Dobrovoljci
BEOGRAD - Udruženje ratnih dobrovolјaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca priprema obeležavanje stogodišnjice formiranja i angažovanja u borbenim dejstvima Prve srpske dobrovolјačke divizije. Ova divizija je, blagoslovom cara Rusije Nikolaja II Romanova, formirana 29. aprila 1916. u Odesi i učestvovala u borbama u Dobrudži od 25. avgusta do 12. oktobra 1916. godine. Bila je u sastavu savezničkih snaga sa ruskim 47. korpusom, rumunskom 3. armijom i ruskom 61. divizijom, pod komandom generala Zajančikovskog.

Najviše Srba dobrovolјaca bilo je sa prostora Austro-ugarske monarhije, sadašnje Republike Srpske i Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Divizija je do avgusta 1916. godine i prevoženja na front imala 473 oficira i 15415 podoficira i vojnika.

Najžešće borbe divizija je vodila kod grada Dobriča sredinom septembra 1916. Zbog pretrplјenih velikih gubitaka, oko 800 poginulih i 7000 ranjenih, divizija je sredinom oktobra povučena sa fronta i upućena na odmor, radi popune lјudstvom i obnove materijalno tehničkih sredstava. Na smotri divizije mesec dana kasnije pukovnik Hadžić je odao priznanje preživelim dobrovolјcima. Najhrabrijim borcima dodelјeno je 2500 odlikovanja. Između ostalog, Hadžić je na smotri rekao:

I ovim bojem, vi sokolovi dobrovolјci pokazali ste kako našim saveznicima, tako i protivnicima da ste junaci prvog reda i da u vama teče krv Obilića.

O formiranju i učešću u borbenim dejstvima Prve srpske dobrovolјačke divizije biće reči na Svečanoj akademiji u Domu vojske Srbije, Braće Jugović 19 u Beogradu 13.09.2016. u 19,00 časova.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc