srdjan milakovic VUKOVAR - Srbi ne dele žrtve na "naše" i "vaše", Hrvati to, očito je, čine, kaže zamenik predsednika opštine Vukovar iz reda srpskog naroda Srđan Milaković, objašnjavajući za Tanjug zašto Srbi u Vukovaru nisu u petak učestvovali u obeležavanju Dana sećanja na vukovarske žrtve.

"Mi smo juče (dan ranije) položili vence srpskim civilima na jedinom obeležju na kojem je to moguće i koje imamo pošto nam grad nije dozvolio da postavimo spomen obeležja na mestima na kojima su stradali pripadnici srpske zajednice", naveo je Milaković.

On je rekao da srpska zajednica ne može da učestvuje u obeležavanju Dana sećanja, koji organizuje vukovarska opština, sve dok ta komemoracija ima ovakav karakter - "karakter jednostranosti".

"U hrvatskom prikazivanju događaja iz poslednjeg rata nema prostora za sve žrtve, pa ni za srpske, vojne i civilne", kaže Milaković.

On je uveren da obeležavanja kakvo je juče bilo u Vukovaru imaju karakter podela, a ne komemoracije i izražavanja saosećanja prema žrtvama.

Srbi, naime, juče ni na koji način nisu učestvovali u obeležavanju pada Vukovara ili, kako se to u Hrvatskoj naziva Dan sećanja na vukovarske žrtve, kada tim gradom, već 21 godinu od rata, kreće kolona predvođena hrvatskim državnim vrhom i braniteljima, a u njoj su građani koji tada dođu iz cele zemlje.

Prema procenama, ta kolona je u petak bila duža nego bilo kada u poslednje dve decenije, ali Srba, niti njihovih političkih predstavnika, u njoj nije bilo ni među građanima, a ni među predstavnicima vlasti, iako oni podržavju vladu novog premijera Andreja Plenkovića.

MIlaković ukazuje da Srbi u Hrvatskoj čak teže ostvaruju svoja prava nakon što je ta država postala članica EU u odnosu na period njenog priključenja.

“Dok je Hrvatska bila u procesu pristupanja i dok je bio proces reintegracije ovog prostora, postojao je i određeni interes i pritisak međunarodne zajednice. Danas ničega od toga nema, to ne postoji”, kaže Milaković.

U procesu pregovaranja Hrvatska je bila prinuđena da svoje zakonodavstvo harmonizuje sa zakonodavstvom EU I trudila se da Briselu na svaki način dokaže I da postupa po tim zakonima.

Najmlađa članica EU danas, međutim, ne mari za zakone I manjinska prava, a Milaković precizira:

“Nema prinude da Hrvatska sprovodi prava pripadnika srpske zajednice, koja su zagarantovana zakonima”.

U prilog tome govori I činjenica da je dve godine po prijemu Hrvatske u EU, Gradsko veće Vukovara izglasalo izmene vukovarskog statuta, prema kojem dvojezične ploče na javnim ustanovama ipak nisu dobrodošle.

Ova odluka je doneta nakon višegodišnjih incidenata, kada su hrvatski branitelji po noći, ali I po danu, nasilnički lomili ćirilične natpise na javnim institucijama, što je bilo pravo utvrđeno Ustavom I zakonom.

Inače, to pravo Srbi u Vukovaru su stekli nakon poslednjeg popisa, koji je pokazao da u tom gradu živi više od jedne trećine Srba.

Na pitanje da li su Srbi uspeli da ostvare svoja prava s obzirom na tenzije koje godinama postoje, Milaković odgovara odrečno.

“Apsolutno ne. Vi imate činjenicu da postoji određeni formalno-pravni zakonski okvir u kojem su propisana prava, između ostalog, i pripadnika srpske zajednice. Međutim, ta prava su realno, u atmosferi koja u Hrvatskoj postoji, u potpunosti neprovediva, u onoj sferi u kojoj su okviri stvoreni, ali zavise od volje pojedinca, a ti pojedinici, pripadnici srpske zajednice, ne koriste svoja prava jer se plaše diskriminacije”, precizira Milaković.

Zamenik predsednika vukovarske opštine tvrdi da Srbi funkcionišu u atmosferi pritiska, isključivosti i govora mržnje I takva kakva je ona onemogućava korišćenje tih prava.

“Džavni organi ne sprovode propise. Postoje razne vidljive i nevidljive opstukcije i ne možemo govoriti o bilo kom pravu pripadnika srpske zajednice koje je ostvareno danas. Sa svakim pravom postoji neki problem u manjem ili većem obimu. Osnovni problem je problem atmosfere, drugi segment problema je taj da je sad atmosfera do te mere loša, odnosno položaj srpske zajednice toliko loš, da više nemate kome da se obratite otkako je Hrvatska ušla u EU”, navodi Milaković.

Problemi pripadnika srpske zajednice u Vukovaru su stalni I brojni, ali su, ističe Milaković, oni pre svega egzistencijalni, jer i inače privredna I ekonomska situacija u Hrvatskoj nije nimalo "lepa, ni bajna".

"Ti problemi se reflektuju na sve građane, a posledica je iseljavanje stanovništva i iz cele Slavonije", naveo je Milaković.

Tu su, kaže, i drugi problemi Srba, kao što je stambeno zbrinjavanje.

Sve u svemu, zakonodavni okvir za prava manjina postoji, ali su ona praktično nesprovodiva.

"Ključno je da država Hrvatska promeni odnos prema srpskoj zajednici, koja je danas teško diskriminisana i u jako lošem položaju u Hrvatskoj, i dok ne počne da primenjuje zakone", zaključio je Milaković.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

uspomene-djeda-radeUspomene djeda Rade
DVOR NA UNI - Nedaleko Dvora, u Ćorama, prva naseljena kuća s desne strane je ona Rade Savića. Kada dolazite u selo Ćore, djeda Radu obavezno ćete zateći...
u-sumi-na-podrucju-petrinje-pronadjena-ubojita-sredstvaU šumi na području Petrinje pronađena ubojita sredstva
PECKI - U mjestu Pecki, na petrinjskom području, u šumi su pronađena odbačena razna ubojita sredstva. Dolaskom policijskog službenika protueksplozijske...
dusan-vuckovic-iz-trnovca-samovanje-srca-udarnickogDušan Vučković iz Trnovca: Samovanje srca udarničkog
TRNOVAC - Pišući o sudbinama i životu povratnika na Baniji i Kordunu, susretali smo ljude različitih zanimanja i profesija - od poljoprivrednika, kovača,...
nova-zaposljavanja-u-drvnom-centru-glinaNova zapošljavanja u Drvnom centru Glina
GLINA - Otvaranjem novog pogona kogeneracije u drvnom centru, Glina postaje prvi energetski neovisni grad u Hrvatskoj. Tako su stvoreni i preduvjeti za...

Društvo

optimizam-u-devedeset-i-drugojOptimizam u devedeset i drugoj
BENKOVAC - Pored benkovačkog hrama posvećenog Svetom Jovanu Krstitelju, koji datira još iz davne 1590....
obiljezena-75-godisnjica-proboja-na-petrovoj-goriObilježena 75. godišnjica proboja na Petrovoj gori
PETROVA GORA - Podno spomenika Vojina Bakića na Petrovoj gori danas je obilježena godišnjica...
veljun-do-mostica-u-dva-puticaVeljun: Do mostića dva putića
VELJUN - Za vrijeme prošlotjedne komemoracije u Veljunu lokalni stanovnici obraćali su se saborskom...

Novosti

linta-pokusaj-izbegavanja-odgovornosti-za-srusene-kuceLinta: Pokušaj izbegavanja odgovornosti za srušene kuće
BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je kao poslednje brisanje traga Srba,...
strbac-zagreb-uz-pomoc-zakona-nastavlja-progon-srbaŠtrbac: Zagreb uz pomoć zakona nastavlja progon Srba
BEOGRAD - Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je Srni je da je tihi...
hho-pokusao-demantovati-brojku-od-67-496-izbrisanih-srbaHHO pokušao demantovati brojku od 67.496 izbrisanih Srba
ZAGREB - Iako se činilo da je nedavni tekst u zagrebačkim "Novostima" o više od 67.000 Srba izbrisanih...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

Kultura

banijac-milan-pribicevic-inspiracija-americkoj-umetniciBanijac Milan Pribićević inspiracija američkoj umetnici
BEOGRAD - U Muzeju primenjene umetnosti (MPU) u Beogradu u toku je izložba "Srbija, rat i plakat...
veljko-ostojic-uspomene-nekeVeljko Ostojić: Uspomene neke
Bio sam u rodnom krajuNašao sam kuću staru,Banijaca nema višePo svijetu se raselišeOj Banijo tebi...
kuca-kulture-u-bjelovaruKuća kulture u Bjelovaru
BJELOVAR - U Bjelovaru je otvorena Kuća kulture srpske zajednice grada Bjelovara i...
prividi-1Prividi (1)
Prividi se i pričuje neuku čovjeku vrlo lako. Ali hoće i učenome da se priviđa i pričuje. Ovo sam ja...

Oluja

srbi-da-plate-uklanjanje-ostataka-domova-spaljenih-u-olujiSrbi da plate uklanjanje ostataka domova spaljenih u "Oluji"
GOSPIĆ - Srbima izbjeglim iz Gospića stigli su računi u iznosu od 700 do 2.700 evra koje bi trebalo da plate Hrvatskoj kako bi tamošnje komunalne službe...
kako-je-bivsi-pripadnik-hrvatske-vojske-pomogao-naslednicima-ubijenog-srbinaKako je bivši pripadnik hrvatske vojske pomogao naslednicima ubijenog Srbina
Slučaj Janka Ćakića iz okoline Kistanja, čija je porodica ovih dana uspela da u Županijskom sudu u Bjelovaru dobije odštetu od 108.000 evra zbog ubistva...
general-sreto-malinovic-krajina-je-izdana-i-prodataGeneral Sreto Malinović: Krajina je izdana i prodata
BEOGRAD - General Sreto Malinović je ratni heroj, odlikovan medaljom časti. Za ovu zemlju je tokom ratnih godina, ali i van njih, uradio mnogo.Međutim,...

Politika

lokalni-izbori-sdss-osvojio-najvise-glasova-srbaLokalni izbori: SDSS osvojio najviše glasova Srba
ZAGREB - Rezultati lokalnih izbora pokazali su da je SDSS ostao najjača srpska stranka, ali i da će njen vrh, i pored osvajanja nekih novih pozicija,...
bjelajac-mijenja-rkmana-na-mjestu-dozupana-tepsic-i-arbutina-u-drugom-kruguBjelajac mijenja Rkmana na mjestu dožupana, Tepšić i Arbutina u drugom krugu
DVOR NA UNI - Bogdan Rkman, dosadašnji dožupan Sisačko-moslovačke županije, izgubio je od Dušana Bjelajca iz DSS-a, a SDSS je, prije svega zahvaljujući...
pupovac-srbi-ulaze-u-deset-zupanijaPupovac: Srbi ulaze u deset županija
ZAGREB - Predsednik Srpskog narodnog veća i potpredsednik SDSS-a Milorad Pupovac kaže za RTS da su rezultati lokalnih izbora u Hrvatskoj veoma dobri za...