maslenica BEOGRAD - U Crkvi svetog Marka u Beogradu će u nedelju, 22. januara, biti služen parastos za 348 Srba koje su pre 24 godine ubili pripadnici Hrvatske vojske na području Ravnih Kotara i na velebitskom prevoju Mali Alan. Hrvatska je direktno prekršila rezoluciju 721 Ujedinjenih nacija prema kojoj njena vojska nije smela da ulazi na teritoriju pod kontrolom UN-a i izvršila pogrom nad 10.000 Srba tog kraja. Za zločin niko nije odgovarao.

Iz Udruženja porodica nestalih i poginulih lica „Suza“ iz Beograda najavljeno je da će nakon parastosa, predstavnici Udruženja položiti vence i cveće na spomenik srpskim žrtvama u Tašmajdanskom parku.

Agresija hrvatske vojske, nazvana „Maslenica“, počela je 22. januara 1993. godine u zoni pod zaštitom mirovnih snaga UN.

Tom prilikom ubijeno je 348 Srba, među kojima je bilo 35 žena i troje dece mlađe od 12 godina.

Operaciju „Maslenica“ planirali su i izveli Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mladen Markač i Mirko Norac, sa tadašnjim hrvatskim predsednikom Franjom Tuđmanom na čelu, navode iz Udruženja „Suza“.

U to vreme načelnik artiljerije sektora „Velebit“ bio je kosovski Albanac Agim Čeku, kasnije osumnjičen za zločine na području Kosova i Metohije.
Video arhiva D.I.C. Veritas
Uprkos težini zločina počinjenih u zaštićenoj zoni UN, kao i svim poznatim činjenicama, za ta zlodela niko nije odgovarao ni pred domaćim ni pred međunarodnim sudovima, napominju iz Udruženja porodica nestalih i poginulih lica „Suza“.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc