miodrag linta BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta predložio je osnivanje memorijalnog centra srpskih žrtava u 20. vijeku.

„Srpski narod u 20. vijeku je u nekoliko oslobodilačkih i odbrambenih ratova pretrpio ogromne ljudske gubitke. Nažalost, Srbija je jedina zemlja u Evropi koja je toliko stradala, a još nema memorijalni centar posvećen svojim žrtvama“, naveo je Linta.

On je napomenuo da Srbija još nema ni cjelovit popis svojih vojnih i civilnih žrtava.

Prema njegovim riječima, postoje spiskovi različitih državnih komisija, ali oni nisu objedinjeni niti kompletni, pa jedan od strateških ciljeva Srbije treba da bude da prikupi, sistematizuje i objavi dokumentaciju sa imenima srpskih žrtava.

Linta je naveo da bi memorijalni centar trebalo da se sastoji od tri dijela: spomeničkog kompleksa kojim bi se odala počast srpskim žrtvama i njegovala kultura sjećanja, naučnoistraživačkog centra sa bibliotekom i arhivom i edukativnog centra koji bi imao zadatak da izložbenim postavkama i drugim načinima upoznaje javnost i posjetioce o stradanju srpskog naroda.

„Prvi korak jeste da se formira radna grupa sa zadatkom da u određenom vremenskom roku pripremi nacrt zakona o memorijalnom centru kojeg bi zatim usvojila Skupština Srbije, kao i komisiju koja bi imala zadatak da predloži programske sadržaje i način upravljanja memorijalnim centrom srpskih žrtava u 20. vijeku“, naveo je Linta.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc