milorad pupovac BEOGRAD - Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Milorad Pupovac izrazio je danas očekivanje da će se kampanja Autohtone hrvatske stranke prava zaustaviti i da se takve grupe i stranke ne tolerišu, poručivši da je krajnje vreme da se sigurnost i mir garantuju antifašistima i borcima za dostojanstvo žrtava u Jasenovcu.

On je za beogradske "Novosti" rekao da je SNV informisao nadležne u Hrvatskoj o pretnjama Autohtone hrvatske stranke prava, koja je za danas zakazala proteste ispred prostorija njegove stranke.

"To predstavlja ozbiljnu pretnju za naš rad i sigurnost", istakao je Pupovac, dodavši da je juče razgovarao sa šefom diplomatije Davorom Ivom Štirom i obavestio ga o ozbiljnim teškoćama sa kojima se suočava on i njegova stranka.

Predsednik SNV očekuje da "reaguju svi koji žele da zaštite Ustav Hrvatske, vrednosti Evrope, kao što su antifašizam, zaštita žrtava zločinačkih režima i manjinskih prava".

Pupovac se poslednjih dana našao na meti snažne ekstremističke kampanje zbog toga što je kritikovao postavljanje table sa ustaškim simbolima u Jasenovcu, podseća beogradski dnevnik.

Kad je reč o ucenjivačkom odnosu Zagreba prema Srbiji na njenom putu ka EU, Pupovac ukazuje da "rampa Srbiji nije dobra ni za međudržavne odnose ni za hrvatsku manjinu u Srbiji".

"Sva otvorena pitanja treba rešavati dogovorima, a ne blokadama. Važno je da lideri Hrvatske i Srbije što pre sednu i počnu da razgovaraju", zaključio je Pupovac.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc