Ognjen Kraus Ognjen KrausZAGREB - Zbog neprimerenih reakcija i veličanja ustaštva predstavnici Koordinacije jevrejskih opština neće se pridružiti tradicionalnom skupu sećanja koji 27. januara, povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, organizuje hrvatska vlast, potvrdio je predsednik Jevrejske opštine Zagreb Ognjen Kraus.

Kraus je za Hinu rekao da je takva odluka doneta na osnovu reakcije vlade, Hrvatskog sabora i predsednice Republike na protekle događaje.

"Nije problem ploče u Jasenovcu ili natpisa 'Za Dom spremni', već relativizacije svega. Ako je isto kukasti krst, 'U' i 'Za Dom spremni' i crvena zvezda, onda o čemu diskutujemo? Reviziju istorije ćemo raditi? Komisiju osnivati da ona kaže šta je bio Drugi svetski rat? Pa o čemu mi razgovaramo?", zapitao je Kraus.

ROJTERS O BOJKOTU KOMEMORACIJE

Britanska agencija Rojters prenela je da su predstavnici Koordinacije jevrejskih opština saopštili da će bojkotovati službenu komemoraciju povodom dana sećanja na žrtve holokausta, optuživši hrvatske vlasti za relativizaciju zločina koje su tokom Drugog svetskog rata počinili pripadnici ustaškog režima, koje su podržavali nemački nacisti.

Rojters konstatuje da je hrvatsko društvo, od sticanja nezavisnosti, podeljeno po pitanju odnosa prema nacističkim kolaboracionistima i komunističkoj prošlosti ove nekadašnje republike Jugoslavije, a sada članice EU.

Pojedini Hrvati veruju da su vlasti indiferentne na sporadično oživljavanje ustaškog ekstremizma, uključujući i to što fudbalski ultranacionalistički navijači uzvikuju ustaške slogane, dodaje Rojters.

Britanska agencija nastavlja da drugi smatraju da vlade koje su došle posle nezavisnosti, posebno one koje predvode levičari, nisu na adekvatan način osudile zločine počinjene tokom 45 godina komunističke vladavine posle rata.
Zvanični poziv za učešće na skupu sećanja, kaže Kraus, još nisu dobili, ali da je zbog poslednjih događanja Koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj odlučila da tome ne prisustvuje.

"O toj odluci obaveštena je i opština Bet Izrael, koja takođe neće učestvovati", naveo je Kraus.

Koordinacija jevrejskih opština je i 22. januara bojkotovala zvaničnu komemoraciju žrtvama logora Jasenovac, a predsednik te koordinacije Kraus je tom prilikom najavio da će svoju komemoraciju organizovati sami u skladu sa jevrejskom tradicijom, što su i učinili.

Koordinacija je tad navela tri razloga za ovu odluku: politiku nečinjenja u odnosu na izmene postavke muzeja u Jasenovcu, odlaganje imenovanja Saveta Spomen-područja Jasenovac te dnevnopolitička događanja vezana uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva.

Goldštajn: Ustaški totalitarizam se sada rehabilituje u Hrvatskoj

Hrvatski istoričar Slavko Goldštajn kritikovao je vlast u Zagrebu zbog toga što uopšte nije intervenisala povodom postavljanja spomen ploče u Jasenovcu sa uklesanim ustaškim pozdravom "Za dom spremni", a za premijera Andreja Plenkovića je rekao da to nije učinio iz oportunizma.

"Ja sam očekivao da će vlada intervenisati. Ustaški totalitarizam se sada rehabilituje. Na ovaj način mi ćemo imati poplavu toga, ako se to nastavi. Dok komisija (čije formiranje je najavio Plenković) ne počne da radi, već ćemo imati poplavu takvih ustašoidnih znakova koji kompromituju Hrvatsku", rekao je Godštajn.

Potvrdio je za regionalnu TV N1 da predstavnici Koordinacije jevrejskih opština upravo zbog ovakvih primera neće učestvovati na tradicionalnom skupu sećanja koje 27. januara organizuje Vlada Hrvatske, a povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve holokausta.

"Ako je isto 'U' i 'ZDS' i crvena zvezda, o čemu diskutujemo", zapitao je Goldštajn.

Podsetio je da je i pre postavljanja spomen ploče pripadnicima HOS-a u Jasenovcu sa spornim ustaškim natpisom bilo određenih sporova oko Jasenovca, ali, kada se ploča pojavila, kaže da je očekivao da će vlada intervenisati, kao što je to pre desetak godina bilo u Slunju, kada je za vreme vlade tadašnjeg premijera Ive Sanadera uklonjena postavljena ploča Juri Francetiću.

"Očekivao sam da će isti potez napraviti i Plenković", naveo je i dodao da "sada ovo kašnjenje vlade postaje, "neću reći fatalno, ali jako opasno za Hrvatsku".

Na pitanje šta misli zašto Plenković nije uklonio ploču HOS-a, odgovora: "Zbog oportunizma".

"Mrtvima koji su poginuli treba podići spomenik, ali ne ustaškog karaktera", ističe Goldštajn.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc