zagreb ZAGREB - Hrvatska danas slavi Dan nezavisnosti, državni praznik u znak sećanja na odluku Sabora kojom su raskinute sve državnopravne veze s tadašnjom SFRJ, 8. oktobra 1991. godine.

Hrvatski sabor je tu jednoglasnu odluku doneo po isticanju tromesečnog moratorijuma na Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, koju je Sabor doneo 25. juna 1991. godine. Odluka je odložena na tri meseca na zahtev Evropske komisije koja je tražila mirno rešenje jugoslovenske krize.

Sabor je 8. oktobra 1991. jednoglasno utvrdio da Republika Hrvatska više ne smatra legitimnim i legalnim nijedno telo SFRJ, odnosno da ne priznaje pravne akte bilo kojeg tela bivše federacije koja više kao takva ne postoji.

Dan ranije avioni bivše JNA granatirali su tadašnju rezidenciju predsednika, Banske dvore, kojoj su se nalazili tadašnji šef države Franjo Tuđman, te predsednici savezne države i Vlade Stepan Mesić i Ante Marković, pri čemu je jedna osoba poginula, a nekoliko povređeno.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Banija Online zadržava pravo brisanja komentara sa neprikladnim sadržajem!
reklamirajte se cbc