branitelji BEOGRAD - Tužilaštvo za ratne zločine, kako trenutno stoje stvari, neće obustavljati postupke koji se već vode protiv hrvatskih državljana, uprkos najavi zvaničnika iz Zagreba da bi njihova zemlja mogla da blokira Srbiju na putu ka EU ako Beograd počne da primenjuje zakon o univerzalnoj nadležnosti za ratne zločine prema hrvatskim braniteljima.

Kako nam je rečeno, jedino što Tužilaštvo interesuje je: postoje li dokazi da je neko izvršilac zločina, a ne čiji pasoš nosi. A prema podacima iz Zagreba, u ovom času srpski zakon mogao bi da se odnosi na 300 hrvatskih građana.

Vršilac funkcije tužioca za ratne zločine Milan Petrović kaže, za "Novosti", da u Tužilaštvu ima krivičnih postupaka koji se vode protiv Hrvata, kao i da se na njih primenjuje postojeći Zakon o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine.

- Taj zakon će se primenjivati sve dok se ne izmeni ili bude prestao da važi. Nikakvih drugih podataka koji bi ukazivali da taj zakon ne treba da se primeni za sada nema - kaže Petrović.

Gotovo istovremeno kad je Hrvatska napokon odustala od sputavanja Srbije i dala saglasnost za otvaranje poglavlja 23 i 24 šef diplomatije Miro Kovač najavio je u ponedeljak mogućnost blokade poglavlja, pominjući zakon o univerzalnoj jurisdikciji koji se odnosi na hrvatske branitelje.

Zagreb, naime, smatra da je obaveza Srbije da zakon ne primenjuje na hrvatske građane, a Kovač tvrdi da je sve to ušlo u pregovarački okvir i da će Hrvatska imati puno pravo da traži da se ovi zahtevi sprovedu ili da se ponovo odluči za blokadu.

- Formalno, Hrvatska, kao i svaka druga članica EU, ima pravo da uskrati saglasnost za otvaranje ili zatvaranje bilo kog poglavlja. Tu je Brisel nemoćan i može samo indirektno da utiče na članicu EU da popusti ili da se dođe do kompromisa - tvrde naši diplomatski izvori iz Brisela.

Podsetimo, prvobitni zahtev bio je da Srbija ukine zakon, ali je Komisija uverila Zagreb da sličan zakon imaju i druge članice. Iz Zagreba, međutim, upozoravaju da će se na svakih šest meseci kontrolisati kako Srbija ispunjava svoje obaveze.

Hrvatski branitelji najavili su i donošenje deklaracije koja bi trebalo da obaveže sve buduće hrvatske vlade da traže od Srbije da poštuje obaveze iz pregovaračkog procesa, a da se u suprotnom blokadom spreči završetak pregovora Srbije i EU.


BEOGRAD PREDAO MARIĆA

Ratni veteran Veljko Marić bio je poslednji koji je služio kaznu u Srbiji, tako da ovde u pritvoru nema više optuženih za ratne zločine iz ove zemlje. Sa Zagrebom je prošle godine ispregovarano da Marić, koji je osuđen na 12 godina zatvora, služenje kazne nastavi u svojoj zemlji.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc