strazbur
BANJALUKA
- Članovi Udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske sa državljanstvom BiH u narednom periodu planiraju da podnesu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu veći broj zahtjeva za zaštitu građanskih prava izbjeglih Srba u Hrvatskoj.

„Veliki smo optimisti u pogledu podnošenja ovih aplikacija, jer smatramo da su narušena građanska prava Srba izbjeglih iz Hrvatske“, rekao je Srni banjalučki advokat Željko Bubić, pravni zastupnik ove asocijacije.

On je istakao da će ovi zahtjevi biti podneseni po uzoru na krajiške Srbe pred Sudom u Čikagu protiv pravne nasljednice, američke kompanije MPRI, zbog saučestvovanja u progonu Srba iz Hrvatske 1995. godine, gdje je spor okončan nagodbom.

„Na ovaj način otvaramo mogućnost da se ovo pitanje riješi putem nekakve nagodbe, odnosno postizanja satisfakcije za Srbe izbjegle iz Hrvatske“, istakao je Bubić.

On je podsjetio da Udruženje godinama vodi borbu za imovinska prava izbjeglih Srba iz Hrvatske po uzoru na povratnike u Republiku Srpsku koji su ostvarili svoja imovinska prava.

Bubić je dodao da je riječ o širokom spektru povrijeđenih prava izbjeglih Srba iz Hrvatske koja se odnose na imovinu, stanove, kuće, penzije, radna i socijalna prava, te učešća u privatizaciji javnih preduzeća u Hrvatskoj.

Kolektivna tužba Krajišnika prognanih u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji „Oluja“ podnesena je 2010. godine federalnom sudu u Čikagu protiv američke konsultantske kuće „L-3 Servisiz ink“ kao pravnog sledbenika „Militeri profešn risorsiz ink“ radi naknade nematerijalne štete na ime duševnih boli zbog izgubljenog zavičaja po osnovu saučesništva u genocidu.

Spor je okončan nagodbom, prema kojoj će tužena strana uplatiti donaciju od 1,4 miliona dolara u vidu humanitarne pomoći prognanim Krajišnicima.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc