni kada ih ne štite njihovi učitelji i profesori od vršnjaka".

Ističu da kraj obnovljenog Spomenika ustanku naroda Hrvatske ne sme biti mesta mržnji i nasilju.

"Mi, Srbi iz Hrvatske i hrvatski antifašisti, na tom mestu odajemo počast palima za život i slobodu, najboljima među nama. Činimo to sa našim prijateljima antifašistima iz Bosne i Hercegovine i Srbije", naveli su i poručili da nakon godina i godina javašluka i govora mržnje tražimo svoj mir i pozivamo sve institucije i istaknute članove našeg društva da nas zaštite i podrže u sećanju na otpor upravo profašističkom i pronacističkom ustaškom režimu.

Nije daleko trenutak, kažu, kada će isti ti pojedinci zakucati na druga vrata… ako već nije i počeo.

ČLANOVI A-HSP POMERILI SATOR NA 10 METARA OD SPOMENIKA

pravasi u srbu Članovi hrvatske Autohtone Hrvatske stranke prava (A-HSP) premestili su šator koji su postavili uz spomenik u Donjem Srbu i to desetak metara dalje od spomenika, a iz te stranke tvrde da su to učinili u dogovoru s policijom, javlja HRT.

Hrvatska televizija prenosi da, iako je predsednik te stranke Dražen Keleminec prethodno izvestio medije da je od policije dobio usmenu naredbu o uklanjanju šatora do 15 sati, to se nije dogodilo. Ultimatum je za portal index.hr opovrgao ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić koji je rekao da nisu postavili nikakav ultimatum, ali da su jasno dali do znanja da će postupati prema zakonima Hrvatske.

"Odlučno ćemo postupati po zakonima Republike Hrvatske i ničiju samovolju nećemo tolerisati", rekao je Orepić za ovaj hvatski portal.

Iz A-HSP, koja je podigla šator pored spomenika u Srbu kako bi sprečila obeležavanje godišnjice antifašističkog ustanka koji se u tom mestu dogodio 27. jula 1941, poručivali su policiji da joj ne padne napamet da primenjuje silu jer bi se mogla "zapaliti šibica".

Stranka je saopstila da prijavila javno okupljanje i postavljanje šatora čime je, kako navodi, ispunila sve zakonske uslove za javno okupljanje.

U saopštenju stranke se navodi da prostor javnog okupljanja nije u vlasništvu Opštine Gračac, već Republike Hrvatske.

"Autohtona - Hrvatska stranka prava nema nameru da od Hrvatske države traži odobrenje za postavljanje šatora i nećemo tražiti od Hrvatske države da slobodno hodamo po Srbu, Zagrebu, Splitu ili po drugim delovima Hrvatske. Direkcija MUP- a u Zagrebu nikada nije dala ultimatum i zabranila postavljanje šatora Milorada Pupovca u Srbu", navodi se u saopštenju, prneli su hrvatski mediji.

Iz Autohtone - Hrvatske stranke prava su poručili da neće ukloniti šator, te Direkciju MUP-a upozorili da, kako su naveli, ne pokušava silom da ga ukloniti jer se "može upaliti šibica i stvoriti problemi koji nikome ne trebaju".

"Autohtona - Hrvatska stranka prava ne želi nemire i želi samo mir, želimo na miru do 1. avgusta održati svoja predavanja o Domovinskom ratu u Hrvatskoj u Srbu.

Ova stranka je pozvala MUP Hrvatske da se ne svrstava na stranu Milorada Pupovca već da budu neutralni uz poštivanje zakona.

Pupovac je ovim povodom juče izjavio da, ako će se država odnositi prema ovom šatoru kao prema onom prethodnom, onda naravno da se može očekivati svašta.

"Ali ne s naše strane. Mi već godinama pišemo policiji da kontra skupovi koji se organiziraju u Srbu predstavljaju izvor pretnji, širenje mržnje i straha za lokalno stanovništvo i revizionistički pokušaj koji država ne bi smela dopušati", poručio je Pupovac.

Stanovnici Srba, malog ličkog mesta, u kojem se svake godine obeležava 27. juli, Dan ustanka u Hrvatskoj, uputili su otvoreno pismo hrvatskom državnom vrhu u kojem, kako navode, Srbi i Hrvati antifašisti, traže zaštitu državnih institucija i podršku sećanju na otpor upravo profašističkom i pronacističkom ustaškom režimu.

U pismu predsednici Kolindi Grabar Kitarović, premijeru tehničke vlade Tihomiru Oreškoviću, ministrima policije i kulture Vlahu Orepiću i Zlatku Hasanbegoviću, upozorili su da su izloženi konstantnim pritiscima, zastrašivanjima i provociranjima koja, kakko kažu, prolaze neometano i nekašnjeno od nadležnih institucija.

"Srpski narod u Srbu kao i sve druge meštane pokušavaju da disciplinuju u uteracuju u četiri gola zida naših praznih kuća. Neodgovorni pojedinci, osokoljeni medijskim linčevima, političkom bahatošću, neskrivenim obožavanjem ustaških ideja, ukidanjem slobode govora i reči, bez ikakvih posledica nas provociraju i vređaju. Naša teška svakodnevnica i neimaština dodatno je otežana strahom i dozvoljenim zlostajanjem", navodi se, između ostalog, u pismu hrvatskom državnom vrhu.

Podsetili su da se poslednja u nizu uvreda i skrnavljenja desila upravo ovih dana dolaskom predstavnika Autohtone hrvatske stranke prava (A-HSP).

OREPIĆ PORUCIO DA ĆE MUP POSTUPITI PO ZAKONU, ALI NE I KAD

Ministar unutarnjih poslova u tehničkoj hrvatskoj vladi Vlaho Orepić tvrdi da će to ministarstvo postupiti u skladu sa zakonom kada je reč o uklanjanju šatora Autohtone-Hrvatske stranke prava u Srbu, gde Srbi i Hrvati antifašisti svake godine obeležavaju Dan ustanka.

S obzirom na to da je rok za uklanjanje šatora istekao, Orepić nije odgovorio na pitanje regionalne N1 TV da li je u toku uklanjanje šatora.

Ova TV, pak, nezvanično saznaje u policiji da je za očekivati da se policijska akcija uklanjanja šatora, ukoliko ga pravaši sami ne maknu, očekuje tokom dana ili, najkasnije, sutra.
 
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

privremena-obustava-prometa-na-granicnom-prelazu-dvor-novi-gradPrivremena obustava prometa na graničnom prelazu Dvor - Novi Grad
DVOR NA UNI - U utorak, 27. juna od 9 do 13 sati, zbog ispitivanja stupnja nosivosti mosta na rijeci Uni privremeno će biti obustavljen promet preko...
u-sumi-brezovica-obiljezen-dan-antifasisticke-borbe-u-hrvatskojU šumi Brezovica obilježen Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj
SISAK - U šumi Brezovica pokraj Siska, kod spomenika Prvom partizanskom odredu, obilježen je 22. lipnja, Dan antifašističke borbe u Hrvatskoj, u spomen na...
vijece-srpske-nacionalne-manjine-grada-petrinje-dobilo-nove-prostorijeVijeće srpske nacionalne manjine Grada Petrinje dobilo nove prostorije
PETRINJA - U prostoru Udruženja obrtnika Petrinja, Glina, Topusko otvorene su nove prostorije Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Petrinje.Što će im...
humani-gest-protojereja-sase-umicevicaHumani gest protojereja Saše Umićevića
PETRINJA - Bez betonskog opsega, samo u iskopanu jamu, na rubnom dijelu parcela sv. Nikole na središnjem groblju u Petrinji, juče u podne pokopana je...

Društvo

kordunas-medju-tulipanima-slobo-ja“Kordunaš među tulipanima”: Slobo & ja
Evo prođe devet godina kako Vožda nema među živima. Ne mogu reći da sam od onih što su mu sliku držali u...
dalmatinska-bukovica-pakleni-trougao-radja-buntovnikeDalmatinska Bukovica: Pakleni trougao rađa buntovnike
Dalmatinska Bukovica se nalazi u sjevernoj Dalmaciji, u trouglu između Knina, Benkovca i Obrovca. O tome...
devastirano-groblje-u-lisicinamaDevastirano groblje u Lisičinama
VOĆIN - Zbog nezakonite sječe stabala, pravoslavno groblje u Lisičinama, selu na području općine Voćin,...

Novosti

pupovac-od-drzave-ocekujemo-da-ukloni-ustaski-pozdravPupovac: Od države očekujemo da ukloni ustaški pozdrav
JADOVNO - U organizaciji Srpskog narodnog vijeća, Koordinacije židovskih općina RH, Eparhije...
u-hrvatskoj-cveta-trgovina-suvenirima-iz-doba-ndhU Hrvatskoj cveta trgovina suvenirima iz doba NDH
ZAGREB - Posle više od cele nedelje licitiranja, konačna cena koju je na jednom popularnom servisu za...
plenkovic-nije-tacno-da-je-vlada-odlucila-da-ploca-ostaje-u-jasenovcuPlenković: Nije tačno da je vlada odlučila da ploča ostaje u Jasenovcu
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković demantovao je pisanje hrvatskih medija da sporna spomen-ploča sa...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

Kultura

veljko-ostojic-od-une-do-drineVeljko Ostojić: Od Une do Drine
Od Une do Drineima jedna zemljamome srcu dragaRepublika Srpska joj je imeTu žive naša braćanaš Mile...
odrzano-deseto-jubilarno-banijsko-vece-u-beograduOdržano Deseto jubilarno Banijsko veče u Beogradu
BEOGRAD - Zavičajno udruženje Banijaca, potomaka i prijatelja Banije, u petak 16. juna 2017. godine u...
kordunas-medju-tulipanima-kratki-espresso“Kordunaš među tulipanima”: Kratki espresso
Ne kaže se bez razloga da život čine sitnice. To su te neke male stvari, rituali, dnevne navike… Mnogi...
u-banjaluci-predstavljena-knjiga-hronika-prognanih-krajisnika-4U Banjaluci predstavljena knjiga "Hronika prognanih Krajišnika 4"
BANJALUKA - U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci je predstavljena...

Oluja

price-iz-izbjeglistva-popis-imovinePriče iz izbjeglištva: Popis imovine
Čitam ovih dana, spominju opet popis imovine. Sjetih se prvog popisa imovine s početka one prve izbjegličke jeseni. Tiskamo se u redovima, stavljamo na...
price-iz-oluje-putni-nalogPriče iz Oluje: Putni nalog
Treći “olujni” dan je na izmaku. Poslijepodne je prividno mirnije. Polako se spušta veče. Ponovo se čuje razmjena vatre. Tamo iz pravca Turnja uz izrazito...
medju-identifikovanim-srbima-i-branko-stojcevic-i-petar-krnjajicMeđu identifikovanim Srbima i Branko Stojčević i Petar Krnjajić
BEOGRAD - Na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu identifikovani su posmrtni ostaci 14 lica srpske nacionalnosti,...

Politika

gradonacelnik-dalibor-biscan-27-o-prvim-potezima-i-planovima-u-hrvatskoj-kostajniciGradonačelnik Dalibor Bišćan (27) o prvim potezima i planovima u Hrvatskoj Kostajnici
HRVATSKA KOSTAJNICA - 27-godišnji Dalibor Bišćan (HDZ), novi je gradonačelnik Hrvatske Kostajnice. Uvjerljivo je u prvom krugu izbora pobijedio...
orkanova-lista-novi-pritisci-na-predstavnike-srbaOrkanova lista: Novi pritisci na predstavnike Srba
SISAK - Desničarska struja u Sisačko-moslavačkoj županiji ponovno nije zadovoljna izborom dožupana iz srpskih redova. Pored bivšeg dožupana Bogdana...
nakon-drugog-kruga-lokalnih-izbora-optimizam-zavladao-u-kninuNakon drugog kruga lokalnih izbora optimizam zavladao u Kninu
KNIN - U drugom krugu lokalnih izbora nezavisni kandidat Marko Jelić ubjedljivo je porazio kandidatkinju HDZ-a za...