patrijarh vartolomej ZAGREB - Patrijarh vaseljenski Vartolomej stiže danas u Zagreb, gde će otvoriti Naučnu konferenciju "Novomučenici: Poliperspektiva II", a zatim posetiti područje koncentracionog logora Jasenovac.

Konferencija će se održati u Srpskoj pravoslavnoj gimnaziji "Katarina Kantakuzina Branković", a radnim delom predsedavaće episkop slavonski Jovan, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Na konferenciji će učestvovati najeminentiji stručnjaci za problem holokausta: Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental" u Jerusalimu, Ruta Vaganaite iz Litvanije, autor bestselera "Naši ljudi", protojerej Aleksandar Zin iz Rusije, istoričari, sociolozi, teolozi i drugi eksperti za holokaust iz Poljske, Rusije, Republike Srpske, Rumunije, Hrvatske, Izraela i Srbije.

Predviđeno je da patrijarh Vartolomej sa arhijerejima i učesnicima konferencije istog dana poseti područje na kome je bio logor smrti Jasenovac i prisustvuje večernjoj liturgiji u hramu Svetog proroka Ilije u Mlaki.

U subotu, 10. septembra, patrijarh vaseljenski i carigradski Vartolomej i patrijarh srpski Irinej služiće, povodom obeležavanja 75 godina od stradanja Svetih mučenika jasenovačkih, svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

Istog dana, u 13 sati, patrijarh Vartolomej će osveštati obnovljeni Episkopski dvor u Pakracu.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc