moscow 1687591 640 MOSKVA - Predlog hrvatskog premijera Andreja Plenkovića tokom posete Kijevu vezan za iskustva Hrvatske o mirnoj reintegraciji okupiranih područja, što bi se moglo primeniti na područja Donjeck i Lugansk, naišao je na oštre kritike Ministarstva inostranih poslova Rusije. Andrej

Osim što predlog nazivaju besperspektivnim, Rusi prozivaju hrvatsku vladu koja, kako kažu, treba da se pozabavi rešavanjem ličnih hroničnih problema, posebno vezanih za prava Srba i ostale nacionalne manjine, piše zagrebački "Večernji list".

Kako se navodi na zvaničnim stranicama ministarstva, pomenuti besperspektivni predlozi nailaze na ozbiljnu zabrinutost Rusije jer odvraćaju pažnju Kijeva sa ukrajinske obaveze prema sporazumu iz Minska.

Tamo je precizno označeno šta je potrebno učiniti da bi se regulisao problem Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine gde su stvorene paradržave, navode u ruskom ministarstvu. Saveti stranih "konsultanata", tvrde u ruskom ministarstvu, mogu stvoriti iluziju da se problem paradržavnih tvorevina može rešiti nasiljem.

U ministarstvu navode u da je "cena hrvatske integracije svoje teritorije bila progon 250.000 Srba". U Ministarstvu naglašavaju i da se hrvatski predlog mirne integracije odnosi i na Krim, koji je pripojen Rusiji na osnovu slobodne volje iskazane na referendumu.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc