kapetan dragan sud SPLIT - Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan izjasnio se danas da se apsolutno ne oseća krivim za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima tokom proteklog rata, za šta ga optužuje Županijski sud u Splitu.

Suđenje će biti nastavljeno 18, 19. i 20. oktobra ispitivanjem svedoka.

Nakon 20-minutnog čitanja optužnice Dragan Vasiljković je pred sudskim većem kojim predsedava sudija Damir Romac rekao da razume optužnicu, ali da se se apsolutno ne oseća krivim ni za jednu optužbu koju mu tužiteljstvo stavlja na teret.

Prema optužnici Hrvatske, Vasiljković je odgovoran za zločine počinjene sredinom 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u februaru 1993. u Bruškoj kod Benkovca gde je, kako se tvrdi, mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Inače, početak suđenja Vasiljkoviću preti veliki broj inostranih i domaćih medija.

Suđenje Vasiljkoviću je označeno kao događaj visokog rizika, a on je u sud doveden uz velike bezbednosne mere.

U svom obraćanju Sudu, Vasiljković je rekao da je u zatvoru proveo 11 godina bez dokaza i bez presude. Optužnicu protiv njega nazvao je komičnom, bezočnom i bezobraznom.

"Ja sebe doživljavam kao branitelja moje domovine Jugoslavije i smatram uvredljivim da me se naziva agresorom", rekao je.

Vasiljković je na sud doveden s "lisicama" na rukama, vidno mršaviji, a na ulasku u sudnicu nasmešio se publici u kojoj je uz novinare i nekoliko diplomata.

On je optužen da je kao zapovednik Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno zapovednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije.

U optužnici stoji da je tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi, te tokom februara 1993. u Bruškoj kod Benkovca mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tužilaštvo ga tereti i da je toekom jula 1991. u Glini, u dogovoru sa zapovednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu i prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tokom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo naterano na beg, pljačkana imovina i ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Sudnicu čuva 10 pravosudnih policajaca, a ispred nje i zgrade suda veći je broj policajaca u civilu i uniformi.

Vasiljković je Hrvatskoj izručen u julu 2015. i nakon što je iz zagrebačke vazdušne luke kombijem doveden u Split smešten je u zatvor Bilice.

Vasiljkovića koji ima srpsko i australsko državljanstvo zastupaju advokat Slađana Čanković i Tomislav Filakovac, a njegov predmet broji neverovatnih 40 hiljada stranica.

"Ja nisam počinio ratni zločin, zločin je počinjen prema meni i traje već 10 godina", rekao je Vasiljković.

Ovoga leta je zbog problema sa srcem nakaratko bio hospitalizovan u KBC Split gde mu je ugrađen stent.

OŽBOLT: OČEKUJEM DA SUĐENJE VASILJKOVIĆU BUDE PRAVEDNO

Bivša hrvatska ministarka pravosuđa Vesna Škare Ožbolt izjavila je da očekuje da suđenje Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan, koje je danas počelo u Splitu, bude pravedno.

Ožbolt je komentarisala procenu prema kojoj je to suđenje proglašeno događajem visoog rizima rekavši da je reč o procenama koje su donele određene službe ida ih zato treba uvažavati.

"Ako su oni procenili da je to stepen visokog rizika, to treba tako shvatiti. Ovo je prvi i veliki tako zanimljiv postupak u Hrvatskoj", navela je ona u izjavi za regionalnu N1TV.

Ožbolt je rekla da ni splitski, ali ni zagrebački sud nemaju neophodne kapacitete za ovakvo suđenje, te da će identitet svedoka, a odbrana je najavila da će ih biti pedesetak, biti poznat tokom suđenja i da je to uobičajeno.

Upitana može li na hrvatsko pravosuđe da utiče to što je odbrana zatražila mišljenje posebnog suda UN, Ožbolt je odgovorila odrečno.

"Sve što se odvijalo u ovom slučaju bilo je u pravnom uređenju odnosa Republike Hrvatske i Australije. Ti odnosi su na pravnom niovu vrlo komplikovani, nemamo puno protokola za izručenje, pa je ono trajalo vrlo dugo. Dragan Vasiljković je koristio mehanizme kako bi odugovlačio izručenje, međutim, Australija ga je izručila. Suđenje je javno, otvoreno za javnost", rekla je ona.

Ona je navela i da diplomatski predsavnici Srbije i Australije mogu prisustvovati suđenju, ali ne mogu da intervenišu.

"Pa i na haškom sudu se prate suđenja, prate zainteresovani diplomatski predstavnici, porodice, građani. Ne sumnjam u objektivnost hrvatskih sudova", rekla je Ožbolt i dodala da veruje u hrvatsko pravosuđe.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

glina-ulaze-se-u-proizvodnju-u-poduzetnickoj-zoni-zeljezaraGLINA: Ulaže se u proizvodnju u Poduzetničkoj zoni “Željezara”
GLINA - Grad Glina zaključio je s najpovoljnijim ponuditeljem Šumarstvom Vis d.o.o. Glina ugovore o zakupu poslovnog prostora u Poduzetničkoj zoni...
uspomene-djeda-radeUspomene djeda Rade
DVOR NA UNI - Nedaleko Dvora, u Ćorama, prva naseljena kuća s desne strane je ona Rade Savića. Kada dolazite u selo Ćore, djeda Radu obavezno ćete zateći...
u-sumi-na-podrucju-petrinje-pronadjena-ubojita-sredstvaU šumi na području Petrinje pronađena ubojita sredstva
PECKI - U mjestu Pecki, na petrinjskom području, u šumi su pronađena odbačena razna ubojita sredstva. Dolaskom policijskog službenika protueksplozijske...
dusan-vuckovic-iz-trnovca-samovanje-srca-udarnickogDušan Vučković iz Trnovca: Samovanje srca udarničkog
TRNOVAC - Pišući o sudbinama i životu povratnika na Baniji i Kordunu, susretali smo ljude različitih zanimanja i profesija - od poljoprivrednika, kovača,...

Društvo

busije-slave-20-godina-od-nastankaBusije slave 20 godina od nastanka
Busije, za koje kažu da je najveće izbjegličko naselje u Srbiji, u sredu 24. maja 2017. godne...
partizanske-kuce-starePartizanske kuće stare
PETROVA GORA - Veliki novinari i velike kamere, važni dužnosnici i još važniji predsjednici, još jednom...
optimizam-u-devedeset-i-drugojOptimizam u devedeset i drugoj
BENKOVAC - Pored benkovačkog hrama posvećenog Svetom Jovanu Krstitelju, koji datira još iz davne 1590....

Novosti

linta-pokusaj-izbegavanja-odgovornosti-za-srusene-kuceLinta: Pokušaj izbegavanja odgovornosti za srušene kuće
BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao poslednje brisanje traga Srba,...
strbac-zagreb-uz-pomoc-zakona-nastavlja-progon-srbaŠtrbac: Zagreb uz pomoć zakona nastavlja progon Srba
BEOGRAD - Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je Srni je da je tihi...
hho-pokusao-demantovati-brojku-od-67-496-izbrisanih-srbaHHO pokušao demantovati brojku od 67.496 izbrisanih Srba
ZAGREB - Iako se činilo da je nedavni tekst u zagrebačkim "Novostima" o više od 67.000 Srba izbrisanih...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

Kultura

prividi-2Prividi (2)
Mora i noćnica I ovo su rod vještica. Mora i noćnica razlikuju se u tome: mora se, sasne, djecu malu, a...
banijac-milan-pribicevic-inspiracija-americkoj-umetniciBanijac Milan Pribićević inspiracija američkoj umetnici
BEOGRAD - U Muzeju primenjene umetnosti (MPU) u Beogradu u toku je izložba "Srbija, rat i plakat...
veljko-ostojic-uspomene-nekeVeljko Ostojić: Uspomene neke
Bio sam u rodnom krajuNašao sam kuću staru,Banijaca nema višePo svijetu se raselišeOj Banijo tebi...
kuca-kulture-u-bjelovaruKuća kulture u Bjelovaru
BJELOVAR - U Bjelovaru je otvorena Kuća kulture srpske zajednice grada Bjelovara i...

Oluja

srbi-da-plate-uklanjanje-ostataka-domova-spaljenih-u-olujiSrbi da plate uklanjanje ostataka domova spaljenih u "Oluji"
GOSPIĆ - Srbima izbjeglim iz Gospića stigli su računi u iznosu od 700 do 2.700 evra koje bi trebalo da plate Hrvatskoj kako bi tamošnje komunalne službe...
kako-je-bivsi-pripadnik-hrvatske-vojske-pomogao-naslednicima-ubijenog-srbinaKako je bivši pripadnik hrvatske vojske pomogao naslednicima ubijenog Srbina
Slučaj Janka Ćakića iz okoline Kistanja, čija je porodica ovih dana uspela da u Županijskom sudu u Bjelovaru dobije odštetu od 108.000 evra zbog ubistva...
general-sreto-malinovic-krajina-je-izdana-i-prodataGeneral Sreto Malinović: Krajina je izdana i prodata
BEOGRAD - General Sreto Malinović je ratni heroj, odlikovan medaljom časti. Za ovu zemlju je tokom ratnih godina, ali i van njih, uradio mnogo.Međutim,...

Politika

lokalni-izbori-sdss-osvojio-najvise-glasova-srbaLokalni izbori: SDSS osvojio najviše glasova Srba
ZAGREB - Rezultati lokalnih izbora pokazali su da je SDSS ostao najjača srpska stranka, ali i da će njen vrh, i pored osvajanja nekih novih pozicija,...
bjelajac-mijenja-rkmana-na-mjestu-dozupana-tepsic-i-arbutina-u-drugom-kruguBjelajac mijenja Rkmana na mjestu dožupana, Tepšić i Arbutina u drugom krugu
DVOR NA UNI - Bogdan Rkman, dosadašnji dožupan Sisačko-moslovačke županije, izgubio je od Dušana Bjelajca iz DSS-a, a SDSS je, prije svega zahvaljujući...
pupovac-srbi-ulaze-u-deset-zupanijaPupovac: Srbi ulaze u deset županija
ZAGREB - Predsednik Srpskog narodnog veća i potpredsednik SDSS-a Milorad Pupovac kaže za RTS da su rezultati lokalnih izbora u Hrvatskoj veoma dobri za...