jasenovac logorasi
BEOGRAD - Udruženje logoraša "Jasenovac" i njihovih potomaka počeli su u Beogradu prikupljanje potpisa za podnošenje peticije Skupštini Srbije za usvajanje deklaracije o počinjenom genocidu Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata.Peticiju, koja će trajati narednih sedam dana, podržalo je udruženje SUBNOR i druge patriotske organizacije.

U prijedlogu teksta deklaracije potvrđuje se da je NDH-a izvršila genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima i pozivaju UN, Savjet Evrope, kao i parlamenti svih zemalja članica UN da prihvate tu deklaraciju i da holokaust i genocid koji je izvršila NDH-a uključe u svoje programe.

Poziva se na kažnjavanje još živih zločinaca iz NDH-a, kao i na naročito angažovanje u obrazovanju na sprečavanju poricanja holokausta, kao i genocida nad Srbima i Romima u NDH-a, te osuđuju pokušaji rehabilitacije ustaških zločina i umanjenje broja žrtava genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH.

Potpredsjednik SUBNOR-a Srbije Vidosav Kovačević rekao je na konferenciji za novinare da Srbija treba konačno da donese deklaraciju o izvršenom genocidu nad Srbima, Romima i Jevrejima u NDH-a.

On je istakao da zlo fašizma, iako je pobijeđeno u Drugom svjetskom ratu, nije iskorijenjeno i da ga sve više ima u pojedinim dijelovima Evrope kroz desničarske pokrete, ali da posebno brine jačanje i divljanje fašizma u Hrvatskoj i status srpskog naroda u toj državi.

Kovačević je napomenuo da se ponovo u Hrvatskoj pjevaju ustaške pjesme, ustaški pozdravi se veličaju na javnim mjestima, a da posebno zabrinjava ponovno prebrojavanje Srba i izjave da ih nema dovoljno da bi ćirilica bila prisutna u Hrvatskoj, što je van svake pameti.

"Zašto ne broje sve one kosti koje su pod zemljom po kojoj hodaju, onih 700.000 logoraša pobijenih u Jasenovcu, zašto ne broje onih 300.000 koje su proterali u akcijama `Bljesak` i `Oluja`?", upitao je Kovačević, podsjetivši da je prva uredba NDH-a bila zabrana ćirilice.

Počasni predsjednik Udruženja logoraša Jasenovac Milinko Čekić upozorio je da je u Hrvatskoj na djelu kontinuitet fašističke ideologije i falsifikovanje istorijskih događaja, umanjenje broja žrtava NDH-a, veličanje zločinaca, koji nisu odgovarali.

On je podsjetio na podatke iz istraživanja bivšeg logoraša Dragoja Lukića, koji je sa 12 godina prošao NDH-a logore, da je u NDH-a od 1941. do 1945. godine stradalo 72.464 djece, od čega 54.015 srpske, muslimanske 6.017, hrvatske 5.519, jevrejske 2.113 i romske 3.371, dok za 1.969 nije utvrđeno kojem narodu pripadaju.

Čekić je napomenuo da je od ovog broja utvrđeno da su oko 45.626 djece bile žrtve ustaškog genocida, te naveo da su djeca ubijana na kućnim ognjištima, logorima, strijeljana, vješana, nabijana na bajonete, klana noževima, ubijana sjekirama i bradvama, spaljivana u kućama, crkvama, krematorijama, bacana živa u jame, u vrećama u bunare, trovana, izgladnjivana do smrti...

Istakavši da srpski zvaničnici olako pozivaju na praštanje, Čekić je naglasio da oni koji su preživjeli genocid smatraju da nije vrijeme za praštanje, napomenuvši da nikada iz Hrvatske nije čuo iskreno kajanje i da hrvatski narod i dalje ćuti.

Prikupljanje potpisa će biti omogućeno do petka 26. avgusta u kafeu "Odiseja" u ulici Vojvode Putnika 94a (između Voždovačke crkve i 12. beogradske gimnazije), gde će biti obrazac za potpis.

Prikupljanje potpisa  počelo je u nedelju, 21. avgusta 2016.godine, u Knez Mihajlovoj ulici,  kod restorana "Vapiano"( nekadašnji restoran “Ruski car“) i trajaće od 21. do 26. avgusta, u vremenu od 12 do 20 časova, na istom mestu.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc