dan republike srpske
BEOGRAD
- Udruženje Srba iz Hrvatske u ime više stotina hilјada izbjeglih i prognanih Srba iz bivše Republike Srpske Krajine i Republike Hrvatske čestita 9. januar Dan Republike Srpske i krsnu slavu Svetog arhiđakona Stefana.

Bez pomoći naše braće u Republici Srpskoj mnogi od prognanih u akcijama hrvatske vojske „Blјesak“ i „Oluja“, više ne bi bili među živima. Nažalost, tada su i mnogi Srbi iz tih najzapadnijih dijelova Bosanske Krajine morali napustiti svoja vjekovna ognjišta i krenuti u izbjeglištvo.
Od Dejtonskog mirovnog sporazuma Republika Srpska djeluje kao poseban entitet i na sve pokušaje svjetskih moćnika da dovedu u pitanje njeno postojanje odgovor je dao provedeni referendum, na kome je došla do izražaja volјa naroda kao dokaz za njeno jačanje i postojanje. Raspadom bivše SFRJ srpski narod na području Bosne i Hercegovine imao je legitimno pravo da iskaže svoj politički zahtjev i politički interes odlukom o formiranju Republike Srpske. Nažalost to pravo je uskraćeno Srbima koji su živjeli na području Republike Hrvatske kao konstitutivan i suveren narod.

Iako je Republika Srpska od svog osnivanja prošla težak period osporavanja, ali od svega toga bila je jača volјa i lјubav naroda koji je opredjelјen da očuva njene institucije i njenu snagu.

Mnogi od izbjeglih i prognanih Srba iz Hrvatske koji se nažalost ni poslije dvije decenije ne mogu vratiti u svoj zavičaj, nastavili su da žive na prostoru Republike Srpske. Zahvalni smo svima onima koji su im u tome pomogli da tako započnu svoj novi život, ali nikada ne smijemo odustati od naših građanskih i drugih prava koje nam je uskratila Republika Hrvatska.

Zato čestitamo Dan i krsnu slavu Republici Srpskoj sa želјom da sačuva svoj teritorij i narod, jer iz vlastitog iskustva znamo što znači izgubiti zavičaj.

MIR BOŽJI – HRISTOS SE RODI
U Beogradu, na Božić 2017. Generalni sekretar Udruženja
Milojko Budimir, prof.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc