momcilo diklic BEOGRAD - Rehabilitacija Alojzija Stepinca predstavlja početak rehabilitacije NDH, upozorava istoričar Momčilo Diklić iz beogradskog Instituta za evropske studije koji smatra i da su institucije međunarodne zajednice pred velikim ispitom i morale bi biti zabrinute za predlog kanonizacije ovog kardinala koji dolazi iz Hrvatske u kojoj se desetine hiljada pozdravljaju nacističkim pozdravom.

Diklić navodi da je hrvatski kardinal Alojzije Stepinac projektant eliminacije srpskog naroda i da je u svojim dnevnicima planirao pokatoličavanje Srbije, prenosi "Blic".

Stepinac je u svojim dnevnicima 1934. zapisao da je veća sloboda i dovoljno radnika, Srbija bi za 20 godina bila katolička, a ti dnevnici prema rečima Diklića, nikada nisu objavljeni u celosti, zato što se u njima projektuje nestanak srpskog naroda.

Diklić navodi da je poznato da je Alojzije Stepinac vodio dnevnik od maja 1934. do februara 1945. godine, te da je, prema informacijama ljudi koji su imali prilike da vide njegov dnevnik, više od 90 odsto tekstova pisao lično, prenosi Blic.

Diklić navodi i da je Stepinac, posle audijencije kod kralja Aleksandra 1934. godine, u svojim dnevnicima planirao pokatoličavanje stanovništva i u Srbiji, i ocenjuje da je danas proces pokatoličavanja dovršen gotovo kompletno u zapadnom regionu Balkanskog poluostrva.

Diklić podseća da je Ante Pavelić hrvatsko stanovništvo u NDH naseljavao u srpske krajeve, a da je Stepinac isto tražio da se tako naseli Hrvatima i severna Bosna, preneli su banjalučki mediji.

Diklić navodi da je Stepinac "sve živo uložio da se pokuša spasti NDH", pa tako obaveštava papu i Vatikan da treba obavezno spasti NDH, jer će propasti "novih 240.000 pokatoličenih".

Govoreći o kanonizaciji Stepinca, Diklić ističe da, nezavisno od toga hoće li Stepinac biti proglašen svecem, Srpska pravoslavna crkva i srpska država treba da upoznaju svet o tome ko je bio Stepinac. On dodaje da ima dovoljno dokumenata po celom svetu o Stepincu - u Italiji, kod Engleza, Nemaca, Amerikanaca, Rusa, kod balkanskih novih država nastalih iz bivše Jugoslavije.

"U hrvatskom društvu nije izvršen proces deustašizacije, odnosno denacifikacije, da većinski deo stanovništva shvati da je bilo pogrešno tražiti jednu nacionalnu državu preko jedne monstrum države, kakva je bila NDH", ocenio je Diklić na tribini koja je sinoć odrzana u Beogradu.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc