ugovori za stambeno zbrinjavanje izbjeglica
BEOGRAD
- Ugovori o rešavanju stambenih problema 899 porodica izbeglica iz BiH i Hrvatske, koje do sada nisu bile trajno zabrinute, uručeni su danas u Beogradu, saopštio je Komesarijat Srbije za izbeglice.

Ugovori su za kupovinu 567 seoskih kuća, svake do vrednosti 11.000 evra, i za završetak već započetih stambenih objekata dodelom 332 "paketa građevinskog materijala" pojednačne vrednosti od 9.000 evra.

Ti ugovori s predstavnicima 53 opštine u Srbiji su deo Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbeglica.

Komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić je rekao u Klubu poslanika da se sada istovremeno sprovodi pet potprojekata u 117 lokalnih samouprava.

"Realizacija je u punom zamahu. Samo u ovoj godini potpisan je ugovor o izgradnji 270 stanova u naselju Kamendin, u junu su izbegličkim porodicama uručeni ugovori za kupovinu 69 seoskih kuća, a u septembru je počela gradnja 235 stanova za izbeglice u beogradskom naselju Ovča", rekao je Cucić.

U Regionalnom stambenom programu koji je višegodišnji, zajednički učestvuju Srbija, BiH, Crna Gora i Hrvatska.

Cilj je da se obezbede trajna stambena rešenja za 27.000 najugroženijih izbegličkih porodica, sa 74.000 članova. Od toga je u Srbiji 16.780 porodica, sa 45.000 članova.

Regionalni stambeni program se u Srbiji sprovodi uz podršku OEBS-a i UNHCR-a. Finansiraju ga Evropska unija, kao najveći donator, SAD, Nemačka, Italija, Norveška, Švajcarska, Danska, Turska, Luksemburg, Kipar, Rumunija, Češka, Slovačka i Mađarska, uz značajan doprinos Srbije, piše u saopštenju.
 
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc