zagreb ZAGREB - Najavljeni proustaški performans na pravoslavni Badnji dan u organizaciji Projekta Velebit u centru Zagreba, koju predvodi novinar Marko Jurič, a koji je nedavno dobio otkaz na lokalnoj televiziji zbog veličanja ustaštva, okupio je svega desetak građana.

U kraćem obraćanju šačici, uglavnom starijih građana, Jurič je od države zatražio da registruje tzv. Hrvatsku pravoslavnu crkvu i obezbedi joj prostor za liturgijske obrede ili će se, kako je rekao, u protivnom oni tu okupljati sve dok taj njihov zahtev ne bude ispunjen.

Jurič je rekao da su se na poslednjem popisu stanovništva u Hrvatskoj 16.700 građana izjasnili kao pravoslavni Hrvati, te zapitao zašto se hrvatska država štiti tih svojih građana.

Na internet stranicama Projekta Velebit, u obaveštenju koje je potpisao Juričev saradnik Dinko Dedić, piše da je to "prvi javni obred Hrvatske pravoslavne crkve u centru Zagrebu nakon 72 godine", na koji se pozivaju svi hršćani, Hrvati pravoslavne i katoličke veroispovesti i drugi koji im se žele pridružiti "u ovom jedinstvenom trenutku povratka hrvatskog pravoslavlja tamo gde mu je i istorijsko mesto, u centru hrvatske metropole".

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije izjavio je da delovanje grupacije koja sebe naziva Hrvatskom pravoslavnom crkvom ne vidi kao problem, jer za pravoslavlje takva grupacija ne postoji.

Kako se navodi u saopštenju Srpske pravoslavne crkve, mitropolit Porfirije je naglasio da je takva grupacija postojala samo u NDH, kada je služila "isključivo ostvarivanju genocidnog programa prema srpskom narodu".

"Stoga je njihovo delovanje isključivo problem države, njenog identiteta i načina kako država želi da je dožive njeni građani, ali i kakvu sliku o sebi šalje u Evropu i svet", navodi se u saopštenju.

Takozvana Hrvatska pravoslavna crkva i Projekt Velebit najavili su ranije da će organizovati javni obred 'Veliko posvećivanje vode povodom praznika Bogojavljanje', odnosno Sveta tri kralja, na Cvetnom trgu u Zagrebu, prenela je regionalna televizija N1.

Predsednik SNV-a i zastupnik u Saboru Milorad Pupovac je ovaj potez ocenio kao "provokaciju i pretnju" i istakao da se nada "da će nadležni organi u skladu sa pozitivnim propisima učiniti sve da vernici koji budu dolazili na Badnjak i na Božić u tu crkvu bez provokacija i bez pokušaja širenja straha proslaviti rođenje Hristovo".

"Postoje dva takva udruženja u Hrvatskoj, koje promovišu naopaku politiku Hrvatske pravoslavne crkve, koja priziva zlo. To žele da rade sutra na pravoslavni Badnji dan u neposrednoj blizini hrama Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu. Mi razumemo to kao zastrašivanje, kao pokušaj ometanja i neku vrstu pretnje", rekao je Pupovac na prijemu povodom pravoslavnom Božića.

Pupovac je za regionalnu televiziju N1 rekao da se nada da će nadležni organi u skladu sa pozivitnim propisima učiniti sve da vernici koji budu dolazili na Badnji dan i na Božić u tu crkvu bez provokacija i bez pokušaja širenja straha proslave rođenje Hristovo.

Na pitanje radi li se o marginalnoj ili zabrinjavajućoj pojavi, Pupovac je rekao da, nažalost, takvih takozvanih marginalnih grupa koje se probijaju u javnost ima sve više.

"Te vrste ekstremizma i oživljavanja poraženih politika iz Drugog svetskog rata, u ovom slučaju ustaške politike, ima previše. Nema nikakve sumnje da su one marginalne koliko im se posvećuje pažnja. Ako nema osude, onda nema nikakve sumnje da to nije marginalna stvar", smatra Pupovac.

Inače, Hrvatska pravoslavna crkva ne postoji, a reč je o ideji koju je u delo sproveo Ante Pavelić, ustaški vođa, u doba kvislinške tvorevine NDH i to nakon godina nasilnog pokrštavanja pravoslavaca.

Oni, pak, tvrde da ideja Hrvatske pravoslavne crkve nije nastala u doba NDH, nego svoje početke beleži u 19 veku.

Ovo je ujedno i prvi javni obred Hrvatske pravoslavne crkve u centru Zagreba nakon 72 godine.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc