kapetan dragan split mont SPLIT - Dragan Vasiljković poznat kao kapetan Dragan izjavio je danas na pripremnom ročištu u Splitu da se ne smatra krivim za optužbe Državnog tužilaštva koje ga tereti za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika u ratu u Hrvatskoj.

Optužba je predložila ispitivanje više od 50 svedoka, uključujući i suprugu nemačkog novinara Egona Skotlanda, koji je poginuo 1991. godine na ulazu u Glinu, preneo je Indeks.hr.

Vasiljković se tereti da je sačinio plan napada i izdao naređenje o neselektivnom gađanju ciljeva u cilju zastrašivanja hrvatskog stanovništva kako bi se ono primoralo na beg.

U optužnici se navodi i da je 1991. godine dozvoljavao maltretiranje zarobljenih policajaca i civila u zatvoru u kninskoj tvrđavi, kao i da je i sam udarao zarobljenike. Optužen je i da je naredio likvidaciju dvojice zarobljenih hrvatskih vojnika u Bruškoj kod Benkovca 1993. godine.

Vasiljković, koji ima srpski i australijski pasoš, pre godinu dana je cx izručen iz Australije posle desetogodišnje pravne borbe. Tražio je da mu ne sude u Splitu i ponudio jemstvo od pet miliona kuna za odbranu sa slobode.

On je uveren da mu je postupak smešten iz šovinističkih pobuda, ali na smeštaj u zatvoru i tretman nema nikakve primedbe.

Branilac Slađana Čanković najavila je da će sudiji Damiru Romcu pisano predati listu svedoka koje žele da saslušaju. Suđenje počinje 20. septembra.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc