vladika gerasim
KARLOVAC
- Njegovo preosveštenstvo vladika gornjokarlovački Gerasim izjavio je Srni da nije zvanično obaviješten o istraživanju i prekopavanju Šaranove jame i drugih jama na Velebitu u koje su ustaše bacale pobijene Srbe, iako je nadležan za područja gdje se one nalaze, ali da će tražiti da kosti žrtava nakon iskopavanja budu predate Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

„Kosti žrtava su naše i mi ćemo uputiti zahtev da nam se nakon iskopavanja one predaju, da ih mi pohranimo u naše hramove kako dolikuje zemnim ostacima svetih mučenika“, rekao je vladika Gerasim.

On je dodao da poneku informaciju o prekopavanju jama na Velebitu sazna „sa strane, od drugih ljudi“.

„Zabrinjava nas to da nismo obavešteni o tim aktivnostima i što se to radi potajno, što svakako ostavlja prostora za manipulisanje i prekrajanje istine“, naglasio je vladika gornjokarlovački Gerasim.

Komisija Vlade Hrvatske, zadužena za istraživanje i ekshumaciju žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog perioda već treći dan prekopava Šaranovu jamu na Velebitu, izjavio je predsjednik Udruženja „Jadovno 1941.“ Dušan Bastašić.

On je ukazao da niko od predstavnika porodica žrtava nije pozvan ni uključen u rad te komisije.

„Jama je već nekoliko puta istraživana, a izvještaji o pronađenim ostacima bili su različiti, što ostavlja prostor za manipulaciju“, podsjeća Bastašić.
 
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc