milorad pupovac 1
ZAGREB - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac u nedjelju je na svojem Facebook profilu reagirao na vijest našeg portala da je u samom Jasenovcu podignuta ploča s uklesanim ustaškim pozdravom ‘Za dom spremni’. Reakciju prenosimo u cijelosti.

‘Danas je točno mjesec dana da je u centru Jasenovca, u kojem je za vrijeme 2. svjetskog rata bio logor Kožara, a nedaleko od njega logor Ciglana, dva od nekoliko koncentracijskih logora u sistemu ustaškoga logorskog kompleksa Jasenovac, podignuta spomen ploča 1991. godine poginulim pripadnicima 1. satnije ‘Ante Paradžik’ Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a).

Na ploči pored imena poginulih nalazi se i pozdrav ‘Za dom spremni’, službeni pozdrav ustaškog pokreta, službeni pozdrav NDH i pozdrav kojim su se pozdravljali oni koji su odgovorni za smrt preko 80.000 dosad poimenično propisanih žrtava - Srba, Roma, Židova i antifašista (mahom Hrvata) u razdoblju od 1941. do 1945.

Danas je treći dan otkako je portal Novosti objavio tu informaciju. Do danas nitko od nadležnih predstavnika vlasti odgovornih za ustavnost (RH je sljednica ZAVNOH-a) i zakonitost (zabrana isticanja i veličanja nacističkih znamenja, te vrijeđanja žrtava genocida) nije reagirao. Nitko.

Kad se u Jadovnu, drugom logoru po strahotama i broju ubijenih u prvim mjesecima NDH, pojavi netko sa sumnjivim ili ‘sumnjivim’ natpisom ili obilježjem, policija odmah izdvaja one koji na komemoraciju dolaze sa znamenjima ili porukama koja se prepoznaju kao četnička.

U slučaju Jasenovca nije bilo policije, kao što zasad nije bilo ni državnog odvjetništva, kao što zasad ne čujemo ni najviše predstavnike države. Hoćemo li ponovo čuti optužbe, kao što smo ih čuli tokom ovogodišnje komemoracije u Jasenovcu, da svojim nedolaskom na službenu komemoraciju vrijeđamo sjećanje na žrtve?

Ili će se službene komemoracije i rad Memorijalnog područja ‘Jasenovac’ zasnivati na toleranciji vrijeđanja i negiranja žrtava logora smrti kao što je bio Jasenovac?

Ovaj put u Jasenovcu samom.’
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc