Svecana akademija 4 BEOGRAD - Dana 27.7.2016 godine u Beogradu u prostorijama gradskog SUBNOR-a Beograd održana je svečana akademija kojom je obilježen Dan ustanka naroda Hrvatske i BiH.

Organizator ovogodišnjeg obeležavanja bili su predstavnici ,organizacija i sekcija slavnih partizanskih jedinica sa područja ovih bivših jugoslovenskih Republika i to Šeste ličke udarne proleterske divizije "Nikola Tesla", Sedme udarne banijske divizije, Osme kordunaške udarne divizije i predstavnici Krajiških brigada koje su svoj borbeni put započeli na teritoriji zapadnokrajiških opština u BiH.

Skup je otvorio general Andrija Rašeta pozdravnim govorom a izlaganje o uzrocima i početku ustanka u Hrvatskoj podnio je puk,Savo Mrkonjić.

Opservaciju o ustanku naroda zapadnokrajiških podnio je general major Božo Novak koji je u svom izuzetno precizno sročenom govoru govorio o ustanku naroda u BiH.

Skup su pozdravili predsednik Kancelarije R.Srpske u R.Srbiji Mlađan Cicović, predsednik Udruženja Dobrovoljaca-Srbije 1914-2014,general u penziji Mićo Grubor i predsednik gradskog odbora SUBNOR-Beograd puk. Boro Ercegovac i predsednik Udruženja "Krajiški Privrednik" puk. Mirko Radaković.

Svecana akademija 2 Skupu se obratio i predsednik udruženja prijatelja i potomaka osme kordunaške udarne divizije Đuro Škaljac koji je podržao i pozvao sve prisutne da podrže peticiju kojom se od gradonačelnika Banjaluke traži da odloži kulturno zabavnu manifestaciju "Dani piva" koja treba da se održi u tom gradu u vreme kada su se prije 21 godine prolazile kolone našeg narodu proteranog iz R.Hrvatske.

Skupu su prisustvovali predstavnici zavičajnih Udruženja i to: Udruženja,,Zavičaj"-Beograd gos. Jovan Čakarević, "Udruženja migracionih građana Busije" gos. Jovo Vučenović, Krajiškog demokratskog foruma prof. Milan Mrkela i mnogi drugi.

Skup su ispratili predstavnici medija i RTRS. Organizacioni odbor ovog veoma uspešnog obeležavanja činili su general Andrija Rašeta, general Trkulja, Nenad Abramović, Dragan Divjak i Đuro Škaljac.

Skup je završen prigodnim kulturno umetničkim programom uz nastup KUD "Petrova Gora" i poetskim izrazom Rajka Srdića
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc