misa za paveliceve generale
ZAGREB - Stotinjak Zagrepcana okupilo se u subotu uveče u crkvi Bazilika srca Isusovog gde je održana misa za 35 ustaških zločinaca, generala i oficira propale NDH. Incidenata nije bilo, a sveštenik Drago Majić koji je vodio misu zadušnicu, nazvao je mučenicima ustaške zločince koji su se 1945. razbežali na sve strane.

Svima koji su došli u crkvu deljen je na četiri strane napisan materijal u kojem je NDH prikazana u najlepšem svetlu, a generali i pukovnici Pavelićeve soldateske kao heroji. Ispred crkve je nekoliko onih koji su došli na misu istakli hrvatsku zastavu, a većina je nosila šalove sa šahovnicama. Pred okupljenim fotoreporterima su se slikali i iskazivali poštovanje prema zločincima.

Misa za Pavelićeve generale, od kojih je većina zbog okrutnosti osuđena posle rata održava se redovno svake godine, ali je ovaj puta došlo manje ljudi. Nekoliko policajaca stajali su ispred crkve, ali nije bilo incidenata.

Govoreci o NDH i onima koji su u toj kvislinškoj kvazi državi učestvovali u teškim zločinima, sveštenik Majić nijednom nije spomenuo posledice koje su ostale nakon Pavelićevih krvavih godina diktature. NDH je prikazana kao idilična država, a generali i pukovnici Pavelićeve vojske kao nedužni vojnici i heroji rata. Govorilo se samo o "komunističkim zločinima" i oplakivala “teška sudbina” generala, od kojih su neki osuđeni na smrt.

Među onima koji su došli na misu bio je i novoizabrani saborski poslanik Željko Glasnović koji je ovih dana izazvao buru nezadovoljstva svojim izjavama. Posle mise je rekao da se u Hrvatskoj nastavlja laž i obnana i da se zemlja treba da očisti od komunizma.

"U suprotnom nećemo imati državu", kazao je on.

Niko od zvaničnih političkih struktura nije reagovao što se crkva ponovo, po ko zna koji puta angažuje na svim mogućim pokušajina rehabilitacihe ustaškog pokreta i negiranju zločina koji su počinjeni u vreme NDH. Dolazak poslanika parlamenta na misu za Pavelićeve generale i nedostatak reakcija i nakon izbora u Hrvatskoj pokazuje da ekstremna desnica i dalje slobodno izražava stavove koji su na tragu revizije istorije i rehabilitovanja fašizna.

Sam Glasnović poslednjih je dana, nakon što su studenti Filozofskog fakukteta protestovali zbog pokušaja spajanja sa Katoličkim fakultetom izvređao prosvednike i nazvao ih razmaženim deriština reciklovanih komunista. “Ovo je tužan dan za demokratiu u Hrvatskoj”, tvrdi Ivan Vrdoljak, predsednik Hrvatske narodne stranke, dok se još uvek lider SDP- a Zoran Milanović nije izjasnio ni oglasio.

DO ZEMUNA I BEOGRADA

Na misi za Pavelićeve generale svašta se čulo i žalilo za prošlim vekovima ”kada je Hrvatska bila do Zemuna i Beograda”.

“A sada nam u Dubrovniku i Boki svojataju naše pisce, a u Hrvatskoj ćute”, rekao je sveštenik Majić iz Vojne kapelanije u Đakovu.

“Hrvati su najstariji evropski narod, a mi se ne trebamo stideti 10. Aprila kada je stvorena NDH”, dodao je on.

Sveštenik je osudio i sud u Hagu jer sudi žrtvama, ”a to su onda sotone”. Za Pavelićeve generale je rekao da su položili život “na oltar domovine”, te pozvao da Hrvati “ne zaborave svoje velikane”.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc