Sastanak uprave za dijasporu 1 BEOGRAD - Potpredsjednik Srpskog narodnog vijeća Saša Milošević izjavio je  u Beogradu da su predstavnici Srba pripremili zahtjeve koje planiraju da iznesu u narednom krugu pregovora sa novom hrvatskom Vladom, te izrazio oprezni optimizam u izglede da bi problemi Srba u Hrvatskoj mogli da počnu da budu rješavani.

Milošević je na sastanku sa predstavnicima Srba izbjeglih i prognanih iz Hrvatske u Upravi za dijasporu Srbije naveo da će se od nove hrvatske Vlade tražiti snižavanje cijene otkupa i obeštećenje za kuće minirane van područja ratnih dejstava, povrat neisplaćenih penzija i sređivanje zemlјišnih knjiga.

On je naveo da će tražiti da se novim Zakonom o potpomognutim područjima /Krajina, sjeverna Dalmacija, Lika, Kordun, Banija, Zapadna Slavonija/ odrede standardi infrastrukture koja se mora obezbijediti.

"Tražićemo jačanje srpskih manjinskih institucija, da ne zavisimo od toga da li smo prijatelјi sa određenom administracijom ili ne, kao i povratak imovine srpskim institucijama i povraćaj imovine oduzete u Drugom svjetskom ratu, a to je imovina koju su otele ustaše, a partizani nisu vratili", rekao je Milošević.

Srbi će tražiti i da suđenja ne budu etnički pristrasna i da se napravi lista ratnih zločina na prostoru Hrvatske da bi se, kako je naveo Milošević, vidjelo šta pripada jednima, a šta drugima, a kao zahtjev će biti postavlјeno i ubrzavanje procesa ekshumacije i identifikacije, koji je ove godine potpuno stao.

"Tražimo da se proces ekshumacija i identifikacija ubrza, da se reorganizuje nadležna uprava, koja je sad u okviru Ministarstva branitelјa i da se obezbijedi više novca", rekao je Milošević.

Zahtjevi će se odnositi i na obrazovanje i jezik, pa će se tražiti registracija srpskih škola, ponovno uspostavlјanje Uprave za nacionalne manjine, kao i da se na Filozofskom fakultetu u Zagrebu ustanovi odsjek za srbistiku.

Milošević je naveo da će se tražiti i reorganizovanje Međuvladinog mješovitog odbora i osnivanje Fondacije za pomirenje Srbije i Hrvatske po uzoru na sličnu koju su poslije Drugog svjetskog rata formirale Nјemačka i Francuska.

"Tražimo povratak u institucije. To je počelo. Prije neki dan smo dobili mjesto državnog sekretara u Ministarstvu regionalnog razvoja", rekao je Milošević.

Srbi su najavili da će tražiti i obnovu baštine "u okviru mogućnosti", kao i osnivanje manjinske redakcije na javnim medijskim servisima.

Kada je riječ o šansama da se ovim zahtjevima izađe u susret, Milošević je rekao da je oprezni optimista i podsjetio da Srbi imaju različita iskustva od vlade Ive Sanadera, kada je najviše urađeno na povratku Srba u institucije i smirivanju tenzija, dok je od obećanja prethodne vlade Zorana Milanovića sve ostalo "samo na lijepim i velikim riječima".

"Nova Vlada je kao jelo u izlogu dobrog restorana - odlično izgleda, jarke su boje, dobro miriše, ali moramo sačekati još neki mjesec da vidimo da li je to jelo i ukusno, kao što se obećava na početku", rekao je Milošević.

On je naveo da ima pozitivnih znakova, ali i lošijih postupaka u poslјednje vrijeme, te naglasio da će do kraja godine, kada bude usvojen budžet i kadrovski popunjena vlada, biti moguće dati relativno stabilne ocjene.

Milojko Budimir, predsjednik Asocijacije izbjegličkih i drugih udruženja Srba iz Hrvatske, koja je organizovala sastanak o temi "Problematika Srba u Hrvatskoj poslije održanih parlamentarnih izbora i formiranja nove hrvatske vlade", rekao je da su do sada ostali neriješeni skoro svi problemi Srba u Hrvatskoj.

On je naveo da je, kada je riječ o oduzetim stanarskim pravima, Hrvatska umjesto povrata tih prava uvela nezadovolјavajući takozvani "program stambenog zbrinjavanja", zatim neisplaćene penzije srpskim penzionerima tokom rata, ali i dinarska i devizna štednja izbjeglih i prognanih Srba.

"Oko 35.000 do 40.000 je onih koji su imali stanarsko pravo. Umjesto toga oko 17.000 lјudi podnijelo je zahtjeve za stambeno zbrinjavanje. Međutim samo oko 9.000 lјudi je to i riješilo, ali je veoma mali broj onih koji su mogli da uđu u otkup stana", rekao je Budimir.

On kaže da Srbima još nisu obnovlјene kuće, a taj proces je skoro zaustavlјen u trenutku kada je Hrvatska ušla u Evropsku uniju.

Budimir kaže da i tamo gdje su im obnovlјene kuće, Srbi se suočavaju sa neodrživim povratkom jer je ili uništena infrastruktura ili ne mogu da se zaposle, a posebno bolan problem je ekshumacija i identifikacija nestalih na čemu Hrvatska u proteklih godinu dana skoro da i ne radi.

"To su otvorena i bolna pitanja. Očekujemo da će novi mandatar hrvatske Vlade Andrej Plenković imati više razumijevanja za te probleme i da će ih početi rješavati", rekao je Budimir. /kraj/
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc