dru ratnici
NOVI SAD
- Poziv ratnim veteranima iz Hrvatske da dođu u Novi Sad i da se sastanu sa nama, ratnim veteranima iz Srbije ima dužu "istoriju". Inicirali su ga, u stvari, ratni veterani iz Hrvatske, pre nešto više od mesec i po u jeku predizborne kampanje - ovako o mogućem susretu boraca sa dve strane fronta govori Željko Vukelić, lider Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

"Branitelji" iz susedne zemlje, kako podseća Vukelić, od Kolinde Grabar Kitarović, predsedice Hrvatske, zatražili su da im organizuje sastanak sa predsednikom Vlade Srbije, a takođe i sa ostalim zainteresovanim stranama u Srbiji.

- Mi smo se prepoznali u tom delu poziva kao zainteresovana strana i uputili smo, bukvalno nekoliko dana posle tog zahteva, naš odgovor i poziv na sastanak - navodi Vukelić. - Medijima je to postalo interesantno tek kada su se kolege iz Hrvatske sastale i kada su počeli da raspravljaju o tome hoće li se odazvati. Poziv smo uputili gospodinu Josipu Klemu iz hrvatskog Udruženja veterana specijalne policije i Dražimiru Jukiću, iz Udruge veterana hrvatskih gardijskih brigada. Odgovorili su na poziv i, koliko mi je poznato, juče su imali sastanak i traže konsenzus kako bi se odazvali pozivu. Samim tim, o konkretnom datumu dogovaraćemo se kada oni usaglase stavove.

Željko Vukelić
Željko Vukelić
Vukelić kaže da upravo veterani imaju najveći kredibilitet da ublaže ratnohuškačku retoriku, a i da objasne ono što je svima čestitim ljudima, kako pre samog sukoba, tako i u ratu bilo jasno, "da nisu svi Hrvati ustaše, a ni svi Srbi četnici".

- Zločina i zločinaca ima i sa jedne i sa druge strane, ali, mi ne želimo da "licitiramo" ko je prvi počeo - naglašava Vukelić. - Naš cilj je da pre svega pomognemo institucijama s obe strane granice da pronađu gotovo 13.000 nestalih, odnosno, onih boraca i žrtava rata kojima grobovi još nisu nađeni. To možemo da uradimo samo mi, ratni veterani između sebe. Možemo da razmenimo te podatke i da porodice tih nastradalih napokon dobiju ostatke svojih najmilijih i da ih dostojno sahrane.


"MIROVNA KOALICIJA"

Udruženje koje vodi Vukelić još pre šest godina organizovalo je sastanke sa veteranima iz Hrvatske i BiH. Tada je osnovana "Mirovna koalicija ratnih veterana".

- Imali smo susrete sa veteranima iz Sarajeva i iz Županje, kod njih a i kod nas u Novom Sadu, i usaglasili smo se da uradimo sve i da sprečimo nove sukobe - kaže Vukelić. - Ova inicijativa, međutim, nije imala velikog odjeka...
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc