dr Dario Vidojković REGENZBURG - Dr Dario Vidojković, istoričar iz Regenzburga, bio je angažovan u pripremi izložbe "Jasenovac - pravo na nezaborav", ali izostao je iz višečlane delegacije Srbije koja je krajem januara putovala u Njujork da bi predstavila najmasovnije srpsko stradanje u NDH tokom Drugog svetskog rata.

- Zanimala me je reakcija američkih medija, jer je cilj izložbe bio da se svetu prikaže istina o ustaškom genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima, o gnusnim zverstvima o kojima se, nažalost, gotovo ništa ne zna na Zapadu. Međutim, nisam našao takve članke. Neki srpski listovi poput "Politike" su izveštavali o tome, ali trebalo je mnogo više i bolje učiniti. Možda je jedan od razloga slabog medijskog odziva i prilično kratak rok od kada je izložba najavljena, i potom otvorena. Ako je cilj bio da se pridobije pažnja važnih američkih i drugih zapadnih medija, onda se to ovom prilikom nije ostvarilo. Trebalo je raditi organizovanije i sistematičnije. Ne slažem se s ocenom da je izložba bila promašaj i slično, ali istina je, moglo je se sve to uraditi još mnogo bolje.

USVOJITI REZOLUCIJU

- Sastavio nacrt rezolucije o osudi ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom NDH. Krajnje je vreme da Skupština Republike Srbije donese ovakvu jednu rezoluciju. Ne možemo da očekujemo od sveta da osudi ovaj genocid, ako ga Srbija prva ne osudi, kao što je to već Republika Srpska učinila prošle godine - smatra ugledni istoričar.
Sagovornik "Vesti" je dobio poziv da putuje u SAD sa delegacijom SAD, ali nije bilo vremena za dobijanje američke vize jer je državljanin Srbije.

- U pitanju su bili i troškovi putovanja i smeštaja. Naime, prethodni boravak u oktobru u Beogradu sam sam platio, a put u Njujork, kako mi je bilo rečeno u MSP-u u nekoliko navrata, trebalo je da bude o trošku države. Ispostavilo se da je troškove trebalo sam da pokrijem, što je bilo nemoguće u kontinuitetu. Trebalo je uzeti u obzir da sam jedini srpski predstavnik iz Nemačke aktivno uključen u ovaj projekat.

OSUDITI USTAŠTVO

- Ova izložba treba da se prikaže i u Minhenu, Berlinu, Beču, Rimu, Parizu, Londonu i drugim gradovima, ali i u regionu. Svetska javnost treba da se upozna sa činjenicom pored pošasti kao što su nacizam i fašizam postoji i ustaštvo, koje takođe treba da bude osuđeno, kako pokliči poput "Za dom spremni", "Srbe na vrbe" ili "Ubij Srbina" ne bi više mogli da prođu nekažnjeno. Pored nas istoričara, umetnika i drugih, državne institucije treba da pruže maksimalnu podršku ovom projektu, isto tako kao i SPC i SANU - ističe dr Vidojković.
Dr Vidojković je, kao deo tima istoričara eksperata, sakupio nekoliko dokumenata iz nemačkih arhiva.

- Hitler je, prema toj građi, u potpunosti podržavao Pavelića u njegovoj patološkoj mržnji prema Srbima. Zverstva ustaša su u početku nemačke diplomate i oficiri Vermahta pravdali nedovoljnom disciplinom ustaša. Ali, još tokom 1941, shvatili da su ustaše krivci za haotično stanje u NDH, koje su upravo oni sami izazvali svojim bestijalnostima, što je srpski narod primoralo na ustanak.

Bilo je pojedinih protesta, navodi naš sagovornik, čak su Nemci i hapsili ustaše:

- Ali, glavna reč je bila Hitlerova. Tako su ustaše mogle dalje da sprovode svoj krvavi pir u Jasenovcu, ali i na čitavoj teritoriji NDH. Primere takvih dokumenata sam pronašao u nemačkim edicijama arhivske građe. Od toga je nastao 31 pano. Smatram da treba izvući pouke kako bi sledeći put ova izložba dobila pažnju koju zaslužuje.
banijsko vece cbc
Šta Vi mislite o ovome? Podijelite ili komentarišite tekst! Pratite nas na Facebook-u i Twitteru!


Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove portala Banija Online. Ukoliko prenosite ovaj tekst na drugi sajt, a Banija Online je naznačena kao izvor / autor teksta, molimo da i to prenesete po mogućnosti sa linkom ka izvornom tekstu.
reklamirajte se cbc