miodrag linta BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocenio je danas da kampanja proustaške Autohtone Hrvatske stranke prava (AHSP) protiv Srpskog narodnog veća i njenog predsednika Milorada Pupovca predstavlja "nastavak fašizacije" hrvatskog društva i otvorenu pretnju preostalim Srbima u Hrvatskoj da će im se ponoviti 1991. godina.

"Cilj nacifašističkih snaga jeste da proizvedu toliki strah kod Srba da moraju ili da se isele iz Hrvatske ili da se asimiluju", ocenio je Linta u saopstenju dodajući da u slučaju da izostane rezultat "sledeća faza jesu fizički napadi i ubistva Srba".

Prema njegovim rečima, nacifašističke snage smatraju da je konačno došlo vreme da se u potpunosti realizuje prva faza političkog koncepta Ante Pavelića, a to je "stvaranje etnički čiste avnojevske hrvatske države".

Linta smatra i da političku podršku ostvarenju ovog cilja daje hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović i Vlada Andreja Plenkovića koji svojim izjavama i ponašanjem, kkao kaže, kreiraju proustašku atmosferu.

Linta je izrazio i ogorčenje zbog toga što, kako ukazuje, Evropski parlament uporno ćuti na ponašanje svoje članice Ruže Tomašić koja "nacifašističkim izjavama širi mržnju i poziva na linč preostalih Srba u Hrvatskoj".

"Ruža Tomašić je otvoreni nacifašista i krajnje je vreme da Evropski parlament najoštrije osudi njeno javno delovanje i zatraži od Hrvatske da protiv nje pokrene krivični postupak", navodi Linta.

On ocenjuje i da je skandalozna činjenica da "sledbenik dvojice monstruma Adofla Hitlera i Ante Pavelića uopšte može da bude član Evropskog parlamenta koji treba da štiti evropske vrednosti kao što su antifašizam, zaštita žrtava zločinačkih režima, ljudska prava i prava nacionalnih manjina".

Ispred prostorija Srpskog narodnog veća u centru Zagreba danas je održan protest u organizaciji Autohtone hrvatske stranke prava (AHSP), tokom kojeg su okupljeni uzvikivali ustaški poklič "za dom spremni".

Protest je održan zbog zaključka odbora hrvatskog Sabora o uklanjanju spomen ploče za poginule pripadnike HOS-a, na kojoj je pisalo "Za dom spremni", nedavno postavljene u Jasenovcu, preneo je Jutarnji.hr.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc