srb hapsenje ahsp
SRB
- Na stepenicama uz šatore policija je zatekla 10 osoba. Dvije su osobe postupile po zapovjedi policije i otišle, no, osmero ih je ostalo od kojih je šestoro pružalo pasivan otpor,

Osmero pripadnika Autohtone Hrvatske stranke prava (A-HSP) privedena su u nedjelju ujutro u policijsku postaju u Donjem Srbu jer su odbili, na zahtjev policije, napustiti javnu površinu uz tamošnji antifašistički spomenik.

Glasnogovornik Policijske uprave zadarske Elis Žodan izjavio je medijima nakon privođenja da je u policijskoj postaji u Donjem Srbu počelo kriminalističko istraživanje nad osmero pripadnika A-HSP i to zbog nepoštivanja Zakona o javnom okupljanju i Zakona o remećenju javnog reda i mira. Svima su zajamčena prava, te mogu angažirati odvjetnike, a u postupku je nadležan prekršajni sud u Gračacu, dodao je.

Na pitanje novinara zašto je sudionicima zabranjeno javno okupljanje kad su skup prijavili još 8. srpnja i trebao je trajati do 1. kolovoza, Žodan je odgovorio da im je jučer bilo dostavljeno rješenje o zabrani okupljanja "zato što nisu pribavili dozvolu za korištenje javne površine od strane vlasnika", a na dodatno pitanje tko je vlasnik javne površine, odgovorio je da to njemu u ovom trenutku nije poznato.

Na stepenicama uz šatore policija je zatekla 10 osoba. Dvije su osobe postupile po zapovjedi policije i otišle, no, osmero ih je ostalo od kojih je šestoro pružalo pasivan otpor, pa je policija, kako je rekao Žodan, "primijenila minimum sredstava prisile te odnijela sudionike koji su sjedili i odbili otići".

Upitan što će biti sa spornim šatorima koji su ostali uz spomenik, Žodan je rekao da će biti uklonjeni.

Jedna od dvije osobe koje su postupile po zapovjedi policije i dobrovoljno otišle je Vladimir Kinđerski, zamjenik predsjednika A HSP-a, koji je iznio dokumentaciju te foto i video bilješke o njihovom javnom okupljaju. Novinarima je najavio da će A-HSP prijaviti novo okupljanje i vratiti se. Rekao je i da nije točno da se nitko nije htio odazvati njihovom jučerašnjem pozivu na podršku, već je, kako tvrdi, policija na nekoliko punktova branila prilaz Donjem Srbu svima izuzev mještanima, novinarima i policiji.

KELEMINEC: 'OVO ĆE OMOGUĆITI ČETNICIMA DA I DALJE SLAVE!'

Specijalna policija, potpomognuta velikim brojem pripadnika temeljne policije, započela je u 7 sati i 25 minuta postupak „oslobađanja javne površine uz antifašistički spomenik u Donjem Srbu od osoba i stvari, a pokrenuta operacija, sada je i izvršena“, rekao je Hini na mjestu događaja glasnogovornik Policijske uprave zadarske Elis Žodan.

Budući da je policija u vrlo širokom prostoru postavila svoj tzv. „perimetar“, sigurnosni prostor označen trakom, novinari nekoliko nacionalnih i lokalnih medija mogli su samo sa stotinjak metara udaljenosti promatrati događaj u kojem je nekoliko predstavnika Autohtone hrvatske stranke prava (AHSP) pasivno pružalo otpor, dok ih je policija odvodila.

Odvođenju je prethodila zamolba načelnika Policijske postaje Donji Srb da se mirno raziđu i oslobode prostor od osoba i stvari kako ne bi trebalo primijeniti silu. Na to je, kako je Hina čula preko mobitela, Keleminec rekao: "Ne trebaju vam pendreci; mi ćemo pružati samo pasivan otpor, ne bismo mi na našu hrvatsku policiju".

Akcija prisilnog spuštanja s uzvisine oko spomenika do obližnje policijske postaje trajala je oko pola sata te se na malom prostoru našlo petnaestak terenskih policijskih vozila pa su okupljeni novinari zaključili su da je policija bila pripravna za veću potporu pripadnicima jučer zabranjenog javnog skupa, koja je međutim potpuno izostala.

Predsjednik stranke Keleminec pozivao je preko medija sve Hrvatice i Hrvate da danas dođu i svojom nazočnošću pruže potporu u namjeri da ostanu na tom prostoru, s jasnim ciljem da spriječe pripadnike Srpskog narodnog vijeća i Saveza antifašističkih boraca da tradicionalno proslave Dan ustanka naroda Like 27. srpnja, no njegovom se pozivu nitko nije odazvao.

U trenutku kada je Keleminec ulazio u policijsku postaju na obavijesni razgovor glasno je prosvjedovao da je ovo način da „se omogući četnicima da i dalje slave“.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc