bozicni prijem snv
ZAGREB
- Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je na prijemu u Srpskom narodnom veću da se Hrvatska branila od "Miloševićeve agresije", a ne od "velikosrpske agresije", kako je prenela većina medija u regionu.

Na prijemu u SNV-u povodom Božića, Andrej Plenković je naveo da se Hrvatska branila od "Miloševićeve agresije".

"Hrvatska je članica EU i NATO saveza. Hrvatska se odbranila u pravednom i odbrambenom Domovinskom ratu, gde smo bili žrtva Miloševićeve agresije", rekao je hrvatski premijer.

Nije jasno zašto se u izveštajima većine regionalnih medija na koje se pozvao i Tanjug pojavio termin "velikosrpska", koji Plenković nije pomenuo.

Zabunu je možda stvorilo i saopštenje hrvatskog ministra spoljnih poslova Davora Iva Štira, u kojem se on poziva na obraćanje hrvatskog premijera, navodeći da je Plenković spomenuo "odbranu od velikosrpske agresije".

Činjenica je takođe da je sintagmu velikosrpska agresija gotovo redovno koristila većina hrvatskih zvaničnika, pa i sam premijer.

Plenković, međutim, taj termin nije upotrebio na današnjem prijemu, kojem su inače prisustvovali i ministri njegove vlade, što ranijih godina nije bio slučaj.

Tanjug večeras u kabinetu hrvatskog premijera nije mogao da dobije komentar na pitanje da li se to može shvatiti kao promena retorike, odnosno, da li se odgovornost i krivica sa zajednice prebacuju na određenu politiku, tačnije na Miloševićevu politiku.

Plenković je još rekao da su manjine ugradile važne aspekte programa Vlade, a da hrvatska država poštuje manjine i uložiće napore da se život manjina odvija na najbolji mogući način.

Hrvatski premijer je poručio da su božićni praznici trenuci koji kod svih vernika izazivaju najviše ljubavi i solidarnosti, i da su ti trenuci bitni za odnos Hrvata i srpske nacionalne manjine, ali i svih drugih manjina.

"Videli ste da smo tokom 2016. godine poslali poruku tolerancije i okrenutosti budućnosti", rekao je Plenković.

Ukazao je na to da je 20. vek bio obeležen tragedijama, zbog čega, kako je rekao, nalaže obavezu da se u 2017. pokrene proces suočavanja s prošlošću.

"Pitanja su se rešavala tokom devedesetih godina, a na nama je da taj proces na miran, zakonit način sada započnemo i da se odredimo prema svim pitanjima recentne prošlosti i da ostvarimo široki, društveni i politički konsenzus", naveo je hrvatski premijer.

Ističe da je to stav njegove vlade i izražava uverenje da će u tom procesu predstavnici srpske manjine i drugih manjina dati svoj doprinos.

Svim vernicima je poželeo srećan Božić i prijatne praznike, mnogo zdravlja u 2017. godini, u duhu međusobne saradnje.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc