savo strbac 3 NOVI SAD - U prepunoj čitaonici Gradske biblioteke u Novom Sadu promovisana je četvrta "Hronika prognanih Krajišnika", autora Save Štrpca.

Poznavlac sudbina hiljada prognanih Srba, Sava Štrbac u četvrtoj hronici sakupio je svoje tekstove objavljene u prethodnih godinu dana u "Politici" i "Večernjim novostima". U njima posebnu pažnju posvetio je Krajišnicima raseljenim širom sveta, a i dalje se bavi položajem Srba u Hrvatskoj i sakupljanjem dokaza za mnogobrojne sudske postupke.

“Ima tu moje svedočenje u slučaju Mladić i pismo Mladića koje mi piše pošto je on bio u Dalmaciji komandant kninskog korpusa piše kakvi su Dalmatinci kakvi su Srbi, ima moja kolumna posvećenim drugim suđenjima najpoznatiji je slučaj kapetana Dragana”, kaže Štrbac.

Ova, ali i prethodne Hronike prognanih Krajišnika, kao i celokupni istraživački rad Veritasa verovatno su najpreciznija dokumentacija, koju imamo o progonu Srba. Zahvaljujući njoj pokrenuti su mnogi postupci,kao i onaj protiv hrvatskih generala ili MPR agencije u Čikagu.

Autor se nada da će i ova, kao i prethodna hronika, biti prevedena na engleski jezik, jer jedino na taj način svet može da sazna kakav egzodus je doživeo srpski narod u Hrvatskoj pred kraj prošlog veka.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc