svijece kristalna noc
ZAGREB
- Antifašistička liga Republike Hrvatske na 78. godišnjicu Kristalne noći obilježava Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. Kulturno-umjetnički program održat će se na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma u srijedu, 9. novembra s početkom u 18 sati. Mješoviti pjevački zbor Židovske općine Zagreb LIRA, umjetnice i umjetnici, građanke i građani, židovska zajednica i prijatelji Lige odat će počast žrtvama nacističkog i svih kolaboracionističkih režima.

‘Kristalna noć je kulminacija višegodišnjeg procesa stavljanja Židova u Njemačkoj izvan društva i izvan zakona. Uz propise koji su Židovima ograničavali mogućnost upisivanja na fakultete u mnogim drugim europskim zemljama, tadašnja se Njemačka strmoglavila u nasilje, najavivši i oduzimanje najvrjednijeg od svih prava – prava na život. Pred očima cijelog svijeta paljene su i uništavane sinagoge, židovski dućani i zanatske radnje, stanovi, škole. Židovi su završavali na cesti, bili ponižavani i premlaćivani do smrti. Tog 9. studenog 1938. godine Europa i svijet promatrali su početak svog kraja i sunovrat civilizacije. Tek su rijetki doživjeli kraj Drugog svjetskog rata i pobjedu nad fašizmom. Dok su jedni zanijemili ili se pridružili nasilnicima, drugi su u vrijeme krvoprolića odabrali otpor fašizmu i nacizmu. Veći dio Židova koji su preživjeli holokaust spasili su se baš zato što su se pridružili narodnooslobodilačkoj borbi. Zato uz spomen na žrtve fašizma i svih kolaboracionističkih režima na Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma podsjećamo i na otpor fašizmu tada te važnost podrške progonjenima danas’, navodi se u prošlogodišnjem proglasu Antifašističke lige.

‘Danas ksenofobi produbljuju i stvaraju podjele tamo gdje ih se jedva slutilo. U našim društvima, umjesto međusobnog uvažavanja, pripadnike druge nacije, vjere, rase, roda i seksualne orijentacije često se pokušava poniziti govorom mržnje. U vrijeme sadašnje ‘seobe naroda’, neki izbjeglicama iz Afganistana, Iraka, Sirije i drugih ratom razorenih zemalja izražavaju dobrodošlicu, a neki ih pak isključuju. Svatko ima odgovornost za svoju reakciju na nasilje i bira hoće li ga ignorirati ili biti solidaran s žrtvama. Svatko se može suprotstaviti narastajućem historijskom revizionizmu. Okupljanje na godišnjicu Kristalne noći vidimo kao doprinos sjećanju na žrtve holokausta, ali i poziv na humanizaciju odnosa među svima nama danas’, zaključuje se u tom proglasu.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc