Danijela Popović Roko
Danijela Popović Roko
BANJA KOVILJAČA - Sprovođenje Regionalnog stambenog programa (RSP) zbrinjavanja izbeglica kroz grant šeme, kupovinom seoskih kuća sa okućnicom i dodelom paketa građevinskog materijala, bila je glavna tema trodnevnog radnog skupa u Banji Koviljači u organizaciji Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Skupu je prisustvovala Andrijana Petković iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, poverenici za izbeglice i predstavnici lokalnih samouprava u kojima se sprovodi RSP, koordinatori KIRS-a i JUP-a, kao i predstavnici UNHCR i OEBS koji vrše monitoring projekta.

„Najvažnije je da posao obavimo na vreme. Na ovome nema opravdanja. Molim vas da uradite svoj deo posla, a mi smo tu da vam se pruži pomoć i odgovori na sva pitanja. Dobro prolazno vreme na ovom projektu omogućiće nam da idemo dalje i rešavamo probleme preostalog raseljenog stanovništva koje je u potrebi“, rekao je, obraćajući se okupljenima, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić.

Regionalni stambeni program je veliki donatorski projekat u kojem je do sada za Srbiju opredeljeno gotovo sto miliona evra a koji ima za cilj da trajno stambeno zbrine izbegličku populaciju koja je napustila svoje domove sa ratovima 90-tih, iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Otvarajući skup pomoćnica komesara Danijela Popović Roko je podvukla da je, u ovom trenutku, najvažnije da se blagovremeno završi izbor korisnika.

„Sredstva koja su nam na raspolaganju su oročena, i ako se ona ne povuku do određenog roka, neće moći da budu iskorištena. Zato je važno da uložimo sav napor da se ova faza projekta, koju čini izbor korisnika, završi blagovremeno, a to je u naredna četiri meseca“, rekla je Roko.

U ime OEBS-a, skupu se obratila Ružica Banda. Ona je istakla da OEBS i UNHCR, između ostalog, imaju zadatak da pomoć stigne do najranjivijih kategorija izbegličke populacije kao i da izveštavaju donatore o dinamici sprovođenja projekta. Podsećamo, najveći donatori RSP su Evropska unija i SAD, a u RSP Fond sredstva su donirale i Nemačka, Italija, Norveška, Švajcarska, Danska, Turska, Luksemburg, Kipar, Rumunije, Češka, Slovačka i Mađarska.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc