kapetan dragan sud
SPLIT - Dvojica svjedoka u nastavku suđenja Draganu Vasiljkoviću poznatom kao Kapetan Dragan govorila su o napadima na Policijsku postaju Glina i Gornji Viduševac u srpnju 1991. godine.

Najviše prijepora tijekom ročišta u srijedu izazvali su dijelovi iskaza svjedoka o granatiranju crkve i škole u Viduševcu za koje je optuženi Vasiljković i obrana pokušavaju dokazati kako se radilo o zapovjednim mjestima dok tužiteljstvo tvrdi kako se radilo o civilnim objektima.

Prvi je pred sudskim vijećem govorio Mirko Mihalić (58) koji je u to vrijeme bio u rezervnom sastavu policije i zapovjednik pričuvnog sastava Zbora narodne garde.

- Policijska postaja Glina napadnuta je prvo u lipnju 1991. hodine te je polovinom srpnja napadom snaga iz Lučkog vraćena u naše ruke. Ja sam tada bio u Gornjem Viduševcu iz kojeg se sve vidjelo jer se nalazi iznad Gline. Već polovicom srpnja započeli su minobacački napadi na mjesto. Mi smo tada imali samo lako pješačko naoružanje.

- Tijekom tog perioda neprekidnih napada mještani su sve više napuštali Gornji Viduševac. Policijska postaja Glina ponovno je napadnuta 26. srpnja. Tog dana je ponovno pala u ruke neprijatelja. Tijekom napada je naša crkva gađana iz tenka, a pogođena je i škola koja se nalazi 100 metara od crkve. Nije mi poznato tko je rukovodio napadom – izjavio je svjedok Mihalić.

Na pitanje odvjetnika Tomislava Filakovića, branitelja optuženoga, gdje su se nalazili hrvatski vojnici, svjedok je dogovorio kako su bili smješteni na raznim mjestima, po kućama mještana.

U početku su bili i u školi, ali se od toga odustalo početkom srpnja i preseljeni su iz nje, izjavio je Mirko Mihalić.

Nako njega na mjesto za svjedoke došao je Branimir Jurinec (44), sada djelatna vojna osoba, a 1991. godine u dobi od 18 godina bio je pripadnik ZNG-a.

- Kada je po drugi put "pala" PP Glina bili smo u Gornjem Viduševcu. Tada je poginuo moj suborac Stjepan Kos, a Zdravko Jurin je ostao bez ruke kada je tenkovska granata pogodila kraj škole. U Viduševcu smo bili smješteni od 10. srpnja i stalno smo bili meta minobacačkih i tenkovskih napada. Gađalo se prema samom mjestu i prema crkvi koja je na brežuljku. Tenk je bio kraj groblja u Glini, 3.000 metara zračne linije od centra Viduševca.

- Linija obrane bila je uz cestu prema Topuskom, a naše zapovjedništvo je bilo u kućici u šumi ispod škole. Glavno zapovjedništvo je bilo u objektu u dvorištu župnog ureda koji je smješten oko 100 m od crkve. Mi smo od naoružanja imali automatske puške AK-47, nekoliko minobacača sa 10-15 granata i dva topa iz muzeja – živo je prepričao.

Oba svjedoka ispitivao je i sam optuženi koji od početka glavne rasprave aktivno sudjeluje u dokaznom postupku. Iz detaljnih i preciznih pitanja očito je kako je više nego upoznat sa sudskim spisom.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc