zurof ZAGREB - Alojzije Stepinac, čovek koji je podržavao ustaški režim, ne može biti ni svetac ni heroj, izjavio je Efraim Zurof, direktor Centra "Simon Vizental", povodom otkrivanja spomen-biste tom biskupu Katoličke crkve u Osijeku.

"Pre svega, Stepinac ne može biti svetac. Osoba koja je podržavala ustaše, pozdravila ustaški režim, koja je bila sveštenik Anti Paveliću, lideru ustaškog režima i masovnom ubici, ne zaslužuje počasti. Očigledno je da je njegov slučaj komplikovaniji zbog nekih dobrih stvari koje je činio posle rata. Međutim, svako ko je podržavao ustaše ne može biti heroj i ne zaslužuje spomenik", kaže Efraim Zurof za beogradsku redakciju ruske agencije Sputnjik.

Prema njegovim rečima, problem širom Istočne Evrope jeste to što su ljudi koji su se borili protiv komunizma i koji su bili simbol te borbe, u teoriji, postali heroji tih država.

"Međutim, prema mom mišljenju, oni koji su podržavali režime koji su počinili masovna ubistva, diskvalifikovali su sebe kao nacionalne heroje", naglasio je Zurof koji je dobio nadimak "poslednji lovac na naciste".

Ocenio je da je žalosno to što je gradonačelnik Osijeka učestvovao u otkrivanju spomenika Stepincu.

Zurof je podsetio i na to da je Centar "Simon Vizental" osudio postavljanje spomen-ploče sa ustaškim pokličom "Za dom spremni" na spomeniku hrvatskim vojnicima poginulim u ratovima devedesetih, u blizini Jasenovca.

Efraim Zurof, direktor jerusalimskog Centra "Simon Vizental", kome će predsednik Srbije uručiti odlikovanje povodom Dana državnosti Srbije, 15. februara, kaže da je počastvovan tim činom.

"Ne radim ovo što radim da bih dobijao priznanja i odlikovanja, već zato što mislim da je važno da se sačuva uspomena na stradale, tačno sećanje na Holokaust i da masovne ubice poput Pavelića i Dinka Šakića, komandanta Jasenovca, ne budu heroji. A ako dobijem neko priznanje, to je lepo“", rekao je Zurof za Sputnjik.

banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc