tomislav mercep
ZAGREB
- Vrhovni sud u Hrvatskoj povećao je na sedam godina zatvorsku kaznu Tomislavu Merčepu, pomoćniku ministra policije u vreme oružanih sukoba u Hrvatskoj, piše "Jutarnji list".

Zagrebački županijski sud je prošle godine nepravosnažno osudio Merčepa na pet i po godina zatvora, jer kao komandant jedinice poznate kao "merčepovci" nije sprečio zločine nad srpskim civilima.

Odlučujući o žalbama državnog pravobranilaštva i odbrane, Vrhovni sud je delimično prihvatio argumente tužilaštva i povećao kaznu, dok je sve ostale žalbene razloge odbacio kao neosnovane, proizlazi iz pravosnažne presude koja je u ponedeljak dostavljena zagrebačkom županijskom sudu, a potom i Merčepu.

Merčep je u zatvor odveden nakon izricanja nepravosnažne presude 12. maja 2016. godine.

On od početka tvrdi da je nevin, a poricao je i da je komandovao jedinicom koja se nazivala njegovim imenom.

Tužilaštvo ga je najpre teretilo da je naređivao zločine, ali optužnica je potom ublažena pa je osuđen jer nije sprečio svoje podređene da čine zločine.
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc