ustase hPC zagreb 2 ZAGREB - "Dosta je podaništva. Dosta je klanjanja. Dosta je da se svaki dan moramo nekome opravdavati jesmo li ustaše ili nismo", grmio je Marko Jurič, pokretač "domoljubnog, a ne ustaškog" pokreta Projekt Velebit na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Ondje je, u suradnji s Hrvatskom pravoslavnom crkvom, koju je osnovao Ante Pavelić, sudjelovao u liturgijskom obredu posvećivanja svete vode.

Na pravoslavni Badnjak pred katedralom Srpske pravoslavne crkve, pedesetak pripadnike ove družine je uzivikalo poruke srpskim predstavnicima, mitropolitu zagrebačkom i svim ostalim neistomišljenicima.
ustase hPC zagreb 1"Episkop" Aleksandar, vođa Hrvatske pravoslavne crkve koja više ni ne postoji, čak ni u službenim registrima, za vrijeme obreda posvećivanja vodom je imao pomoćnika. On je pak nosio posudu s blagoslovljenom vodom, a o remen torbice je zakačio privjesak s ušatim U i ustaškom zastavom, što sasvim dovoljno govori o njihovoj tezi nisu ustaše, nego domoljubi.

MITROPOLIT  PORFIRIJE: TAKVA GRUPACIJA ZA PRAVOSLAVLJE JEDNOSTAVNO NE POSTOJI

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski dr Porfirije Mitropolit zagrebačko-ljubljanski dr PorfirijePovodom ovog događaja oglasila se i Mitropolija zagrebačko-ljubljanska koja je u saopštenju istakla da je takva grupacija postojala samo u fašističkoj NDH.

"Delovanje grupacije koja sebe naziva Hrvatskom pravoslavnom crkvom ne vidim kao problem ni Srpske pravoslavne crkve, niti Pravoslavne Crkve u svetu, na globalnom vaseljenskom nivou. Takva grupacija za pravoslavlje jednostavno ne postoji. Takva grupacija je, poznato je, postojala samo u fašističkoj NDH, kada je služila isključivo ostvarivanju genocidnog programa prema srpskom narodu. Stoga je njihovo delovanje isključivo problem države, njenog identiteta; načina kako država želi da je dožive njeni građani, ali i kakvu sliku o sebi šalje u Evropu i svet." - navodi se u saopštenju Mitropolije zagrebačko-ljubljanske
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Banija Online zadržava pravo brisanja komentara sa neprikladnim sadržajem!
reklamirajte se cbc