veritas logo BANJALUKA - Prvu nedjelju avgusta mjeseca, potomci stradalog srpskog naroda iz Srpske Krajine, Grmeča, Podgrmeča, Cazinske i Bihaćke Krajine i banjalučke regije sa sjetom i tugom obilježavaju godišnjice stradanja njihovih najmilijih što stradaše u Nezavisnoj državi Hrvatskoj avgusta 1941. godine (Šušnjar kod Sanskog Mosta – 5.500 žrtava i Garavice kod Bihaća – 12.000 žrtava) i u egzodosu preko 220.000 Srba tokom i nakon agresije Hrvatske na Republiku Srpsku Krajinu početkom avgusta 1995. godine – 1856 srpskih žrtava.

U tim teškim trenucima sjete i tuge, do sada su imali podršku velikog broja građana, ustanova i institucija Republike Srpske i Banje Luke - glavnog grada Republike Srpske, što im je bila podrška i nada za budućnost, te da se, u za njih teškim trenucima, mogu osloniti na sunarodnike kao na svoje najbliže.

Sa velikom nevjericom i neprijatnim iznenađenjem zatekla nas je najava da će se baš u vrijeme obilježavanja godišnjica stradanja velikog broja našeg naroda, u Banjoj Luci održati trodnevni festival-zabava na tvrđavi Kastel i na rijeci Vrbas.

Apelujemo na organizatore Nektar FreshWave Festivala 2016. da odgode najavljeni program, posebno za 4. i 5. avgust, pošto svojim sadržajem vrijeđa istinske osjećaje velikog broja potomaka stradalih i svih drugih koji imaju razumijevanje za njihovu bol i tugu.

Tražimo od nadležnih organa da stave van snage dozvolu za ustupanje javne površine za održavanje navedenog Festivala u najavljeno vrijeme uvažavajući zahtjeve brojnih građana i članova udruženja i nevladinih organizacija koji se pridružuju ovoj Peticiji.

Peticiju možete podržati na sledećem linku: PETICIJA ZA ODGAĐANJE Nektar FreshWave Festivala 2016. 4., 5. i 6. AVG. 2016. U BANJALUCI
 
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc