dojce vele BERLIN - Hrvatske vlasti nikako ne uspevaju da se na pravi nacin suoče sa aktuelnom pojavom i efektom najtežeg desnicarskog revizionizma - u Jasenovcu, nedaleko od nekadašnjeg koncentracionog logora NDH, piše danas nemački radio Dojče vele (DW).

Više od mesec dana je prošlo otkako je u gradicu Jasenovcu otkrivena spomen-ploca s uklesanim natpisom "Za dom - spremni". Naravno, rec je o ustaškom pozdravu, kao i o lokaciji nadomak spomen-podrucja nekadašnjeg koncentracionog logora iz doba Nezavisne Države Hrvatske.

Spomenik koji vec danima izaziva javnu diskusiju, podigli su veterani HOS-a za 11 pripadnika svoje jedinice poginulih na jasenovackom podrucju u ratnim okršajima od 1991. do 1995. godine. No čini se da se, prema svim reakcijama, taj kameni spomen pretvara prvenstveno u posvetu navedenom starom ozloglašenom pozdravu, navodi DW u tekstu "Kako upokojiti NDH"?

Glavno pitanje koje stoga neugodno odzvanja Hrvatskom glasi: kako je bilo moguce da taj poklic osvane baš tamo gde su njegovi poklonici, hrvatski sledbenici fašista i nacista, pobili najviše ljudi, mahom civila - Srba, Jevreja, Roma, pa i Hrvata antifašista i komunista?

"Preko 80.000 žrtava ustaškog konc-logora poimence je nabrojano po staklenim tablama jasenovackog muzeja u senci monumentalnog Kamenog cveta Bogdana Bogdanovica. Logorski kompleks pružao se duž leve obale Save, do Stare Gradiške, a i na drugu, bosansko-hercegovacku stranu. "

Ali odgovor na gornje pitanje, piše DW, možda valja tražiti u proširenju enigme, buduci da su se pre Jasenovca slicni natpisi pojavili na mnogim drugim mestima u Hrvatskoj, u raznim oblicima.

Komemorativni povodi jedne desnicarsko-ekstremisticke paravojne jedinice s pocetka pretprošle decenije, svakako nisu ni prva, ni jedina njihova pojava u poslednjih cetvrt stoleća.

Uz HOS, dolazimo do pravnog paradoksa u koji su vec godinama zapetljane hrvatske vlasti. Franjo Tudman je svojevremeno zabranio HOS i naložio pragmaticno inkorporiranje njegovih pripadnika u jedinstvenu hrvatsku vojsku. Samo udruženje ostaje registrovano uz sporni ustaški pozdrav, kao jedan od podsetnika na ciju se tradiciju i dalje HOS-ovci pozivaju. Obeležja domacih kolaboracionista okupatora i njihovog zlocinackog režima u Drugom svetskom ratu, medutim, uskoro bivaju stavljena van zakona, navodi DW.

Nije bilo teško zakljuciti da njihov zaostatak u formalno-službenoj registraciji HOS-a ostaje do dan-danas najprikladnije uporište NDH-nostalgicara. I u taj se pretinac poseže svaki put kada nekome zatreba malo konfrontacije sa vlastima, neistomišljenicima, medijima.

Slican je primer bio sa HOS-ovim spomenikom u Splitu pre dve godine, ali s njega je natpis „Za dom – spremni“ ubrzo uklonjen. Ipak, može se definitivno reci da hrvatske vlasti generalno izbegavaju suocavanje s tim problemom koji bi, u protivnom, mogao dosta jednostavno da se rašcisti.

Ustaške oznake su zabranjene po nekoliko prekršajnih zakona i sve propratne kontroverze ne bi trebalo da predstavljaju tako veliku prakticnu poteškocu, samo kad bi bilo one famozne politicke volje za hvatanje ukoštac sa vlastitim sramotama.

„Ali cini mi se da taj, vec trajno problematicni aspekt hrvatske politike, može donekle da reši samo HDZ“, ocenjuje za DW Berto Šalaj, politikolog sa zagrebackog Fakulteta politickih nauka.

"To se videlo s primerom Ive Sanadera, relativno uspešnim u tom pogledu", nastavlja Šalaj, "dok je sada rec o malo drukcijim odnosima u toj stranci".

"Jer, vidi se da interni ekstremi pokazuju otpor prema pokušajima novog lidera Andreja Plenkovica da ih pomakne ka ublaženijim pozicijama desnog centra. Oni to izvode i kroz poslanicki klub u parlamentu, ali i pomocu raznih vezanih udruženja. Tako da je loše i to što generalno imamo sugradane koji slave jedan od najozloglašenijih evropskih režima 20. veka, kao i to što oni ne podnose ni svog šefa koji je umeren, a hrvatski je premijer", rekao je Šalaj.

On je mišljenja, prenosi DW, da Plenkovic procenjuje da još nema snage za obračun s radikalima, pa se i ne odreduje izricito prema slucaju Jasenovca - ali i da se valjda ne zavarava kako ce njihovo delovanje prestati samo od sebe. "Uz tolerisanje bi mogli dodatno da se osokole, da rašire krila za dalje akcije"

S druge strane, pak, uz ovakve slucajeve, poseže se i za poređenjem ustaške ideologije s onom komunistickom i socijalistickom. Na zahtev da se uklone ustaški ili generalno fašisticki i nacisticki simboli, redovno se uzvraca da treba skloniti i npr. crvenu zvezdu petokraku.

"U načelu, pravdanje jednog zlocina drugim je neprihvatljivo. Pritom znamo da je ustaški režim bio izrazito zlocinacki, i u teoriji i u praksi. Komunisticki je u teoriji bio veoma prihvatljiv, a i u praksi je bio uglavnom pozitivan. Pa i njegovih zlocina nije bilo jednako mnogo '45. i '65. i '85", zaključuje Šalaj.

Karakter neke ideologije ocigledno nije moguce išcitavati samo iz njegove teorije ili samo iz prakse, a da ne govorimo o tom pripadajućem istorijskom i geopolitickom kontekstu. Celokupno hrišćanstvo, recimo - kao nasleđe, teologija, bogosluženje, kultura - bilo bi u protivnom među prvim kandidatima za ukidanje zakonskim dekretom, a narocito bi to bio slucaj s Rimokatolickom crkvom, navodi nemački radio.

S tim će se u principu složiti i Luka Bogdanić sa Filozofskog fakulteta u Zagrebu, a cije podrucje naucnog rada je, izmedu ostalog, i filozofija politike.

"Nema ideologije koja je bila totalno sveta i koja je ostala neokaljana dok pobeduje" smatra Bogdanić.

„Ali moderno društvo ne sme ovako da se politicki postavlja u odnosu na prošlost i sadašnjost. Mi ovde imamo posla s manipulacijom, sa revizionizmom koji, a to je veoma važno, buja posvuda", rekao je Bogdanić za DW.

„Govorim o Evropi, ali taj proces uspeva i šire, na talasu ekonomske krize u kojoj brzo rastu populizmi koji svet dele na ’moje’ i ’tvoje’. Tako izazvane napetosti odgovaraju desnici, ona tu nalazi svoje vrednosti, a uvek i sama u pozadini ima materijalni interes svoje elite, naspram apstraktnih vrednosti domovine, nacije, konfesije. Dogovor takve nove desnice i savremene levice koja se i sama pomakla u centar, tada se urušava, jer nema dovoljno novca za sve. A establišment sleva i zdesna ionako je postao previše medusobno nalik. Upravo to čekaju pravi fašisti“, smatra Bogdanić.

Ovaj mladi naucnik, koji se inace školovao u Rimu, smeje se na izgovore desnicara po kojima je npr. poklič "Za dom - spremni" u stvari stari, istorijski hrvatski pozdrav.

"Da li bi tako u Italiji mogli nesmetano da se pozivaju na Rimski pozdrav, tj. onu musolinijevsku uzdignutu desnu ruku, a s opravdanjem u navodnom iskazivanju poštovanja prema latinskoj baštini? To su naprosto taktike da se sporni sadržaj nekako provuce ispod radara. No hrvatskoj će politici još izlaziti na nos to što je HOS svojevremeno gurnut pod tepih - tobože ukinut, a zapravo priznat. Tako je odgovaralo režimu, a što je i kontradiktorno i tragicno", navodi Bogdanić.

U išcekivanju daljeg (ne)reagovanja hrvatskih vlasti povodom jasenovackog i slicnih primera politicke klopke, piše DW, vredi istaći poucni drugaciji slucaj sa hrvatskim pravosuđem koje je proletos uvažilo mišljenje državnog tužilaštva o ispadu fudbalskog reprezentativca Džoa Šimunica.

On je krajem 2013. godine animirao tribine na stadionu u Maksimiru, više puta izvikujuci u mikrofon "Za dom", a veliki broj navijaca uzvraćao mu je sa "Spremni“.

Tužilaštvo je uložilo žalbu na rešenje prvostepenog suda zbog suviše niske novcane kazne, a viša pravosudna instanca potom je uvažila stav da je Šimunic "bio svestan da uzvik ’Za dom’, uz otpozdrav ’Spremni’, simbolizuje zvanicni pozdrav za vreme totalitarnog režima NDH, odnosno da kao takav predstavlja manifestaciju rasisticke ideologije, prezir prema drugim ljudima zbog njihove verske i etnicke pripadnosti, te trivijalizaciju žrtava zlocina protiv covecnosti", naveo je DW.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!

Banija

uspomene-djeda-radeUspomene djeda Rade
DVOR NA UNI - Nedaleko Dvora, u Ćorama, prva naseljena kuća s desne strane je ona Rade Savića. Kada dolazite u selo Ćore, djeda Radu obavezno ćete zateći...
u-sumi-na-podrucju-petrinje-pronadjena-ubojita-sredstvaU šumi na području Petrinje pronađena ubojita sredstva
PECKI - U mjestu Pecki, na petrinjskom području, u šumi su pronađena odbačena razna ubojita sredstva. Dolaskom policijskog službenika protueksplozijske...
dusan-vuckovic-iz-trnovca-samovanje-srca-udarnickogDušan Vučković iz Trnovca: Samovanje srca udarničkog
TRNOVAC - Pišući o sudbinama i životu povratnika na Baniji i Kordunu, susretali smo ljude različitih zanimanja i profesija - od poljoprivrednika, kovača,...
nova-zaposljavanja-u-drvnom-centru-glinaNova zapošljavanja u Drvnom centru Glina
GLINA - Otvaranjem novog pogona kogeneracije u drvnom centru, Glina postaje prvi energetski neovisni grad u Hrvatskoj. Tako su stvoreni i preduvjeti za...

Društvo

optimizam-u-devedeset-i-drugojOptimizam u devedeset i drugoj
BENKOVAC - Pored benkovačkog hrama posvećenog Svetom Jovanu Krstitelju, koji datira još iz davne 1590....
obiljezena-75-godisnjica-proboja-na-petrovoj-goriObilježena 75. godišnjica proboja na Petrovoj gori
PETROVA GORA - Podno spomenika Vojina Bakića na Petrovoj gori danas je obilježena godišnjica...
veljun-do-mostica-u-dva-puticaVeljun: Do mostića dva putića
VELJUN - Za vrijeme prošlotjedne komemoracije u Veljunu lokalni stanovnici obraćali su se saborskom...

Novosti

strbac-zagreb-uz-pomoc-zakona-nastavlja-progon-srbaŠtrbac: Zagreb uz pomoć zakona nastavlja progon Srba
BEOGRAD - Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je Srni je da je tihi...
hho-pokusao-demantovati-brojku-od-67-496-izbrisanih-srbaHHO pokušao demantovati brojku od 67.496 izbrisanih Srba
ZAGREB - Iako se činilo da je nedavni tekst u zagrebačkim "Novostima" o više od 67.000 Srba izbrisanih...
alo-hrvati-iskopavaju-i-pale-kosti-mrtvih-srbaALO: Hrvati iskopavaju i pale kosti mrtvih Srba!
KNIN - Srpska groblja u Kninu prekopana, a kosti spaljene! Kako „Alo!“ saznaje, u poslednjih deset dana...

Kontakt broj udruženja

061 64 70 422
svaki dan od 09 do 21 h

Pretraga sajta

Kultura

banijac-milan-pribicevic-inspiracija-americkoj-umetniciBanijac Milan Pribićević inspiracija američkoj umetnici
BEOGRAD - U Muzeju primenjene umetnosti (MPU) u Beogradu u toku je izložba "Srbija, rat i plakat...
veljko-ostojic-uspomene-nekeVeljko Ostojić: Uspomene neke
Bio sam u rodnom krajuNašao sam kuću staru,Banijaca nema višePo svijetu se raselišeOj Banijo tebi...
kuca-kulture-u-bjelovaruKuća kulture u Bjelovaru
BJELOVAR - U Bjelovaru je otvorena Kuća kulture srpske zajednice grada Bjelovara i...
prividi-1Prividi (1)
Prividi se i pričuje neuku čovjeku vrlo lako. Ali hoće i učenome da se priviđa i pričuje. Ovo sam ja...

Oluja

srbi-da-plate-uklanjanje-ostataka-domova-spaljenih-u-olujiSrbi da plate uklanjanje ostataka domova spaljenih u "Oluji"
GOSPIĆ - Srbima izbjeglim iz Gospića stigli su računi u iznosu od 700 do 2.700 evra koje bi trebalo da plate Hrvatskoj kako bi tamošnje komunalne službe...
kako-je-bivsi-pripadnik-hrvatske-vojske-pomogao-naslednicima-ubijenog-srbinaKako je bivši pripadnik hrvatske vojske pomogao naslednicima ubijenog Srbina
Slučaj Janka Ćakića iz okoline Kistanja, čija je porodica ovih dana uspela da u Županijskom sudu u Bjelovaru dobije odštetu od 108.000 evra zbog ubistva...
general-sreto-malinovic-krajina-je-izdana-i-prodataGeneral Sreto Malinović: Krajina je izdana i prodata
BEOGRAD - General Sreto Malinović je ratni heroj, odlikovan medaljom časti. Za ovu zemlju je tokom ratnih godina, ali i van njih, uradio mnogo.Međutim,...

Politika

lokalni-izbori-sdss-osvojio-najvise-glasova-srbaLokalni izbori: SDSS osvojio najviše glasova Srba
ZAGREB - Rezultati lokalnih izbora pokazali su da je SDSS ostao najjača srpska stranka, ali i da će njen vrh, i pored osvajanja nekih novih pozicija,...
bjelajac-mijenja-rkmana-na-mjestu-dozupana-tepsic-i-arbutina-u-drugom-kruguBjelajac mijenja Rkmana na mjestu dožupana, Tepšić i Arbutina u drugom krugu
DVOR NA UNI - Bogdan Rkman, dosadašnji dožupan Sisačko-moslovačke županije, izgubio je od Dušana Bjelajca iz DSS-a, a SDSS je, prije svega zahvaljujući...
pupovac-srbi-ulaze-u-deset-zupanijaPupovac: Srbi ulaze u deset županija
ZAGREB - Predsednik Srpskog narodnog veća i potpredsednik SDSS-a Milorad Pupovac kaže za RTS da su rezultati lokalnih izbora u Hrvatskoj veoma dobri za...