lisice BEOGRAD - Danas su crnogorski mediji javili da je sinoć u Crnoj Gori na tivatskom aerodromu po Inerpolovoj potjernici hrvatskih vlasti uhapšen Srbin iz Gline Miroslav Jović (47) zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom, kojeg je zajedno sa Milanom Stanojevićem počinio u septembru 1991. godine na području Gline.

Stanojević Milan je uhapšen u Njemačkoj u avgustu 2005. godine, takođe po potjernici hrvatskih vlasti, te u novembru iste godine ekstradiran u Hrvatsku. Nakon ekstradicije, suđeno mu pred Županijskim sudom u Sisku u prisutnosti, a zajedno sa njim i Miroslavu Joviću u odsutnosti. Presudom toga suda u Sisku K-4/06. od 30. maja 2006. godine obojica su proglašena krivima da su 3. septembra 1991. godine u mjestu Gornje Taborište, kao pripadnici “nelegalne jedinice tzv. RSK”, zbog navodne saradnje sa oružanim formacijama RH, iz vatrenog oružja usmrtili Ivanku Medved, a njenom suprugu Branku nanijeli teške i po život opasne povrede, zbog čega su obojica osuđeni na kaznu zatvora u trajanju od po 15 godina. Prvostepenu presudu im je potvrdio i Vrhovni sud RH u avgustu 2007. godine.

Milan Stanojević još uvijek izdržava kaznu u KZP Lepoglava.

Na spisku Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) osumnjičenih, optuženih i osuđenih pred hrvatskim pravosuđem za ratne zločine sa stanjem na dan 31.03.2013. godine, među 1.577 imena nalazilo se ime Jović Miroslava.

Kako je Veritasu rekao Miroslavov rođak, Miroslav je živio u Tivtu, gdje je imao i svoju klesarsku radnju, u kojoj je jučer i uhapšen.

Miroslav je čovjek bez državljanstva (apatrid), pošto nije dobio državljanstvo Crne Gore, a Republika Srbija je odbila njegov zahtjev za državljanstvo Srbije upravo zbog toga što je pred hrvatskim sudom osuđen za ratni zločin.

U Tivtu je živio sa suprugom i sinom.

Miroslavov rođak tvrdi da se zločin nad porodicom Medved desio, ali da sa tim događajem nemaju veze ni Miroslav Jović ni Stanojević Milan, jer kritične prigode nisu ni bili u selu Gornje Taborište.

Miroslav Jović je sedmi uhapšeni Srbin na području Crne Gore po potjernicama koje je raspisala Hrvatska za ratne zločine i svi prethodno uhapšeni su ekstradirani u Hrvatsku.

Prvi je uhapšen Stanko Kovačević iz Ervenika kod Knina i to u novembru 2009. godine, ekstradiran u februaru 2010. (amnestiran nakon prekvalifikacije ratnog zločina u oružanu pobunu); u martu 2010. godine u Baru je uhapšen Munjes Nikola iz Korlata kod Benkovaca, ekstradiran u oktobru 2010. (pravosnažno osuđen na pet godina); u junu 2010. uhapšen je Marin Krivošić iz Hrvatske Dubice, ekstradiran u avgustu iste godine (amnestiran nakon prekvalifikacije ratnog zločina u oružanu pobunu); u septembru 2014. uhapšen je Marković Miloš, iz Kneževih vinograda kod Belog Manastira, ekstradiran u novembru 2014. godine (presuda odbijajuća nakon prekvalifikacije); u julu 2015. na tivatskom aerodoromu uhapšen je general u penziji Borislav Đukić, estradiran u martu 2016. godine (suđenje u toku pred Županijskim sudom u Splitu); u decembra 2015. godine, uhapšen je kapetan bojnog broda Pavle Pantić, ekstradiran u aprilu 2016. godine (suđenje u toku pred Županijskim sudom u Splitu).

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svjeta do sada je uhapšeno 162 Srbina, od kojih su 54 ekstradirana u Hrvatsku. Od ekstradiranih do sada je protiv 20-ice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru. Ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje i na zloupotrebu Interpola od strane Hrvatske.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc