veljko maric
GLINA - Hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Marijana Petir objavila je danas da osuđeni za ratne zločine, ratni veteran Veljko Marić zbog lečenja ostaje na privremenoj slobodi do oktobra.

"Javio mi se je hrvatski branitelj Veljko Marić. Ne vraća se danas u Glinu (zatvor). Produženo mu je lečenje sa slobode do oktobra uprkos nekima koji su ga ocrnjivali i pokušavali to da spreče", napisala je Petir na Fejsbuku.

U aprilu ove godine, Marić je zbog lečenja na tri meseca pušten na slobodu.

Veljko Marić osuđen je u Srbiji na 12 godina zatvora zbog ratnog zločina na području Hrvatske 1991, ubistva civila Petra Sljepčevića u selu Rastovac, kod Grubišnog Polja.

U Srbiji je 2010. uhapšen na granici sa Bugarskom, a Hrvatskoj je posle dugih pregovora između dve države izručen prošle godine.

Hrvatske vlasti tražile su više puta od Srbije da joj prepusti krivični progon ili da omogući da Marić izdržava kaznu u Hrvatskoj, kritikujući Beograd zbog zakona kojim je proširila nadležnost za procesuiranje ratnih zločina počinjenih na prostoru Hrvatske.

Hrvatska od Srbije traži ukidanje zakona o univerzalnoj jurisdikciji što je, kako navode zagrebački mediji, "jedan od njenih zahteva", u pregovorima Srbije s EU.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc