Milojko Budimir, generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske, i Savo Štrbac dokumentaciono-informacioni centar „Veritas“ Milojko Budimir, generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske, i Savo Štrbac dokumentaciono-informacioni centar „Veritas“BEOGRAD - Na Fakultetu bezbednosti u Beogradu u decembru je završen projekat „Studije sećanja“ koji je pokrenula Asocijacija studenata ovog fakulteta, kojim su probali da od zaborava otrgnu genocid nad Srbima u NDH..

Uprkos brojnim problemima sa kojima su se susretali tokom realizacije ovog Projekta momci i devojke iz Asocijacije studenata Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu su uspeli da ga sprovedu do kraja. Teme koje su obrađivale su bile izuzetno teške, a o njima su pričali autoriteti koji se problemom genocida nas Srbima i njegovim, slobodno možemo reći, sistematskim umanjenjem, svojevrsnim ignorisanjem od najodgovornijih, bave već godina na ozbiljan i detaljan način. Na svakom od četiri predavanja potvrdili smo postojeće znanje, obogatili ga nekim novim saznanjima. Svaka izgovorena reč bila je potkrepljena činjenicama, dokazima. Svaki predavač je bio tu da nam približi ovu tešku temu i da nam pomogne da shvatimo šta nam se i zašto događalo u prošlosti kako bi sprečili da nam se te strašne stvari ponove.

Kad već država i oni koji bi trebalo da se bave tom tematikom nisu voljni, da ne kažem sposobni, angažovanje ASFBB je za svaku pohvalu. Nadam se da će posle pauze koja sledi vrlo brzo pokrenuti neki novi projekat o istoriji srpskog naroda jer smo se, moram priznati, navikli na časove istorije u učionici broj 4.

RETROSPEKTIVA:

Prvo predavanje bilo je na temu „Koreni ustaške ideologije i uloga Hrvatske Rimokatoličke crkve do Drugog svetskog rata“. O samom nastanku, razvoju i ulozi ustaškog pokreta i katoličke crkve do Drugog svetskog rata govorili su: prof. dr Vasilije Krestić, direktor Arhiva SANU i mr Radovan Pilipović, direktor Arhiva SPC.

Naredna tema bila je „Genocid u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i strahota dečijih logora“. Predavači su bili Jovan Pejin, arhivski savetnik, i Dušan Bastašić, direktor udruženja „Jadovno 1941“.

„Psihologija genocida u NDH – savest jednog takmičara u klanju“ je bilo još jedno izuzetno teško, ali preko potrebno predavanje u okviru projekta „Studija sećanja“. Predavač je bio prof. dr Jovan Mirić, profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a moderator je bio Slobodan Spasić, psiholog.

Tema kojom su zaokružili priču o genocidu nad Srbima počev od NDH na ovamo je bila priča o „Oluja i Bljesak kao nastavak genocidne politike NDH“. Prisutnima u učionici broj 4 Fakulteta bezbednosti predavanje su održali Milojko Budimir, generalni sekretar Udruženja Srba iz Hrvatske i Savo Štrbac, dokumentaciono-informacioni centar „Veritas“.

MALI, LIČNI PEČAT.

Svako predavanje sam doživela vrlo lično. Iako niko od krvnih srodnika nije osetio ustašku kamu i sve strahote tih zločina, svaka tema je bolela, posle svakog predavanja sam ostala nema. Ipak, ovo poslednje, o Oluji i Bljesku je imalo poseban značaj. Delom jer sam, kao i svi mi, bila svedok posledica tih događaja, a delom jer su neki meni bliski ljudi u tim akcijama izgubili sve.

Sinoć sam se setila svih „edukacija“ koje sam dobila od Braće, Prijatelja. Njihovih sećanja na „Oluju“ i „Bljesak“, ali i na sva dešavanja tokom rata u bivšoj SFR Jugoslaviji.

Kad je Budimir pričao o tome kako danas izgledaju srpska sela na prostoru RSK, da su zapuštena, kuće zarasle i gotovo nevidljive u travi, žbunju… Setila sam se tebe SS, onih fotografija rodne kuće koje si postavio leta 2014. i sve one tuge i bola koju si ćutao u sebi zbog odlaska sa dedovine, a koja je, sigurna sam u to, doprinela tome da odeš tako rano. Prerano.

I, znaš, ❤ moje, ti nisi dočekao da se vratiš u Krajinu, možda ne dočekam ni ja da je posetim, ali će se neko naš sigurno vratiti na svoje, na srpsko… Jer tamo su naše crkve, tamo su naše kosti, tamo su naši koreni vekovima unazad i, ma koliko se trudili, to nikad izmeniti neće…
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc