Mitropolit Porfirije ZAGREB - Razgovaramo u prijateljskoj atmosferi, prilažemo dokumente, ali zaista ne mogu da kažem kada će mešovita komisija da završi sa radom.

Kaže ovo za "Večernje Novosti" mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, uoči trećeg kruga razgovora o hrvatskom kardinalu Alojziju Stepincu, koji počinje danas u Novom Sadu. Mitropolit Porfirije, koji se pre nekoliko dana u Zagrebu sastao sa zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem kako bi se dogovorili o tehničkim detaljima nastavka razgovora visokih predstavnika SPC i Katoličke crkve, podseća da je dogovor da se detalji ne iznose u javnost dok traje rad komisije.

- Prvobitno je bilo zamišljeno da će komisija raditi godinu dana. U ovom času zaista ne mogu da kažem hoćemo li se držati tog roka - naglašava mitropolit Porfirije. - Svaka sednica je organizovana na drugu temu, a treba znati da mešovita komisija ništa ne odlučuje. Tu je uvek prisutan kao predsedavajući jedan monah iz Vatikana i pretpostavljam da on izvodi neke zaključke.

Kako "Novosti" saznaju, upravo je taj papin predstavnik ključan šta će papa Franja da dobije od materijala koji se koriste u radu mešovite komisije. Večernjim Novostima je upravo iz vatikanskih izvora potvrđeno da se pred komisiju iznose novi dokumenti koji bi trebalo da osvetle delatnost kardinala Stepinca, pogotovo tokom 1941. i 1942. godine.

- Mnogi od tih dokumenata još nikada nisu bili predstavljeni javnosti - kaže sagovornik našeg lista iz Vatikana.

Sa druge strane, mitropolit Porfirije potvrđuje da obe strane u dijalogu prilažu dokumente, a onda se u prijateljskoj atmosferi o svemu diskutuje.

- Moram da kažem da je atmosfera za vreme tih razgovora dobra, bratska, bez obzira na to što postoje različite pozicije - naglašava vladika Porfirije.

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski potvrđuje i da je sa kardinalom Bozanićem razgovarao o drugim temama, ne samo o radu mešovite komisije. Dogovoreno je i kako će u tehničkom smislu izgledati naredni susreti predstavnika dveju crkava. Dobro obavešteni vatikanski izvori tvrde da se papi Franji ne žuri da donese konačni zaključak i da će prepustiti mešovitoj komisiji "da u miru završi rad". Tek nakon toga papa će proceniti da li je trenutak da donese definitivnu odluku oko proglašenja kardinala Stepinca svetim ili treba da prođe još vremena kako bi se došlo do konačnog suda.

NAJVAŽNIJA TEMA

Današnji novosadski susret mešovite komisije Srpske crkve i Hrvatske biskupske konferencije, uprkos izostanku zvaničnih najava i komentara, mogao bi da bude ključan za formiranje konačne ocene o istorijskoj ulozi Alojzija Stepinca tokom postojanja fašističke NDH.

Na dnevnom redu je najdelikatnija tema - odnos hrvatskog nadbiskupa prema ustaškom pokretu i njegovo držanje tokom sprovođenja masovnih zločina i pokrštavanja Srba u Hrvatskoj.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Banija Online zadržava pravo brisanja komentara sa neprikladnim sadržajem!
reklamirajte se cbc