savo strbac copy
BEOGRAD
- Savo Štrbac iz dokumentacionog sentra "Veritas" smatra da Hrvati koriste razne metode kojima, kako nam je rekao, primoravaju Srbe iz Hrvatske na saradnju.

- Pričali su mi ljudi, koji su posle godinu, dve dana priznavali da su pratili i mene. Otvore se, grize ih savest i kažu: "Znaš kad sam bio tamo, pritegli su me i morao sam da prihvatim da im šaljem podatke, ko se mota oko "Veritasa", kakve su nam prostorije, sa kojim ministarstvom sarađujemo o i slično". Svi za to dobiju poseban telefon - otkriva nam Štrbac. - Ja onda kažem: "Što mi nisi odmah rekao da im sve to fino pripremimo".

Štrbac ukazuje da se Srbi, kojima je u Hrvatskoj sve ostalo, ucenjuju, ako hoće da reše bilo kakav problem oko radnog staža, imovine, penzije...

- Ko god se vratio, išao je u policiju na informativni razgovor i tamo tada kreću brojna pitanja, "šta znaš o ovome, a šta o onome kad je poginuo taj i taj" - navodi Štrbac. - Ljudi se zateknu tamo i sa malom decom i onda gledaju na sve načine kako da napuste Hrvatsku. Neki odu na razgovor, a izađu tek posle godinu i po dana. Nevolja natera ljude na svašta, jer te ne puštaju na miru ako kažeš - ne znam ništa. Dolaze ti u zoru kući, presreću u vinogradu i pitaju jesli li se setio i tako mesecima. Mnogi takve pritiske ne mogu da izdrže. Takav odnos tih službi traje sve ovo vreme od rata i ne jenjava.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc