miodrag linta mc BEOGRAD - Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocjenjuje da izvinjenje hrvatskog premijera Plenkovića žrtvama ustaškog režima i njihovim porodicama zbog postavljanja spomen obilježja sa natpisom „Za dom spremni“ u Jasenovcu nije iskreno. Naime, Plenković nastoji da opravda postavljanje navedenog spomen obilježja sa ustaškim pozdravom „Za dom spremni“ poginulim pripadnicima HOS-a jer su se isti tobože borili za slobodnu i demokratsku Hrvatsku. Brojne činjenice nedvosmisleno pokazuju da su ustaški pozdrav „Za dom spremni“ masovno koristili pripadnici hrvatske vojske i policije devedesetih godina, kao i da se masovno koristi u današnje vrijeme.

To je jedan od nespornih dokaza da se režim Franje Tuđmana borio za proustašku i etnički čistu Hrvatsku bez ili sa što manje Srba a ne za slobodnu i demokratsku Hrvatsku. Rezultat navedene politike jeste preko 7.000 ubijenih i pola miliona protjeranih Srba, srušeno oko 3.000 spomenika NOB-a, uništena i opljačkana srpska imovina, sistematsko kršenje ljudskih i nacionalnih prava Srba, stalna hapšenja prognanih Srba…

Linta ističe da je tzv. Domovinski rat iz devedesetih godina ustvari zločinački poduhvat, a na rat za slobodu i demokratiju, jer je za primarni cilj imao konačno riješenje srpskog pitanja na temelju ustaške ideologije. U Hrvatskoj se genocid koji je NDH počinila protiv stotina hiljada Srba, Roma i Jevreja zvanično smatra Prvim domovinskim ratom.

Kao dokaz Linta ističe činjenicu da je Hrvatski sabor 1993. godine usvojio izmjene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u koji je stavio i pripadnke ustaške i domobranske vojske. Tuđman je navedenim zakonom promijenio ime Hrvatskih oružanih snaga NDH i proglasio ih Hrvatskom domovinskom vojskom. Od 1993. godine Hrvatska redovno isplaćuje penzije ustaškim ratnim zločincima koji za svaku godinu provedenu u oružanim formacijama NDH (17.april 1941. – 15. maj 1945. godine) ili kasnije u zarobljeništvu, dobijaju dvije godine radnog staža.

Skandalozna je činjenica da je Evropska unija donijela olduku da proustašku Hrvatsku primi u svoje članstvo i da Hrvatska sada besramno drži lekcije Srbiji koja poštuje temeljne vrijednosti današnjeg svijeta, kao što su antifašizam i ljudska prava.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc