budimir milojko
BEOGRAD
- Povodom komentara ministra vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Davora Ive Stiera na govor savjetnika predsjednika Srbije gosp. Vladimira Božovića na Božićnom prijemu u Zagrebu, Udruženje Srba iz Hrvatske izdalo je saopštenje za javnost koje prenosimo u cijelosti.

Budući da sam kao predstavnik Udruženja bio prisutan na tom prijemu zajedno sa još dvojicom predstavnika Udruženja porodica nestalih, osjećam potrebu da na ovu izjavu dam svoj komentar.

Predstavnici izbjegličkih udruženja bili su i do sada stalno pozivani i kada im se god pružila prilika, odnosno obezbjedio prevoz, dolazili su na Božićni prijem u Zagreb. To je prije svega bila prilika, pa tako i ovog puta, da se sretnu sa svojim prijateljima i komšijama koji su ostali da žive u Hrvatskoj i kojima zaista bez obzira što je Hrvatska postala članica EU nije lako. To se moglo čuti i u govoru Predsjednika SNV gosp. Milorada Pupovca koji je i ovom prilikom izrazio zabrinutost radi nekih pojava koje su prisutne i u posljednje vrijeme.

Nama koji smo bili prisutni a prognani iz Hrvatske u akciji “Oluji” jedino je zasmetalo što gosp. Pupovac ovoga puta nije pomenuo izbjegle i prognane Srbe iz Hrvatske, koji se nažalost ni poslije dvije decenije ne mogu vratiti u svoje kuće i svoj zavičaj To smo očekivali jer zaista je Božić praznik mira i kućnog ognjišta a pitamo se gdje su naše kuće i naš zavičaj ?

O tome nažalost nije govorio ni predsjednik hrvatske vlade gosp Plenković koji možda još nije upoznat sa svim problemima sa kojima se susreću prognani Srbi iz Hrvatske. Uniišena imovina, neobnovljene kuće, oteto stanarsko pravo, spora ekshumacija I identifikacija i nepoštovanje Zakona o pravima nacionalnih manjina. Zato smatramo da je cinizam i Plenkovićeva izjava kada govori o “velikosrpskoj agresiji”. Ovako ispada da je Srbija na sve bivše republike izvršila agresiju a tamo gotovo sada Srba više nema, ili su sa statusa naroda prevedeni na status nacionalne manjine. Niko ne uvažava činjenicu da je jedino Srbija od svih bivših republika ostala multietnička I multikonfesionalna, već stalno drže prediku oni koji su izvršili etničko čišćenje.

Umjesto da obnova života i povjerenja budu Božićne poruke oni napadaju gosp,, Božovića radi njegove izjave da će Srbija zaštititi svoje sunarodnike ukoliko im zapreti nova opasnost.

Ukoliko se nešto bitno ne promjeni i Republika Hrvatska ne ispoštuje svoje preuzete obaveze, broj Srba će se stalno smanjivati i na kraju neće ih biti ni za Božićni prijem.

Zato se još jednom u ime izbjeglih i prognanih obraćamo institucijama Srbije i međunarodnoj zajednici a prvenstvenio EU čija je Hrvatskla članica, da nešto učine za prognani Srpski narod koji svakako želi da se vrati na svoja opustjela ognjišta. Kakva je sada situacija najbolje ilustruje primjer najveće opštine u Hrvatskoj Gračaca, gdje na 1 km² žive po 2 stanovnika, to je manje nego u nekim pustinjama na svijetu.
Nadamo se i molimo da i naša SPC pomogne, što je i do sada činila, da se srpski narod vrati na svoja vjekovna ognjišta i da svaki naredni Božić dočekamo u miru i boljem raspoloženju. To je posao za Plenkovićevu vladu ali za predstavnike Srba u hrvatskom saboru kao i za institucije Srbije u čijoj je nadležnosti ova problematika.
Generalni sekretar Udruženja
Milojko Budimir, s.r.
 
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc