branimir glavas
ZAGREB - Vrhovni sud u Zagrebu odlučio je danas da ukine presudu i vrati na početak suđenje Branimiru Glavašu, kojom je on bio osuđen na osmogodišnju zatvorsku kaznu zbog počinjenog ratnog zločina nad srpskim civilima, javili su hrvatski mediji.

Reč je o slučajevima "Garaža" i "Selotejp" iz 1991.

Predstavnica Tužilaštva zatražila je strože kazne za šestoricu optužnih vrdeći da sud prilikom odeđivanja kazne nije vrednovao sve okolnosti.

Prema prvostepenoj presudi za Branimira Glavaša je utvrđeno da je bio na vrhu lanca, prvo kao neformalni, a kasnije i formalni zapovednik i da je upravo on određivao kriterijumeza odabir i stigmatizaciju žrtava.

Odbrana je, međutim, tvdila da je u postpku došlo do niza povreda krivičnog postupka i zakona, te da je pravna kvalifikacija zločina pogrešna, zbog čega su tražili ukidanje presude i novo suđenje pred novim većem.

DAČIĆ: UKIDANJE PRESUDE GLAVAŠU – POLITIKA REHABILITACIJE ZLOČINACA

ivica dacic
Ukidanje presude Glavašu je poruka da je dozvoljeno i normalno nekažnjeno vršenje zločina nad Srbima, ocenio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Postavlja se pitanje da li će i jedan zločinac nad Srbima biti procesuiran, kaže ministar Vulin.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić ocenio je da današnja odluka Vrhovnog suda Hrvatske o ukidanju presude Branimiru Glavašu, koji je bio osuđen zbog ratnog zločina nad srpskim civilima, "pokazuje jasnu politiku Hrvatske, koja rehabilituje ne samo fašističku ustašku NDH, već i zločince iz poslednjeg rata".

"Poruka ovog sramnog akta je da je dozvoljeno i normalno nekažnjeno vršenje zločina nad Srbima, čime je pored stalnog govora mržnje otvoren lov na Srbe. Takva politika Hrvatske je i dovela do povećanog broja incidenata i nasilja nad Srbima iz Hrvatske i građanima Srbije, povodom čega je danas Hrvatskoj uručena protestna nota", naveo je Dačić u saopštenju.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja smatra da se, ako je oslobođen Branimir Glavaš, postavlja pitanje da li će i jedan zločinac nad Srbima biti procesuiran i da li će ikada i jedan zločinac biti kažnjen.

"Kada su u pitanju Hrvati, sudi se na jedan način, a kada su u pitanju Srbi, na drugi način. Kada za srpske žrtve nema ko da odgovara, kada čitava država okreće glavu od stradanja, pa i svojih državljana, što su Srbi pobijeni, ili proterani iz Hrvatske, svakako bili, onda možemo samo da pitamo Evropu do kada će se ovakvo ponašanje tolerisati", naglasio je ministar.

Vulin je zapitao do kada će se vraćanje ustaštva na velika vrata u zvaničnu politiku i pravosuđe, prihvatati kao nešto sasvim normalno, što ne zaslužuje kaznu i naglasio da Srbija može samo da bude veoma zabrinuta za položaj Srba u Hrvatskoj.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc